I sockrets fotspår – UR Play

4 juni, 2014

I kväll sände UR Samtiden ett av mina föredrag på Kunskapskanalen. Det handlar om det tidiga 1900-talet och vad som hände när sockret började svämma över världen. Du hittar det här: UR Samtiden – Näring för hälsa och prestation: I sockrets fotspår – UR Play. • GBJ

  Gratulerar Ann till en fantastisk fin föreläsning, du gör en storartad insats för folkhälsan! Bara en undran – du nämner Burkitt, men kritiserar honom inte. Nog hade han fel med sina fibrer?!
  Kan jag bidra på ngt sätt till din framtida gärning, så hör av dig!

  • AnnFernholm

   Jag vet inte om jag kommer ihåg fel, men visst sa jag att Denis Burkitt begravde tesen om att det är sockret som skadar oss på en strand i Mombasa?

   • Pingo

    Ja det gjorde du.

 • Jonas A

  Härligt! Då vet jag vad ska titta på medan jag äter frukost imorgon. Kyckling med kryddsmör!

 • Jonas A

  Jag ska alltså inte titta på min kyckling med kryddsmör. Föreläsningen ska jag titta på och äta kycklingen.

 • Totto

  Som jag uppfattade det menar du att man har metabolt syndrom om man har diabetes. Där tror jag du har fel. Metabolt syndrom gör det hela värre, och kan leda till att man utvecklar diabetes, men det innebär inte att alla med diabetes, typ 2, har metabolt syndrom. Diabetes T2 har i högsta grad att göra med gener och är i många fall ärftlig. Min släkt är full av diabetiker: far och alla hans syskon, farmor och alla hennes syskon, en massa kusiner etc och sen fick min mor diabetes. Jag har aldrig ätit socker eller druckit läsk för när jag växte upp visste man att det var farligt, och i min familj hade vi aldrig sötsaker och åt en kost som var förhållandevis låg på kolhydrater. Som vuxen har jag hållit den stilen vad gäller mat och ändå får jag diabetes tidigare än min juciedrickande, fettskrämda bror med övervikt och högt blodtryck. Och jag har inte tillstymmelse till metabolt syndrom. Jag tycker att det finns risker med att skuldbelägga oss diabetiker. Ta en titt på en riktigt bra diabetessajt: http://www.phlaunt.com/diabetes/14046739.php

 • P

  Finns det alternativ till fasta?

  • AnnFernholm

   Mindre socker och snabba kolhydrater har en liknande effekt som fasta. Båda i kombo skulle sannolikt ge ännu bättre effekt.

 • Piltson

  Tack, Ann Fernholm, du har på kort tid blivit en förfärligt värdefull tillgång för landet. Men i både din och Eenfeldts framställning saknade vi en antydan om varför både utbildningsväsendet och livsmedelsverket hänger fast vid synsätt som blivit så grundligt tillbakavisade. Har sakligt grundade mothugg från konventionella diabetologer hörts av, och vad säger de isåfall?

 • AnnFernholm

  Har inte fått något sådant mothugg, kanske för att de flesta är ense om att socker är illa för kroppen.

 • Eva Celik

  så ledsen att behöva säga emot men det är vetenskapligt bevisat i flera vederhäftiga medicinska utredningar att det metabola syndromet är grundorsak till våra så kallade vällevnadssjukdommar däribland diabetes mellitus typ2.

  • AnnFernholm

   Hur menar du nu? Typ-2 diabetes är en del av det metabola syndromet. Det ÄR metabolt syndrom.

   • Totto

    Det finns massor av människor med metabolt syndrom som inte har tillstymmelse till diabetes och aldrig får det. Det finns massor av människor inte har metabolt syndrom men ändå har diabetes. Det är inte så enkelt. Huruvida man utvecklar diabetes eller inte beror till största delen på ens gener, även om naturligtvis inte metabolt syndrom hjälper en om man nu har den genetiska dispositionen. Alla diabetiker har brist på insulin eftersom bukspottskörteln inte klarar jobbet. Inställningen att metabolt syndrom är den enda boven gör det ursvårt för oss utan att bli tagna på allvar. Det tog åratal innan jag fick göra de adekvata testerna, trots att båda föräldrarna var diabetiker eftersom jag inte har tillstymmelse till metabolt syndrom. Men jag har en bukspottkörtel som inte fixar att producera tillräckligt med insulin och hade hunnit utveckla begynnande neuropati innan diagnos. Det finns massor av forskning kring diabetesgener, kolla upp den.

  • Totto

   Se svar till Ann.