Fem energiprocent socker – hur mycket blir det?

6 mars, 2014

Idag på morgonen rapporterade även Ekot om WHO:s nya förslag till kostrekommendationer, där målet är att få ner sockerkonsumtionen till under fem energiprocent. Frågan är då – hur mycket är det?

Det är ganska intressant, för det är faktiskt enormt lite. Låt oss anta att en person äter cirka 2000-2400 kcal per dag. Då ligger den dagliga ransonen för en vuxen på 25-30 gram socker, cirka 8-9 sockerbitar. En 33 cl coca-cola innehåller cirka 33 gram socker, mer än en dagsranson.

Dagsransonen överskriden trots nyttig märkning

Saft och juice innehåller lika mycket socker som läsk. Dricker du ett glas juice till frukost, äter ett par deciliter av Arlas nyckehålsmärkta vaniljyoghurt och har 30 gram av Pauluns müsli, som är sötad med koncentrerad äpplejuice, ovanpå, får du i dig cirka 33 gram socker. Detta trots att du ätit både nyckelhålsmärkt och en müsli med etiketten ”inget tillsatt socker”.

När min åttaåriga dotter nyligen var på kalas fick hon 150 gram godis i sin påse. Det innehöll cirka 90 gram socker. Alltså en vuxen persons maximala konsumtion under cirka tre dagar. Under ett normalt barnkalas, där barnen kanske äter tre kakor, en bit glasstårta, dricker ett glas saft och får  50 gram godis i fiskdammen, får de i runda slänger i sig 70-80 gram socker.

Om vi ska komma ner till fem energiprocent socker behöver livsmedelsindustrin tänka om och tänka helt nytt. Det är bara en liten del av den mat som finns i dagens butiker som du kan äta om du vill ligga under den  gränsen. • Per Wikholm

  Bra illustrationer! Ytterligare ett räkneexempel:
  1 glas apelsinjuice (2 dl) á 10-11 g socker/100 g
  1 skiva ICA Basic eller Eldorado grovt rågbröd (ca 75 g) á 12-12,5 g socker
  Summerar till ca 30 gram socker d v s en hel dagsranson enligt WHO. Förvisso är dessa bröd inte nyckelhålsmärkta men de skriker ut sin nyttighet i konsumentens ansikte med ord som fullkorn och fiber.

 • LottaJ

  Jättebra att du exemplifierar med mat som många äter och tycker är nyttig (nyckelhålsmärkt yoghurt och svindyr müsli…). Att läsk innehåller mycket socker vet ju de flesta, men kanske inte att dagsransonen finns i en burk 😉
  Frukost tror jag också, för många iallafall är en riktigt STOR bov vad det gäller sockerintaget. DÅ har man ju lagt grunden för en riktigt dålig start på dagen, fast det var det viktigaste målet och fast man åt ”nyttigt”…

 • Rickard

  De sockerfria alternativen finns redan så det är vi konsumenter som måste tänka om. Vad är alternativen till produkter med socker i? Sötningsmedel eller osötat. Vissa kan tycka att det är tråkigt att äta naturell yoghurt med havregryn till frukost. Jag letar inte efter sockerfri juice och vill jag ha helt utan socker dricker jag vatten. Skyll inte på livsmedelsindustrin, de säljer sånt som folk vill köpa så förändringen måste komma från konsumenterna.

  • AnnFernholm

   Det håller jag inte med om. Köper man färdiglagad pannbiff ska den vara sockerfri. Inget traditionellt recept av pannbiff innehåller socker. Vem sjutton tror att en köttbiff behöver socker?

   • Rickard

    Till viss del kan jag hålla med dig men det lär knappast vara 1-2% socker i pannbiffen som ställer till det för folk. Sockret gör troligtvis lite för smaken och är billigt vilket ger en win-win för producenten som därmed kan sänka priset något. Konsumenten ser ett lägre pris och köper denna biff och helt plötsligt har man hamnat i en karusell där priset går ned med sämre produkter som följd.
    Problemet torde istället ligga i snacksätandet och läskedryckerna eller i överdrivna mängder stärkelse. Transfettet är i stort sett borta ur svensk handel nu så det går inte att skylla på längre
    Det finns såklart åtskilliga exempel där socker har tillsatts produkter där det egentligen inte behövs. Köper man varor som är några kronor dyrare så kan man räkna med att produkterna är lite bättre vilket kan reflekteras i sockerinnehållet.
    Ju mer sockerfritt som köps, ju mer kommer att produceras.

 • Jerker

  När jag växte upp – på 60- och 70-talen – så var läsk en sällsynt lyx. Vi var 3 bröder, och jag minns hur vi fick dela på en 33 cl dricka. Mina föräldrar visste vad de gjorde!

 • Sandras LCHF-blogg

  Det är så sjukt att det finns så mycket socker överallt. Vi äter LCHF, så vi är medvetna om det, men många har ju ingen aning om det utan framhärdar att nyckelhålsmärkt, smaksatt yoghurt är så nyttig… Jag är så glad att jag upptäckte ett enkelt sätt att göra majonnäs utan socker. Jag har inte lyckats hitta nån köpemajonnäs utan socker. Bara en sån sak. Lägg sen godis, äppeljuice, müsli mm på det…
  Snabb, sockerfri majonnäs: http://lchfblogg.sandramedin.se/#post122

  • traumerin

   Jag följde av en slump WHO:s presskonferens och rekommendationerna gäller endast tillsatt socker i livsmedel (inte det som finns naturligt i t ex mjölk och grönsaker) samt naturligt socker i honung, sirap, fruktjuicer och fruktkoncentrat. En del tillverkare av hel- och halvfabrikat får tänka om men hemma kan man nog fixa det ganska enkelt och restaurangkockarna får väl anpassa sig om kunderna ställer krav på full information…

 • Walter Levy

  Mycket tänkvärt! Vad anser Du om mjölk? Jag får fram att två glas mjölk fyller upp dagsransonen(!) socker för ett barn. (4 dl mjölk, ca 20 gram disackarider).

 • Henry

  Hur ser man på Paulúns müsli att den är sötad med äppeljuice?

  • AnnFernholm

   Kolla in innehållsförteckningen i Granolan.

 • dufva

  Värt att veta är att 80% av sockret vi (medelsvenne) får i sig kommer från tillsatt socker i maten

  Socker finns idag i allt från chark till kycklingfileer

  Det är utan tvekan industrin som måste få klart för sig att detta ofog måste få ett slut om folkhälsan ska förbättras

 • Chaiya

  Glukos är huvudenergikällan för våra hjärnor och konsumerar ca 120g dagligen och fett-celler och levern behöver glukos för vissa funktioner. Jag är ibland orolig att kriget mot sockret på sikt också kan leda till dåliga sidoeffekter som vi ännu inte känner till, mer om olika organs användning av olika energikällor här: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK22436/ (visserligen ett kapitel från en 12 år gammal utgåva men ändå välskrivet)

  • AnnFernholm

   Hjärnan gör mjölksyra av glukosen som går till levern som omvandlar det till glukos. Du behöver inte oroa dig för hjärnan. Levern ser till att den får den glukos som behövs. Annars kan den gå på ketonkroppar. Det gör den hos barn med epilepsi som behandlas med ketogen diet. En hel del talar för att hjärnan faktiskt mår bra av det.

 • Pingback: Barnmat innehåller ofta en stor andel socker | Ett sötare blod()

 • Pingback: Experters råd till brittiska regeringen: halvera sockerintaget | Ett sötare blod()