God Jul och Gott Nytt År!

22 december, 2013

Jullkort Lisa 2014Nu är det dags att ta lite ledigt. Jag önskar alla er läsare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!



  • Fundersam

    Det samma till dig Ann!

  • cgs

    Tack det samma!

  • F

    God jul till dig, Ann, och tack för allt ditt jobb! Du behövs!

  • Bosse

    Hoppas att du får en rktigt bra jul och nyår. Jag ser verkligen fram emot nya artiklar under 2014. Du gör en så viktig insats för att informera alla svenskar.

    • AnnFernholm

      Tack!!!

  • Pingo

    Tack detsamma Ann. Idag vaknade jag vid femtiden på morgonen och tog upp den olästa boken Ett sötare blod. Jag sträckläste den från pärm till pärm och nog visste jag att den skulle vara bra men den var bättre än väntat. Tack Ann för ditt gedigna arbete med boken.

    • AnnFernholm

      O tack! Vad glad jag blir!

  • copecca

    God Jul till dig och familjen Ann. Tack för allt läsvärd för under åren 🙂

  • Ulla

    Vill också önska Gott Nytt År till Ann och alla er som med stödjande intresse följer hennes blog. Mitt stöd är att jag förstås köpt och läst boken och att jag denna jul försökt berätta för nära och kära om varför vi har ändrade kostvanor, vilket de praktiskt fått erfara genom det vi bjudit på vid julbordet. Gensvaret från dem har över förväntan varit positivt. Också för våra två små barnbarn har jag förklarat nyttan av att inte äta sötade saker…

  • Anders Olson
  • Anders Olson
    • Ulla

      Du fick till det bra under punkt 7!

  • kebbe

    såg precis ditt program på tv ur,, måste säga en sak , dina jämförelser med en tillsatt socker hög kalorikost med typ lchf är helt ute å cycklar , jag har ätit massift med komplexa kolhydrater under 1 år och gått ner 50 kilo , enkelt, man kan inte jämföra kött med socker bara , jämför med komplexa kolhydrater som ex potatis ris mm och lågt fett dvs under 5 -7 procent så får du helt andra resultat, eller som er diskussion om tanten som åt ett äpple är ju helt ut contex då allt handlar ju om hur mycket fett hon ätit under dagen, som hindrar fruktsockret att komma in i cellerna därav högt blodsocker , läs på lite så kan du nog hjälps fler personer

    • AnnFernholm

      Hm. Jag har väl aldrig jämfört kött med socker? Och tanten som åt ett äpple fick de fakto höga blodsocker trots att hon åt mycket fett. Hon är diabetiker och då fungerar kroppens ämnesomsättning väldigt annorlunda. Att komplexa kolhydrater är bra mycket bättre än socker håller jag helt med om. Men är du diabetiker kan komplexa kolhydrater höja ditt blodsocker till alldeles för höga nivåer.

      • Kay Stafford

        jag menade att äta massa kött bara för att bli av med kolhydrater hjälper inte då tillsatt sockret finns i andra produkter som folk inte fattar ,typ saft å saker typ ,godis mm ,, ja självklart fick hon högt blodsocker då fettet hon ätit under dagen sabbar insulinet så sockret från äpplet inte kan levereras till cellerna ,drar hon ner på fett kan hon äta 20 äpplen utan problem, då fibrerna i äpplet gör att sockret inte släpps ut direkt i blodomloppet som hfcs gör (saft godis mm) , allt handlar om FETT som blodets egenskaper att levera socker( som en olycka på motorvägen det blir köer ) om du förstår min förklaring , du sa nått om låg kolhydratkost i jämförelse med högkolhydratkost om jag inte minns fel , men man måste skilja på skräp kolhydrater utan fibrer mm i jämförelse mot ex en morot som släpper kolhydraterna som blir till socker till slut på ett sakta och säkrare sätt, om man inte har för mycket fett i kroppen .då fuckas allt upp !! se denna video så förstår du

        men folk fattar inte att lite olja i matlagningen skapar detta för att inte dagens läkare kan detta tydligen , lchf funkar ju för att inte maten inehåller kolhydrater knappt , men det botar inte , det håller det bara i lää liksom ,man måste fortsätta med sprutor å annat skit ,

        • Ulla

          Tyvärr svårt att förstå vad du vill ha sagt trots långa utläggningar.

