Gåta: vad har fredagsmys och Kalifornien gemensamt?

14 mars, 2013

texmexHär kommer dagens gåta: vad har fredagsmys och Kalifornien gemensamt?

Svar: texmex-mat.

Men där upphör likheterna. Den texmex vi äter här i Sverige är lite sorglig. För några år sedan tillbringade jag ett halvår i San Francisco. Där lärde jag mig en viktig sak: koriander är gudomligt och att äta texmex utan koriander är som att fira jul utan sill. Förr tyckte jag att de gröna bladen mest förstörde maten. Det var inte alls gott. Men riktig texmex har skruvat om mina smaklökar. Här kommer ett tips inför nästa fredagsmys:

Hacka korianderblad från ½ kruka (ska du vänja dig, kan du börja med lite mindre). Blanda med saft från en lime. Hacka i ordentligt med salladslök. Använd även den gröna blasten. Ha i en finhackad jalapeño (eller mer om du vill ha det riktigt starkt). Häll på olivolja och blanda i ordentligt med finhackade tomater. Om du orkar ta bort tomatkärnorna, blir det mindre rinnigt. Salta efter smak.

Det här tomatsalsan är sjukt god. Även min 6-årige son äter den med god aptit. Servera med guacamole. Jag brukar göra den lite chunky och utan gräddfil eller creme fraiche. Istället har jag i lite av tomatsalsan, lite extra jalapeño, lime och vitlök. Typ. Till detta kan man äta grillad kyckling med lite smält ost över. Vill du kan du också göra ostchips. Finriv någon stark ost och lägg i små högar på en plåt. Smält i ugnen tills chipsen får lite färg. Ovan är en bild på detta. De där gula blobborna är chipsen. Jag inser att jag inte ska bli någon matfotograf.

Ett till tips: mixen av koriander, lime, salladslök och jalapeño fungerar utmärkt för en mangosalsa till grillad lax på sommaren. Eller också till en räksallad (jo, faktiskt).

Varför skriver jag nu om detta. Jo, jag ska fara iväg till USA och San Francisco i två veckor. Jag gissar att det inte kommer bli så många inlägg på bloggen. Men för er som besöker den för första gången, läs inläggen nedan. Vissa av dem är läsares favoriter, andra är mina egna favoriter.

Faktakollen: kan mycket fett i dieten ge bröstcancer

Värre artros vid diabetes – socker påverkar ditt ledbrosk

Världscancerdagen – gör koststudier på cancer

Kroppen stelnar när socker fastnar i bindväven

Det krävs socker för att lagra fett

Hjärnan, depression och höga blodsocker

Punktera myten om det farliga fettet (Expressen)

Har du frågor – mejla dem så svarar jag när jag kommer hem. Och du som bor i Malmö med omnejd, glöm inte att anmäla dig till föredraget, se inlägg nedan. Hoppas våren kommer till Sverige nu! • Modesty

  Kan du inte skicka din bok till den nyutnämnda expertgruppen på Livsmedelsverket. 🙂

  • AnnFernholm

   Ska kolla med förlaget…

 • Lyx- LCHF

  Ett smidigt sätt att ta bort inkråmet på tomaterna, är att halvera de först, gröpa ur med sked, och sedan skära i önskvärda bitar.

 • Ann, ha så kul i San Francisco o var rädd om dig :-). Ska verkligen testa din salsa. Safe trip! /Maria

  • AnnFernholm

   Tack, tack!

 • Åsa

  Tack! Vilket spännande recept. Verkar gott. Trevlig resa.

 • Ha så kul i San Francisco. Jag vill också åka dit. Har bott där i drygt 2 år och min man är därifrån. Älskar staden. 🙂

  • AnnFernholm

   Tack! Ja, den är fantastisk!!!

 • Ann, hittade den här på din FB-sida. Underbar! Det finns hopp för världen!

  • AnnFernholm

   Vilket bra klipp!

 • nilserik

  Var noga med dina ord, kolhydrater orsakar inte insulinresistens, inte ens snabba kolhydrater orsakar insulinresistens.
  Läs ny forskning så ser du att orsaken till insulinresistensen nu hittas av forskarna.
  Den som påstår att kolhydrater orsakar insulinresistens kommer att ångra sina ord.
  Var noga med att hålla dig till fakta.
  Livmedelsverkets mistag avslöjas men fler har gjort bort sig totalt.