Hög läskkonsumtion kopplad till aggression hos barn

16 augusti, 2013

När ett barn dricker mycket läsk, är det kopplat till att en högre risk att hon eller han ska slåss, slå sönder saker eller attackera andra. Det skriver nu amerikanska forskare i tidskriften The Journal of Pediatrics: Soft Drinks Consumption is Associated with Behavior Problems in Five-Year Lods.

Undersökningen är genomförd på cirka 3000 femåringar. I studien drack 43 procent av barnen minst en läskdryck per dag. Fyra procent konsumerade fyra läsk eller mer. När forskarna hade kompenserat sina data för socioekonomiska faktorer, våld i hemmet, depression hos mamman med mera, var läskkonsumtion fortfarande kopplad till aggression. Fyra läsk eller fler per dag ökade risken med 370 procent. Det fanns också en trend i studien: ju mer läsk, desto mer aggressivitet.

Väldigt hög läskkonsumtion var också kopplad till koncentrationssvårigheter. Forskarna hittade också en koppling mellan hög godiskonsumtion och ett aggressivt beteende.

När ett barn dricker fyra läsk per dag, är det mycket troligt att hon eller han i övrigt äter en näringsfattig kost. Det är inte helt otroligt att hjärnan även reagerar på en vitaminbrist. • Kjell Rilbe

  Verkar väl också rimligt att humäret skulle kunna påverkas av kraftiga svängningar i blodsockret? Det sägs ju ofta att man blir irritabel av lågt blodsocker…

  • AnnFernholm

   Absolut!

 • Thomas Tombola Jansson

  ”Det är inte helt otroligt att hjärnan även reagerar på en vitaminbrist.”

  Klart den gör – vi är ju numera mycket noga med oljan till bilen men stoppar själva i oss vad skit som helst, gissar att D-vitamin är viktigast?

  Välkommen tillbaka efter sommaren – du är saknad i debatten,,,,

 • Nostents4me

  ”Party food” inslaget som channel 4 visade för några månader kom till samma slutsatser, dock ingen studie. http://www.kostdoktorn.se/?s=channel+4&submit.x=14&submit.y=2
  Det här är verkligen något för överarbetade föräldrar att ta tag i. Vilken hjälp hela hemmet kan få genom rätt mat. När våra barnbar besöker och de som frukost får varm stavmixad drickchoklad som består av smör,kokosolja, vatten och cacao blir dom som änglar hela morgonen. Och det smakar tydligen trots noll socker för dom vill ha direkt igen nästa gång. Man blir både nöjd och mätt av riktigt fett.

 • Obelix3

  Är det kanske också så att socker, stärkelse samt alkohol/mediciner de ”drar” extra spårämnen, mineraler, vitaminer, så om man åt t.ex LCHF skulle de räcka längre per kalori man petar i sej. Humöret blir nog bättre helt enkelt om man inte har subklinisk näringsbrist av detta eviga socker, socker,socker, mediciner och annat bös i allting.

 • rolf

  Socker kan inte direkt orsaka aggression.
  Fruktosmalabsorption orsakar en obalans i tarmfloran som påverkar hjärnan.

  Socker är ohälsosamt men det måste även finnas en förklaringsmodell till varför socker är dåligt för hälsan.

 • Terese

  Jag blir agressiv när jag läser att det finns femåringar som dricker fyra läsk eller mer OM DAGEN! Herregud, stackars små kroppar…