Inflammationsdrivande mat kopplas till depression

7 januari, 2014

Idag skriver SvD om en studie som är gjord inom ramen för den så kallade Nurses’ Health Study och som kopplar en viss form av kost till en ökad risk för depression: Inflammationsdrivande mat kopplas till depression | SvD. I studien har Harvardforskare  klumpat ihop sockrade drycker, vitt mjöl, rött kött och margarin; de som åt mest av detta löpte 29 till 41 procent större risk att drabbas av depression än de som åt mat som var mindre inflammationsdrivande.

Kopplingar mellan rött kött och ohälsa är svajiga

Sådana här vetenskapliga studier tycker jag ganska illa om. De kan bli direkt missvisande. Jag har tidigare kritiserat de svajiga kopplingar som forskare har hittat mellan rött kött och sjukdom: Hur farligt är rött kött för hjärtat?. Här klumpar de ihop det röda köttet med socker och vitt mjöl, och så framstår köttet som farligt. När forskare har studerat kopplingarna mellan rött kött och sjukdom i Asien verkar det vara direkt nyttigt för hjärtat: Meat intake and cause-specific mortality: a pooled analysis of Asian prospective cohort studies. Att rött kött är farligt i amerikanska studier tror jag kan bero på att man äter köttet på diverse snabbmatsrestaurainger och då slinker det ner med både vitt bröd, pommes och läsk.

Att kött bra för hälsan tyder även denna studie på: Diets with high or low protein content and glycemic index for weight-loss maintenance. Den visar att de som får äta mer protein har lättare att hålla vikten, vilket är ett gott tecken. Det är en randomiserad kontrollerad prövning och sådana har mycket större bevisvärde än epidemiologiska studier som Nurses’ Health Study.

Att ett högt intag av socker och vitt mjöl orsakar depression, tror jag däremot på. Det finns biokemiska mekanismer som förklara hur det hänger ihop. Läs mer här: Hjärnan, depression och höga blodsocker. Och här ett inlägg om hur höga blodsocker är kopplat till ett sämre minne: Ju sötare blod du har – desto sämre verkar minnet bli. • Björn Ölund

  Angående rött kött. Har hört att eftersom det mesta kött vi äter i västvärlden är från djur som ätit spannmål och kraftfoder så får vi i oss för mycket omega-6 via det köttet. Samtidigt äter vi för lite omega-3 vilket leder till en obalans som är inflammationsdrivande. Kan detta vara ett argument för att påstå att rött kött är inflammationsdrivande?
  Det är i så fall även ett argument för att se till att antingen äta en större andel kött från gräsbetande djur (vilket även är mer klimatsmart) eller att kompensera genom att peta i sig ett tillskott av omega-3. Vad tror du?

  • AnnFernholm

   Jag har också hört det och ja, men ska nog se till att få i sig en hel del fisk också.

 • Pingback: Fel kost kan ge depression()

 • Pingback: Depression och kost | Kostjuristen()

 • Jag har under hela mitt vuxna liv lidit av mer eller mindre dystymi. När jag för ca fyra år sedan tog bort det mesta av beroende-framkallande giftiga kolhydraterna i kosten – så försvann min livshotande kärlkramp och även min tidigare livsvariga dystymi.

  Men båda går ju bra att leva förutan – om man så säger.

  • BirGittan

   Hur strikt lågkolhydratkost äter du? Har du märkt skillnad i förhållande till hur mycket / lite kolhydrater du äter avseende depressionen?

 • Per

  Socker i sig orsakar nog inte inflammation men socker kan förstöra tarmfloran och tarmfloran orsakar då inflammation.
  Infektioner är främsta orsaken till inflammation.
  Flera psykiska sjukdomar är en inflammationssjukdom enligt nyare forskning.

  Dr Natasha Campbell-McBride är en läkare som har intressanta saker att säga
  http://www.doctor-natasha.com/
  Jag är inte säker på att alt är helt riktigt men det kan vara en ögonöppnare.
  Man hittar även studier i vetenskapliga tidskrifter om inflammation

  • AnnFernholm

   Det kom alldeles nyligen en studie som där forskare för första gången hittat en gen som på allvar påverkar diabetes. Den har med fettomsättningen i levern att göra. Så nej. Jag tror inte på tarmfloran som huvudorsaken. Diabetes orsakas med all sannolikhet av att för mycket fruktos omsätts i levern. Ska skriva om den studien snart.

   • Per

    Fruktos är inte bra men det stämmer inte för då skulle naturfolk som har intagit honung lida av diabetes.

    Fettomsättning i levern är inte insulinresistens.

    Ser fram mot studien men tarmfloran är inblandad i diabetesen, inflammation ger insulinresistens.

