I kväll: ”Ett sötare blod” i Kunskapskanalen

6 maj, 2013

I kväll handlar programmet ”En bok, en författare” om Ett sötare blod. Det sänds 19.00 med repris 23.50 och klockan 9.00 i morgon bitti. Sen kommer det gå att ”playa”. Här är länken:

urplay.se/Produkter/175837-En-bok-en-forfattare-Ett-sotare-blod



  • Bernard

    Well done!! Har redan boken som jag har läst 2 gånger hitills.
    Keep up the good work

    • AnnFernholm

      Tack!!!

      • Lise

        Ann Fernholm for President!!!

        Du är fantastisk och du gör skillnad!!!

  • Suzanne

    Jättebra intervju, hoppas Hägglund ser den. Du får väl skicka ett signerat ex 🙂

    • AnnFernholm

      😉

  • Laurel

    Tack Ann för ett fantastiskt bra program!

    • AnnFernholm

      Tack!

  • Kareng

    Jättebra! Fantastiskt att få 30 minuter att föra ut budskapet i svt i ett seriöst program. Heja dig och heja svt!

    • AnnFernholm

      Tack så jättemycket!

  • Jag tror att bollen är ordentligt i rullning nu, med alla insatser de senaste tio åren, från Skaldeman och Annika Dahlqvist, Kostdoktorn och så din bok. Fler kommer att hitta de andra forskarna, som Robert Lustig m fl. Allt finns ju på youtube. Det du sa om kostnaden för diabetesvården kommer ju säkerligen att ta skruv, helt oavsett det lidande och den förtidiga död som diabetes 2 innebär. Även D 1 kan innebära ett stabilare blodsocker med kolhydratrestriktion. Hej dig (och oss) 😉

    • AnnFernholm

      Tack!

  • Thomas H

    Bara att instämma! Bra informerat under hela programmet! 🙂

  • Kalle

    Tack för en väldigt bra intervju!

    Jag tror verkligen att den pedagogiska förmågan är viktig för att förändra saker och ting. Du själv, Andreas Eenfeldt, Gary Taubes, Peter Attia m.fl. är lysande exempel på belästa individer som dessutom är pedagogiska.

    Jag läser till läkare nu och är färdig om 4 år. Blir intressant att se hur läget i debatten är då.

    Återigen, tack för en bra bok och en bra intervju!

    • AnnFernholm

      Tack och bra att du blir läkare!!! Se till att bli en forskande sådan 🙂

  • Björn Ölund

    Bra Ann! Sprider länken till play vidare.

  • ST1968

    Nu har jag sett programmet två gånger, kl 19 och alldeles nyss. Du var så klockren, Ann! Under tiden jag såg det första gången handledde jag mellandottern, 9 år, när hon stekte blandfärsbiffar och gjorde gräddsås. Efter programmet när vi satt vid bordet och hon, lillasyster och jag åt de goda biffarna sa hon, ‘pappa, det är ju så mycket godare med gräddsås och utan pasta eller potatis’ 🙂 Verkar som att jag fostrar tre små lågkolhydratförespråkare 😉 /Stefan

    • AnnFernholm

      🙂 Tack!

  • Pingback: FETMAN kombination socker och fett | Bengt Ingerstams blogg()

  • Kajsa

    SÅ.FANTASTISKT.BRA. Jag har spridit vidare på FB och jag önskar att många, många tittar på detta. Stort tack för din otroligt viktiga bok! Tyvärr får jag inte min mamma att förstå detta, hon har din bok men tar inte till sig. Hon har precis fått diabetes typ 2.

  • Perfekt – som vanligt!

    Det här programmet bör ingå i både dietisternas & läkarnas utbildning,,,,

  • AnnFernholm

    Tack! Jag fick bearbeta min mamma ganska länge innan hon lyssnade. Det slutade med att jag bad henne att prova bara någon månad (för det kunde absolut inte vara dödligt). Detta är flera år sedan nu…

  • Andreas Danielson

    Oroligt bra Ann . du är verkligen en ledstjärna ! Men …. hur skall vi nå ut till skeptikerna och ”dom som inte förstår bättre” Det är en utmaning att få tex Folkhälsoinstitutet att svänga om med sina råd. Min ambition är att på sikt jobba mer med sådana här typer av frågor och då kanske man når ut till fler

  • AnnFernholm

    🙂 Kanske inte president…

    • Socialminister kanske 🙂

    • Väldigt bra samtal, du gjorde ett trovärdigt intryck som vanligt och fick fram budskapet. Speciellt det där med varför inte hela bilden kommer fram, ekonomiska intressen och att motståndet från dietist o sjukvård många gånger bottnar i prestige. Misstron i min omgivning är ofta ”om det vore så enkelt skulle väl forskare, sjukvård och andra makthavare gjort något för länge sen”.

      Läste på ”Fet Hälsa” att det är något om kost o hälsa i GP idag. Åsa Brugard Konde SLV, dissar LCHF och tyvärr skrämmer sånt människor att pröva lägga om kosten. Jättetråkigt.

      PS. Ann, skitsnygg var du också 🙂

      • AnnFernholm

        Tack! Ja, det finns många ”lager” i denna kontrovers. Från ett rent filosofiskt perspektiv är den intressant.

    • Lise

      OK, om du inte vill vara president kan du väl ta och bli socialminister…;-)

      • AnnFernholm

        🙂 Jaaaa!

  • Pingback: CHIPS och COLA | Bengt Ingerstams blogg()

  • hatte3

    Jättebra Ann! Blir riktigt arg när jag tänker på alla diabetiker som under flera år fått helt felaktiga kostråd. Informationsutbytet på nätet har dock satt igång en revolution när det gäller nya kostvanor för diabetiker. Jag tackar min lyckliga stjärna att jag bl.a hittade fram till ”Kostdoktorn” när jag för två år sen fick diagnosen typ 2 och som sagt – numera medicinfri.
    Men det finns fortfarande ett mycket stort antal diabetiker som följer de traditionella kostråden och bara blir sjukare och sjukare. Läkare, dietister och diabetessköterskor har ett mycket stort ansvar att vara öppna för nya rön och släppa på sin prestige, alltså ta till sig den många gånger häpnadsväckande förbättring som lågkolhydratkost leder till när det gäller blodsockervärden.

    • AnnFernholm

      Hej och tack! Ja, kostråden till diabetiker är verkligen en sorglig historia. Men som du skriver: internet ger möjligheter att förändra!

  • Anna Niklasson

    FANTASTISKT bra intervju!!! Du är så oerhört pedagogisk!!! Har också sett till att sprida denna vidare, både på FB och i andra fora. Det finns SÅ många som skulle må bra av att höra dig berätta detta!!!

    • AnnFernholm

      Tack till dig och alla andra som kommit med så uppmuntrande kommentarer. Det värmer verkligen!

  • Christina Sandström

    Jaaa, jag såg det. Härligt att få så mycket utrymme kring boken. Och jättebra. Den innehåller så mycket viktigt!

  • Håkan

    Vad är det som gör att alkoholister får skrumplever? Är det fruktosen eller alkoholen? Eller båda? Eller nåt annat?

    • AnnFernholm

      När du dricker för mycket alkohol kommer det också att omvandlas till fett i levern. Enligt Robert Lustig, läkare vid UCSF, skadar alkohol och fruktos levern på ett liknande vis. Hög fettproduktion leder till en förfettad lever som sedan kan skrumpna.

  • Pingback: Socker – du söta gift | Bengt Ingerstams blogg()