          • Kay Stafford

            enkelt ät nyttigt frukt .grönsaker,potatis,ris(kolhydrater) ev kött ,mjölk IBLAND. träna sov ,drick, gör om , undvik massa proccerad mat ,skräpmat,mcdonald mm , så är det enkelt, dagens personer blandar allt hejvilt ,att bara äta kött för att undvika kolhydrater är inte lösningen tycker jag, för mycket fett ,inte bra i längden , se filmen jag lagt upp

      • Kay Stafford

        och självklart så om man har diabetes och ex äter en frukt så måste man ju förstå att man även måste ta spruta i början lite snabbare än vanlig kokt stekt mat pga att frukten smälter fortare i magen än vanlig mat , samma som om man dricker saft eller äter en bulle, man måste ju ha koll på tidskurvan då sprutan ska sättas , självklar logik se även denna film som förklarar detta . http://www.youtube.com/watch?v=Qae1KoPuFdc

        • MariaLilja

          Kay, diabetes kallade vi ju förr vid dess rätta namn, sockersjuka. Varför äta socker om det gör dig sjuk? Alla bra vitaminer och näringsämnen som finns i frukt, finns också i grönsaker, med råge! Då slipper man detaljplanera och överdosera mediciner. Jag kan inte förstå detta envisa tjatande om frukt.

          • Kay Stafford

            ganska enkelt .det som driver kroppen är *socker*glykos eller fett som kroppen gör om till glykos(ketos) som används vid lchf diet, alltså 2 olika sorters *energi = glykos) kroppen måste göra om allt(kolhydrater eller fett ,dick i sista fall proteiner till glykos(socker) innan den kan använda energin ! att använda för mycket fett i maten stör användadet av komplexa kolhydrater ex potatis ris,frukt mm , då det blir en krock mellan fettet och sockret så bildas för mycket socker i blodet . då kommer insulinet till använding, dock behövs insulin div överföringen till cellerna av energi , därav att lchf undviker komplexa kolhydratert som krockar med deras fettdiet. efter som fettet krockar med kolhydraterna (speciellt snabba skräpkolhydrater) så får man insulintoppar som binder fett i maten , men äter man lite fett bara så händer inte detta, då glukos i frukt levererar snabbare energi än den sk ketos ( omvandligen från fett till socker )så mår kroppen bättre av kolhydrater. tillomed våran hjärna gillar kolhydrater i första hand .,DOCK får inte hjärna kolhydrater(glukos) så tar den fett och som sagt konverterar(ketos) till glukos=socker/ energi,, vid denna omvandling(ketos) bildas massa gaser( dvs dålig andedräkt mm som även påverkar hjärnan negatift) därav rekommenderar jag komplexa kolhydrater som kost i första fall, jag har gått ner över 50 kilo på att äta kolhydrater och mär bättre än nånsin, med snabb och stark energi , dom flesta idrottsutövare som gör nått väldig länge laddar nästan alltid med just kolhydrater då kroppen får energi snabbt som fan , motsatt ketos som ibland gör att folk blir trötta mm . sega förutom ev magproblem pga av för dåligt med fibrer som gör att många cancer former som tarmcancer mm hålls borta av alla fibrer mm , som alltid man blir inte dålig av att röka 1 dag, ofta tar det par år innan kroppen blir dålig , så även i detta fallet anser jag, vi i västeuropa har senasta 30 åren ökat vårt köttintag enormt mycket med minst 300 procent , kolla all sjukhus med folk som där av infarkter mm som flugor numera,. även diabetes har ökat markant senaste 20 året, inte ofta man ser nån äta sig tjock på frukt direkt, att ex hälla massa olivolja på riset blir ju en bomb ,på det annars ofarliga riset( Asien mm som har det som huvudrätt nästan ) där alla har varit slanka fram till sista åren då även dom börjat med massa kött ,mjölk mm och nu får samma sjukdoma r som vi i väst , sjukdomar som inte fanns i den delan av världen förut , se Okinawa på you tube, jag har redan hjölpt flera st mer viktnedgång och sockersjucka problem genom just kolhydrater och betydligt mindre fett som vi även ökat senaste 20 åren genom massa olivolja,mjölk,smör mm ,resultatet syns i hela västvärlden ,tyvärr ,jag var en av dom , jag har testat både lchf,viktväktarna ,5:2 mm ,jag visar bara att det går att gå ner och må bättre genom att äta kolhydrater som är ofarliga ,Om man äter som som man ska ,inte massa olja,eller grädde på dom,,, jag vräker i mig renfrukt och mår som en prins.även fast folk säger att frukt är farligt !! många blir tyvärr lurade av massa forskare som inte kan detta enkla trick , dvs äta som man gör i Asien och africa förr i tiden , dom har inte riktigt haft problem med fetma som vi haft nu senaste 10 åren , thats it , menar ska man vilja lära sig om hälsa så ska man vara openminded inte bra glida in på en enda sak blint som ett får , man ska vara genuint intresserar av att ge kroppen den det verkligen behöver , dvs energi,fibrer,vitaminer ,mineraler i rätt mängder,, för mycket av nått betyder inte alltid att det är bra för kroppen , om du förstår min Point, logiskt nog vore det mer intressant om folk kanske började undra hur jag lyckades , inte bara säga jaha, näää lchf eller 5;2 rockar.