    Har alla diabetiker typ 2 intagit fruktos och är fruktosintaget proportionellt till diabetesen?

    Det måste stämma eller så är du ute på fel spår.
    Sen försvinner inte diabetesen om man slutar inta fruktos.
    Förresten så tror forskarna nu att typ 1 är en ren infektion virus eller bakterier se teddystudien.

    Psykiska sjukdomar är i vissa fall en inflammatorisk sjukdom
    http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/kropp-och-halsa/immun2_6689154.svd

    Ett paradigmskifte är på gång i psykiatrin.
    Det är inte troligt att fruktos ligger bakom detta infektioner och autoimmunitet är mer potenta faktorer.
    Äter man fruktos i stor mängd så får skadliga magbakterier näring och det leder till en inflammation.
    Fruktos är inte bra men jag vet inte om en enda studie som biokemiskt kan visa att fruktos kan ge en kraftig inflammation.

    Dom flesta sjukdomarna är inte orsakade av generna det är klarlagt nu man kan få flera sjukdomar även utan riskgener.
    Infektioner ligger bakom dom flesta sjukdomarna där gener har en betydelse, diabetes typ 1 visar det.

   • Per

    http://www.svd.se/kultur/understrecket/psykisk-sjukdom-under-lupp_8824574.svd

    http://fof.se/tidning/2011/1/det-var-ingen-psykos

    Inflammation, infektion och autoimmunitet är det forskarna tror mest på, fruktos kan inte ge en så kraftig inflammation.

    • AnnFernholm

     Det här handar om vad som händer i det långa loppet. Ett överskott av fruktos kan ge leverförfettning som leder till insulinresistens som leder till inflammation.

     • per

      Ingen sådan orsak pratar forskarna om.
      Fruktos är inte hälsosamt men så stor inflammation kan man inte få av fruktos.

     • per

      Så skadligt är inte fruktos, om någon slutade med fruktos så skulle inflammationen gå tillbaka, det du säger stämmer inte.

      Att fruktos är dåligt är vi överens om men du påstår att det ger en kraftig inflammation du måste visa studier som håller.

 • AnnFernholm

  Naturfolk fick i sig en minimal dos fruktos jämfört med vad vi äter idag. Lever kan bli insulinresisten efter en leverförfettning orsakad av fruktos.

  Robert Lustig publicerade en artikel i Plos ONe i våras som visar på en kraftig koppling mellan mängden socker som man konsumerar i ett land och antalet fall av typ 2-diabetes.

  Motion är en skyddsfaktor. En person kan därför äta mycket av socker och inte få diabetes om hon eller han tränar mycket. Därför handlar det om ett ÖVERSKOTT av fruktos. Forskning visar att det leder till en ökad fettproduktion i levern.

  • per

   Det stämmer inte, LCHF då undviker man fruktos till 100%

   och efter många år så är ändå diabetesen kvar vid en Glukosbelastning.

   Varför försvinner inte diabetesen på dom som äter LCHF?

   Diabetes typ 1 verkar nu forskarna ha hittat orsaken till och det var en infektion.(teddystudien)

   ”Robert Lustig publicerade en artikel i Plos ONe i våras som visar på en kraftig koppling mellan mängden socker som man konsumerar i ett land och antalet fall av typ 2-diabetes.”

   Det han inte undersökte är om det sker via leverförfettning som du sa eller om det beror på en försämrad tarmflora.
   Att socker kan öka risken för diabetes är säkert helt riktigt men varför det är så kan han inte dra några slutsatser om.

   • Nostents4me

    Enabrt LCHF gör att följdsjukdomarna som föler av dålig blodsockerreglering med DB-2 försvinner, alltså kärlsjukdomarna, eftersom blodsockret då hålls nere hela tiden. (70%+ av DB-2 dör i kärlsjukdomar) Men om inte tillräckligt av det viscerala fettet – som byggs upp av ett sockerintagsöverskott – reduceras till normalt kvarstår diabetes, eller dålig blodsockerreglering. Men när detta fett avlägsnas genom interventionsfasta på människor eller operation på råttor försvinner även diabetes-2 !
    Här en länk till hur man reverserat DB-2 i Newcastle på ett flertal DB-2, oavsett om dom haft det många år eller ej.
    http://www.ncl.ac.uk/magres/research/diabetes/reversal.htm

    Försöken inspirereades man till när man sökte hitta orsaken till att en del GBP-patinter återfick normal blodsockerkontroll någon månad efter operationen. Det viscerala fettet minskade under 2-3 veckors fasta under läkningen (mycket lite mat), följt av den kraftiga kalorireduceingen. VF kollades med CT eller MRI före och efter försöksfastorna.

