Jämn andning under sömnen gav lägre blodsocker

20 maj, 2013

En av de sjukdomar som är kopplade till högt blodsocker är sömnapné, då man har långa andningsuppehåll när man sover. Både sömnapné och högt blodsocker är också kopplat till en högre risk för hjärtsjukdom. Nu rapporterar forskare från en internationell thoraxkonferens i Philadelphia att:

Behandling av sömnapné förbättrar blodsockernivåerna vid prediabetes

När personer med prediabetes fick sova med en andningsmask som håller ett lätt övertryck (så att luftvägarna är öppna hela natten) förbättrades deras blodsockerkontroll. I pressmeddelandet står att så många som två tredjedelar av alla personer med typ 2-diabetes förmodligen lider av sömnapné.

En släktning till mig, som har diabetes, kunde lägga bort sin andningsmask när han började äta lågkolhydratkost. På tre månader gick han ner 15 kilo och som en positiv bieffekt började han andas normalt på nätterna. Är det någon av er läsare som har en liknande erfarenhet? • Christina Sandström

  Min man har gått ner 46 kg och har, såvitt jag vet, inte någon sömnapné längre och har blivit fri från prediabetes.

 • Putte P

  Jag har tappat ca 8 kg sen december 2012 då jag började med LCHF, är nere på 99kg nu 180cm lång. Har dragits med sömnapné i flera år, va till läkaren för 3 år sedan då va mitt blodsocker lite högt, vet ej hur mycket. Nu sex månader senare snarkar knappt å inget andningsuppehåll heller längre, enligt glad sambo 🙂
  Det är så skönt å va pigg hela dagarna nu förtiden, mot förr då man lade sig å sov så fort man fick chansen…
  mvh Glad 40-åring

  • AnnFernholm

   Underbart! Grattis!!!

 • Lise

  Min man och jag har ätit LCHF i drygt 2 år. Han har tidigare varit på utredning för sömnapné och har haft en stor bettskena.
  Det tog inte många månader efter kostomläggningen innan han helt kunde sluta med skenan och dessutom har han slutat snarka!
  Att det handlar om maten är helt uppenbart – om han vid något tillfälle äter för mycket kolhydrater är snarkningarna tillbaka som ett brev på posten.

 • Bengt

  Socker/ kolhydrater är en stor orsak till dålig sömn,

  Anledningen till att jag började med lågkolhydratkost, var att jag sov dåligt och var trött på dagarna. Hade hört vänner som sov betydligt bättre utan kolhydratrik mat.

  Så detta måste ju provas, även om jag inte hade övervikt eller diabetes, tex.

  Ganska direkt hände det saker i kroppen, sov betydligt bättre nu, piggare på dagarna, trots mindre antal timmar i sängen.

  Sen har jag syndat någon gång med mat, eller någon öl på kvällen, och dessa nätter sover jag betydligt sämre, riktigt dåligt faktiskt, så anledningen för mig är helt klart, ölen/skräpmaten som ställer till det med högt blodsocker tex, samt tror jag, stressar min kropp helt enkelt. Håller jag mig till strikt lchf, mår jag toppenbra.

 • Emma

  Min sambo snarkade något så fruktansvärt och kunde ha andningsuppehåll på 37 sekunder! Han har ätit lchf nu i 2 månader och snarkar aldrig längre. Förut var jag alltid tvungen att somna först men det är inte ett problem längre. Och han var även till läkaren under utredning men kan nu lägga det åt sidan.

  Samt att jag känner mig lugnare då läkaren sa att detta kunde leda till hjärtstillestånd på äldre dagar. Och jag vill gärna ha honom vid livet så länge jag kan!

 • Pingback: Hälsosnackisarna just nu | Kikki Sandström ¤ Inspiratör & Coach()