Hur minskar man på vardagssockret till sina barn?

12 december, 2014

I går skrev jag på SVT Opinion om all vardagslyx för barn och hur det faktiskt förstör den speciella känslan av fest i längden. Vi vuxna vill gärna göra barn glada och bullar och kakor är helt klart en humörshöjare i stunden. Men det blir lätt för mycket. Lena Kavander mejlade mig och berättade om dagen när hon fick nog. Så här gjorde hon när hon styrde upp familjens konsumtion av sötsaker:

Slog näven i bordet – nu räcker det!

”I mars 2014 slog jag näven i bordet och sa: ”Nu räcker det”. Andra vuxna matar hela tiden mina barn med socker och vitt mjöl och jag har tappat kontrollen. Sonen kom hem en tisdagskväll från scouterna. De hade grillat marshmallows och han hade ätit nio stycken. På onsdagen tyckte en förälder på fotbollsträningen att barnen var värda chokladmuffins och söt saft. På torsdagen kom mormor och morfar över med bullar. På fredagen var det skoldisko med läsk, popcorn, chips, godis, chokladbollar. På lördagen var det familjens godisdag, då ställdes godisskålen fram. På söndagen var det barnkalas med läsk, godis, tårta, maränger, bullar med mera. Så kunde det se ut.

Jag funderade lite grann, pratade med barnen, jag kom fram till att jag INTE ville förbjuda sötsaker helt, för då tror jag det slår tillbaka senare. Vi kom på en lösning som fungerar väldigt bra. Vi gjorde ett upplägg, som även gäller oss vuxna, och som ser ut så här:

Vi får äta godis 8 gånger per år och vi väljer själva vilka dagar det blir: jul, påsk, födelsedag eller någon annan dag.

Vi får äta bullar eller kakor 24 gånger per år och väljer själv när.

Vi får äta glass 24 gånger per år.

Vi får dricka läsk 12 gånger per år.

Barnen tackar nej flera gånger i veckan då andra vuxna bjuder dem på sötsaker. Då får de PLUS-poäng, beroende på vad de har blivit bjudna på och hur jobbigt det var att tacka nej i just den situationen. De får poäng mellan 1-10. Poängen kommer att förvandlas till resa eller pengar efter ett år.

I början tyckte de att det var jobbigt att stå bredvid sina kompisar som åt, men jag har förklarat hur dåligt det är att äta för stora sockermängder. De är vinnarna i längden. I dag är de nöjda med vårt experiment och de har fått mycket bättre aptit på riktig mat. Det värsta är hur man blir bemött av sina vänner då man berättar om detta lilla experiment som vi själva tycker är bra. De himlar med ögonen och tycker att vi gått med i någon sekt – att vi gått för långt.

Jag hoppas vår familj kommer fortsätta så här, men mest av allt hoppas jag ju förstås på en förändring i hela landet och att alla runtomkring en ska börja förstå.”

Lena Kavander har gjort ett excel-ark som hjälper familjen att hålla reda på vem som har ätit vad. Där fyller barnen också i de poäng de får när de tackar nej. Mörk choklad får de äta. I bland uppmanar den ene sonens fröken alla att ta med något gott till skolan på fredagen. Då bakar han nyttiga chokladbollar.

Till Lenas vänner – som tycker hon gör fel – vill jag bara posta den här bilden från Nordiskas sockerutställning.

LinnéLena har Carl von Linné på sin sida.

Är det någon annan av er läsare som har något bra tips på hur man kan ta kontrollen över alla vardagsfester? Ge gärna bra tips! • allergismart

  Fantastiskt 🙂

 • Elizabeth

  Min son får äta godis fyra gånger per år: påsk, halloween, födelsedagen och Jul. Han får dricka en läsk en gång i veckan och chokladkaka på fredagen. Han får pengarna som lördagsgodiset skulle ha kostat i en klumpsumma. (1200 kr) Detta är frivilligt från hans sida. Han får välja att hänga på detta. (9år)
  Även om han får i sig jättemycket socker ändå på olika sätt genom just bjudkakor, saft, sötat bröd, sockrad mjölk, sötad müsli på skolan etc. (ironiskt nog är det skolan som är värst!) så har vi på det här sättet blivit så medvetna om vilken enorm mängd socker sonen och vi själva bjuds på. Det är helt galet mycket. Morfar är svår att omskola och kommer gärna mitt i veckan och har köpt läsk och minst två stora kakor från kondis. Jag ber honom köpa frukt istället, och det håller högst två gånger. Nu har jag bestämt mig för att upprepa detta inför varje gång han vill komma. Det känns som en helt hopplös kamp att föra. Alla är så läskigt indoktrinerade att det måste vara fika när man ses…

 • Jonas A

  Tyvärr så har samhället blivit så sjukt att det anses normalt att knarka ner sina barn ,ed socker. Ännu mer anmärkningsvärt är dock att att folk vet hur dåligt socker är för kroppen och ändå fortsätter man att mata barn med detta skräp varje dag. Att man som förälder skakar på huvudet åt andra föräldrar som vill ge sina barn den absolut bästa näringskälla är mycket märkligt. Istället är det normalt att tomma kalorier i form lösgodis som innehåller, ja vem vet vad det innehåller, syntetiska ämnen. Plast med söt smak ör väl vad det är.

 • ikado

  Jag skulle så gärna vilja hjälp med hur jag på ett enkelt sätt förklarar varför socker och mjöl är dåligt för kroppen. Jag vill att hon själv ska förstå istället för att bara hitta på regler och förbjuda. Jag har dock svårt att kort och enkelt förklara det så att det känns viktigt för henne. Tacksam för lite hjälp!!