    Att ge råttor tillräckligt mycket socker ger dom diabetes-2.
    Alltså 50% misstänkt fruktos + 50% ofarligt glukos.
    Fruktos ger NAFLD som är nästan identisk till FLD orsakat av etanol. Bägge måste i huvudsak metaboliseras av levern.
    Att ge rättor mättat fett ger dom ocså diabetes-2, dock endast om försöksfettet är upplandad med 20% socker, ”standardchowen” för att framkalla DB-2. Utan sockret vägrar råttorna att äta fettet. Ann skrev nyligen om dessa forskningsbedrägerier som fått flera generationer av forskare att anse det självklart att mättat fett orsakar diabetes!

    Själv kompletterar jag nu LCHF – som gjorde att mina kärlkrampssymptomen försvann och minskade Apokvoten till 0.63 – med HIT när jag hinner med. Squats i snabbare och snabbare följd verkar bäst eftersom det ger mycket muskler ganska snabbt= minskad insulinresistans= minskat visceralt fett. Kombinerar med 16-8 fasta. Testar morgonsockret då och då för att se om gluconeogenesis uner natten minskar. Jag var aldrig diabetiker.

    Beträffande blodsockrets inverkan på plack eller kärlförträngningar se länk nedan om hur man genom att begränsa eftermaten-blodsockertoppar kan reversera förträngningarna. Ett flertal referenser i artikeln.

    http://www.trackyourplaque.com/library/fl_04-022postprandialcarbs.asp

 • Tekla

  LITE AV VARJE, då det hänger ihop med varandra…

  För att vi skall få en bättre hälsa i Sverige är det på tiden att vi börjar äta svenskt kött! Sverige, som enda land i världen, har förbjudit diverse tillsatser i djurfodret,något som övriga länder späckar sina djur med!!!
  Vi har också minst mängd antibiotika i djurfodret!

  Tillsatser som t.ex hormoner gör att våra döttrar hamnar i puberteten allt tidigare i livet.Inte ovanligt att 10 åringar debuterar med sin mens.
  Onkologerna påtalar sambandet mellan allt tidigare debut av menstruation ( ägglossning) ju fler döttrar, mammor,fruar och flickvänner får äggstockscancer!

  På andra plats kommer Norge och på 3:e plats har vi Island.
  På 4:e plats har vi faktiskt Danmark,dock är gapen mellan 3:an och Danmark mycket stort vad gäller allt från djurhållning, slaktmetoder/bedövning och tillsatser + antibiotika!

  Skrämmande att ohälsosam mat öht får importeras till Sverige ! 🙁

  Vidare så är Sverige självförsörjande i bästa fall i 10 dagar som det ser ut i dag,vilket vilken normalbegåvad individ borde förstå att det är en katastrof !

  Att svenskt kött är dyrare än köttbiten från ihjälplågade djur, fullspäckade med tillsatser kan så vara, men i slutänden, gott folk, får både ni själva betala ohälsans pris- både ekonomiskt och mentalt lidande + att samhället får höga kostnader för vården av er ohälsosamma matintag!

  Visste ni att mycket av det ni tror är idel ädel svenskt inte alls är det?

  Ta t.ex Kronfågel som alla tror är svenskt rakt igenom, inte då, de är systerbolag med Danpo i Danmark som inte har samma höga nivå av djurskydd vad gäller tillsatser samt bedövning vid halalslakt!

  Lastbilsförare av kycklingar påtalar att fusket är stort, man påstår att kycklingarna är svenska för att de är födda i Sverige och slaktade i Sverige ,men lastbilsförare påtalar att de är uppvuxna i Danmark…de vågar dock inte gå ut med namn då de skulle förlora sitt arbete. Huruvida detta har kopplingar till Kronfågel vet jag inget om.

  Ni har Axfood som massimporterar kosherkött till Sveriges judiska församling ( koshercertifieringar)

  Ni har kommuner och landsting, restauranger, snabbmatskedjor, caféer och konditorier som massimporterar olika sorters djurkött från andra länder, så betänk det nästa gång ,dels vad ni stoppar i munnen och låter er väl smaka, dels vad ni bekostar iom att de shariastyrda halalcertifieringarna är givetvis del av priset ni betalar för era livsmedel, både som skattebetalare och nettokund! Fundera över vad era pengar används till inom den demokratiföraktande och kvinnoförnedrande shariakommittéen nästa gång ni väljer livsmedel! Allt från kött, bakverk, glass till godis ( gelatin från halalslaktade djur)!

  Källor: EU kommissionen, Jordbruksverket, Islamguiden-om oss, talesperson för judiska församlingen.