Inget land har minskat fetman i befolkningen på 33 år

5 juni, 2014

I dag skriver New York Times om att en ny studie som visar att i inget land i hela världen har fetman minskat under de 33 senaste åren. No Nation Has Lowered Obesity Rate in 33 Years – NYTimes.com. Är inte det helt galet?

Kanske finns förklaringen i denna graf:

World sugar production

 



  • Johan

    Exakt! Det är sockret som är boven. Inte potatis, ris, majs eller spannmål eller frukt.

  • Walter Levy

    Jo, det är galet! Bra föreläsning på UR förresten.

  • Thomas H

    Du har nog rätt, Ann! Sambandet finns nog där! 🙂 Åsså stort tack för din föreläsning igår på Kunskapskanalen!

  • Jonas A

    Såg precis din föreläsning I sockrets fotspår. Ruskigt bra och spännande. En hel del nya pusselbitar som föll på plats.

    • AnnFernholm

      Tack! Vad glad jag blir.

  • Thomas H

    Nja, Johan. det beror väl på i vilken ”form” du äter det andra där du säger inte! Finmalt vete eller ”vitt ris” är nog inte så nyttigt som den ursprungliga födan var…. av den sorten…

    • Johan

      Tror inte heller att det ”nya” vetet är så bra. Men en sak är säker, och det är att ”riktigt” vete, majs, ris, potatis har vi ätit under väldigt lång tid, kanske 10-15 000 år. Det är under sista 30 åren fetman har ökat enligt kostdoktorn. Och titta man på diagrammet ovan så talar ju en del för att det är det ”nya” sockret som är boven. Inte potatis, majs, ris och spannmål.

      • AnnFernholm

        Fetman och typ 2-diabetes epidemien kom redan i början av 1900-talet, tyckte de läkare som levde och verkade då. Detta sammanfaller med att vi börjar äta socker. Under hela 1900-talet har allting bara blivit värre och värre.