Grädde och fet mjölk kopplat till skydd mot diabetes

7 maj, 2015

nyckelhålsgräddeEn hög konsumtion av grädde, fet fil, fet mjölk och ost har nu kopplats till en lägre risk för typ 2-diabetes i den stora Malmö Kost Cancer-studien. Resultaten kom i början av april – men då var jag på väg på semester och missade dem helt. Forskare har följt nästan 27 000 personer under 14 år. De har analyserat vilka former av fetter deltagarna har ätit och vilka livsmedel de kommer från. Den grupp som åt mest fettrika mjölkprodukter hade en 23 procents lägre risk att utveckla typ 2-diabetes i jämförelse med de som åt minst. Lunds universitet skriver här om resultaten: High-fat dairy products linked to reduced type 2 diabetes risk | Lund University.

Ännu en studie visar alltså nu att Livsmedelsverkets kostråd är direkt kontraproduktiva. Resultaten tyder snarare på att det kan vara dags att nyckelhålsmärka grädde.



  • Kareng

    Om du höll på att missa studien är jag helt säker på att alla diabetessjuksköterskor, dietister och livsstilsprofessorer har missat den.

    • Murvelen

      De missar allt med flit. Och det är otroligt jobbigt när man som jag läser allt om nya rön och sedan möter personalen på VC. De hänvisar till Livsmedelsverket och menar att det är bevisat att fett ger hjärt-kärlsjukdomar. Det är trist att man nästan måste bli osams med dem.

  • gladan

    Ännu bättre med 40% grädde utan carragenan i, antar jag..

    • AnnFernholm

      Ni är så kunniga alla bloggläsare! Har inte ens tänkt på att det finns en 40 procentig och en 36 procentig.

  • Elke Hempel

    Gärna nyckelhålsmärka, en inte den 36-procentiga på bilden

  • Arla har numera ekologisk vispgrädde med 40 % fett.

  • Håkan

    Den 36-procentiga borde rimligtvis kallas för ”gräddig rödalgsoppa” 😉

  • Pingback: ”Föreslå fettskatt är feltänkt och förlegat” | Ett sötare blod()

  • Pingback: Aftonbladet debatt: ”Föreslå fettskatt är feltänkt och förlegat” | Ett sötare blod()

  • Bara en fråga: vad är det för typ av studie? När du skriver att det är 27000 deltagare som följts under 14 år går mina associationer direkt till de traditionella ”enkätsvar nån gång om året-studierna” som egentligen har väldigt låg reliabilitet… Några tankar kring studiens metod?

    • AnnFernholm

      Att den är bra mycket bättre genomförd än de studier som en gång ledde till varningarna om mättat fett. Det finns dock annan bättre forskning på området.

      • Ja det tvivlar jag inte på. Och om det var de studierna som ledde till varningarna om mättat fett, kommer ju en uppenbar fråga nu.

        Är den forskning som finns i dagsläget tillräckligt bra och solid för att ge några kostråd ifrån eller vore det mest ärliga kanske att säga något i stil med ”ok, kära befolkning, vi gav kostråd kring mättat fett trots att vi inte hade tillräckligt mycket belägg för det. Nu inser vi vårt misstag och erkänner att vi inte kan ge några råd kring fördelning av makronutrienter och så vidare..” ?

        Det kommer troligtvis aldrig att hända. Men, tycker du att kostråden bör uppdateras eller raderas?

        • AnnFernholm

          Jag tycker att man snarast borde initiera bättre forskning för att kunna ge relevanta kostråd.