  • Kay Stafford

    eftersom ditt program handlar om farligt tillsat socker så förstår jag inte varför man blandar in ex kött som en medlet att äta, stora regioner i världen äter extremt lite kött och mår kanon , Asien ,africa mm läs på lite mer anf ketos, problem med fett och socker ,vad hcfs= high corn fructose corn sirap gör med insulin , och skillnaden på fructose procent i frukt och läsksocker , som många blandar ihop , inte ofta jag blir upprörd av saker men,detta gjorde mig riktigt upprörd!
    även om fructose i frukt stimulerar insulinproduktion ,som sagt jag är rätt insatt oga av personliga skäl med även personlig läkarkoll efter allt i frukt och stärkelse jag ätit, med mer än perfekta data som bevis, det är stor skillnad på en bulle och en potatis , båda kallas för kolhydrater tjoh!

    • AnnFernholm

      Här måste du skilja på att äta i förbyggande syfte och hur man ska äta när man får typ 2-diabetes.

      • Kay Stafford

        självklart ska man alltid tänka på kosten då man har diabetes 1 eller 2 men att få folk att tro att frukt(5 procentig fruktose) är farligt är felaktigt då det är fettet i maten som hindrar insulinen att ta hand om sockret, ungefär som att hälla lim i ett lås, jag har redan hjälpt en dibetiker 1 att sänka sitt inuslin användande med 50 procent på 1 vecka genom att ge han kostråd gällande mindre kött å mer grönsaker och frukt , du borde se en film som heter curing diabetes in 30 Days, en otroligt intressant dokumentär på youtube från usa eller spana in neil barnards arbete mot diabetes,jag har själv varit extremt överviktig men loosat 50 kg på ca 6 månader genom att slå över till komplexa kolhydrater med blod test efter 5 månader som låg på 3.6 4-7 är gränsvärdet, och då pratar vi väldigt mycke frukt och stärkelse, hade dina teorier stämmt hade knappast mitt bodlsocker varit så lågt efter månaders med frossande på frukt , finns flertalet läkare ock böcker som stödjer det jag pratar om ,robert lustig(sockerkillen) själv ser ju typ nästan fet ut som pratar om socker , han borde vara den sista som pratar om fetma ,anser jag , dom flesta enkla människor som ser sånna program som ditt har inte den kunskapen att förstå förebyggande eller varför diabetes finns . då hade vi haft en epedemi numera över ex usa ,mexiko,dubai,snart Sverige med diabetes och fetma , man ska se till verkligheten ,kolla hur många i africa, eller Asien som har sockersjuka ,inte lika mycket å se sen till deras kost! allt handlar inte bara om socker, utan kombinationen av tillsatt socker med för mycket fett i combo , samma sak som att man inte kan tanka en bensinbil med diesel . så skär motorn ,tjohoo

  • AnnFernholm

    Nä, nu får du läsa på lite om kroppens biokemi. Det går absolut inte att göra glukos från fett. Kroppen kan göra fett från glukos men aldrig glukos från fett. Det steget är irreversibelt i ämnesomsättningen.

    • Kay Stafford

      då är vi oense helt enkelt . kroppen kan inte ta bara rent fett till energi utan måste göra om det till socker,vad jag lärt mig tjohoo

      • AnnFernholm

        Då får du läsa på. Kroppen kan absolut bränna fett. Det omvandlas till Acetyl-CoA som går in i citronsyracykeln och elektrontransportkejdan.

  • Richard

    Tack Ann. Gott nytt år för dig också!

    The impact of the ketogenic diet on arterial morphology and endothelial function in children and young adults with epilepsy: A case-control study.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24380692

    Pay attention to the few fundamental issues that differentiates this study from other low-carb studies. This study looked at cumulative exposure to high-fat diet, it was not a trial that lasted for 12-months. Second, the study looked at the actual vessels of the neck, a direct revealing the extent of an arterial damage, rather than just biomarkers. Third, the patients were not jacked on statins, directs, anti-clotting medicine, blood-pressure medication and plethora of other drugs that the patients on low-carb studies are by rule. To provide some context, blood-pressure medications alone have shown to have a positive impact on carotid thickness. Fourth, the patients (the kids) were not trying to loose weight.

    The controls the new study were on the typical standard American diet high on jelly bars and breakfast cereals.