  • AnnFernholm

   Det får bli nästa bok 😉

 • Anonym

  Dum fråga men är det inte så att i princip alla kolhydrater görs om till monosackarider tarmarna? Så det är väl egentligen lika illa (eller naturligt) med all form av kolhydrater, enda skillnaden är väl hur snabbt kroppen tar upp dem?

  • AnnFernholm

   Nä, socker verkar vara värre eftersom det innehåller sockerarten fruktos. Läs i ”Det sötaste vi har”:

  • Patric

   Skillnaden är hur snabbt kroppen bryter ner dem till glukos. Går det för snabbt stiger blodsockret högt vilket medför många komplikationer om det sker för ofta.

   Man får även ett stort insulinpåslag, vilket kan rubba dina hormonbalanser, samt medför ett blodsockerfall senare som gör dig trött, sur, hungrig. Man trycker då gärna i sig ännu mer snabba kolhydrater och karusellen är i full gång.

   Så det är alltså stor skillnad på hur olika kolhydrater påverkar din kropp.

 • Pingback: Hur skapar man en bra matkultur för barnen? - EN KLICK SMÖR()

 • amalmgren

  Här skriver jag ett inlägg i debatten http://www.enklicksmor.se

 • Gäst

  Jag ser också i kvarterets videobutik, där finns godiset direkt innanför dörren. Det är det första man ser. Det är inte lätt att värja sig när man är barn och ungdom.

 • Veijo Puustinen

  Dags att sluta att parata om ”mörk choklad”. Hyllorna i affären är fulla med ”mörk choklad” som inte är ngt annat än vanligt sockerbomb men mörk i färgen.
  Choklad med hög kakaohalt är kanske bättre benämning.

 • Jenny

  Asså såå bra gjort!!! Mina barn äter det som bjuds på kalas men brukar spara alla godispåsar de får. De är duktiga på att tacka nej till sötsaker, i alla fall det som bjuds på veckorna. Helgerna kan de få om det är nåt speciellt. Men jag tycker nog att omgivningen börjar att bli mer positiv till att barn tackar nej. Mina barn drack vatten på julfesten vi var på, alla andra barn drack läsk. Det jag reagerar mot är att det inte fanns annat än läsk till barnen. De andra barnen tryckte i sig skumtomtar och efterrätt, Medans mina barn tog två var. Sen ville de inte ha mer. Ett barn frågade min son varför han inte drack läsk, då svarade han bara att det är inte bra för kroppen. Sen var det inget mer med det. Då log jag för mig själv och gick till ”vuxenbordet”.

 • Lina

  Mycket modigt gjort! Jag tror att en del föräldrar är rädda för att barnen ska utveckla ätstörnigar, även om den sockerstinna vardagen de flesta lever i är en ätstörning i sig, eller en matstörning. Jag har själv två döttrar och vi har senaste åren tagit ett helhetsgrepp och äter mycket nyttigare nu även om det inte råder totalförbud. Men vi är verkligen noga med att säga att ”kroppen behöver inte socker, men av bra mat blir ni snabba, starka och smarta, men socker är bara gott just nu”. Alltså att det handlar om INSIDAN främst, inte utsidan. De är bara 4 och 6 år men verkar ha förstått! Vi har fredagsgodis och då får de välja 10 bitar smågodis, en 80 gr Malacopåse (som de sällan äter upp) eller två Kick etc. Aldrig mer än 80 gr och alltid efter mat. Vi har tagit bort all sötad yoghurt, sötade flingor, sylt, marmelad, juice, maragrin, vitt bröd, läsk. Makens föräldrar är lite mer med på tåget så de har fått en sockerpolicy som de är så duktiga på att följa då de är med barnen. Mina föräldrar är dock skeptiska men de bor inte i samma stad och ses kanske en gång varannan månad så där har jag inte lagt ner lika mycket energi. Är nöjd med att de accepterar att jag undviker socker och gluten.

 • Susanne

  Våra barn är 5 och 3,5 och äter inte glass, godis eller läsk. Jag gör istället raw food godis, vilket är väldigt uppskattat och så får dom i sig nötter… För övrigt försöker vi undvika alla dessa söta fällor. MEN, sen dom började på dagis, för ca 1,5 år sedan, så är det inte längre så lätt, suck… Hemma får dom nästan aldrig något, ibland nån kaka eller efterrätt som vi vuxna. Men på dagis matas dom med söta yoghurtar, glass mm. Efter ett samtal till kommun (om dom har nån allmän policy i kommunen ang. glass mm vid ex. födelsedagar), så blev det ett enhälligt beslut att föräldrar inte får bjuda på sötsaker då barnen fyller år. Nu var ju inte det nåt populärt beslut. Och jag blev inte heller mer populär 😉 Men det är smällar jag kan ta, är ju trots allt en gammal (47 år) mamma med lite skinn på näsan! Vi bor i en lite kommun i Österbotten i Finland. Och jag hoppas kunna komma och lyssna på dig i januari, då du kommer till Vasa! Jobbar den kvällen, men ska göra mitt bästa för att flytta på cirkelträningen med mina damer! Gott Nyttigt År!

  • AnnFernholm

   Hej och du får bjuda med alla de som skulle ha tränat 🙂 Bra att man inte får bjuda på kalas på dagis.

 • Pingback: Trendspaning: söta grönsaker | Ett sötare blod()

 • Pingback: Kahn-Rönne på äventyr()