Intressant berättelse om hur kroppen fungerar

27 januari, 2013

Den här bloggen ska ju handla om vårt söta blod. Men idag vill jag dela med mig av en intressant berättelse om hur ledgångsreumatism kan utvecklas i kroppen: det kan börja med molekylära rökskador i lungorna. Speciellt hos personer med en viss genetisk känslighet.

Ett detektivarbete i världsklass

Det är bland annat den svenske reumatologen Lars Klareskog som har bedrivit ett detektivarbete i världsklass. Han delar nu det prestigefyllda Crafoordpriset (fyra miljoner kronor) tillsammans med två amerikaner. Forskarna har gjort stora kartläggningar av sina patienter för att hitta intressanta samband. Sedan har de dykt in i molekylernas värld för att förstå hur allt hänger ihop i kroppen.

Jag rekommenderar den här berättelsen till alla som är intresserade av hur kroppen kan fungera. Den säger så mycket om vilka vindlande vägar kroppens molekyler kan ta och hur lite vi egentligen vet om hur kroppen fungerar. Den säger också mycket om vad forskare som bedriver ett strukturerat arbete kan ta reda på om kroppen. Detta är vetenskap när den är som bäst!!!

Följ denna länk för att läsa hela berättelsen om årets Crafoordpris.

Och följ denna för att läsa en intervju med Lars Klareskog. • Carina

  Mycket intressant! Tack för att du delade med dig av detta, även om det inte hade med LCHF att göra… Personligen fick jag när jag läste, en aha upplevelse, eftersom min mamma i övre medelåldern utvecklade en mycket aggressiv ledgångsreumatism. Hon var störrökare och hade rökat i hela sitt vuxna liv. Huruvida jag själv ärvt genen, står skrivet i stjärnorna, men rökar gör jag i alla fall inte längre och har inte gjort sedan 1994. Så det är ju bara att hoppas på att det ska vara något som är gynsamt för mig..

 • Carina

  Jätteintressant! Tack för att du delade med dig av detta, även om det inte handlade om LCHF. Jag själv fick en aha upplevelse när jag läste. Min mamma utvecklade nämligen i övre medelåldern en mycket aggressiv form av reumatism. Hon var storrökare och hade rökat i hela sitt vuxna liv. Huruvida jag ärvt denne gen eller inte, står skrivet i stjärnorna, men jag röker i alla fall inte längre och jag får hoppas att det är något som är gynnsamt för mig.. 🙂

 • AnnFernholm

  Om du har genen, spelar det jättestor roll att du inte röker. Bra att du slutat!

 • tvivlar

  Rökning skadar det ifrågasätter jag inte men hur rökning skadar är dåligt känt.

  Jag börjar tviva mer och mer på att rökning direkt leder till hjärtsjukdom.

  Forskningen visar att munbfloran förändras och vi får sämre tandhälsa och det verkar vara munbakterier som är en stor orsak till hjärtsjukdom.

  Rökning försämrar lungornas moståndskraft mot infektioner, jag misstänker att dom kroniska infektionerna är orsaken till att immunförsvaret reagerar fel.

 • Matilda

  Har du inget rss-feed? Har letat febrilt.

 • Jätteintressant, det har säkert nåt att göra med vad man äter…
  http://kikkisandstrom.se

 • Pingback: Kan kosten hjälpa vid ledgångsreumatism? | Ett sötare blod()