Julgodis för alla smaker

18 december, 2013

Julgodis

Det lackar mot jul. Här är världens godaste julgodis. Minimalt med socker och samtidigt väldigt gott. Av mina barn får dessa små praliner betyg 5 av 5.

Smält en chokladkaka (85 procent) med hjälp av vattenbad. Tillsätt två stora skedar ekologiskt kokosfett (ej härdat) och låt även det smälta. Blanda i en skvätt grädde (typ 1-2 msk, hoppa över om du är laktosintolerant). Smaksätt sedan med något av alternativen nedan och häll upp i ischoklad- eller knäckformar (om pappret är tunt kan du behöva dubbla). Förvara i kyl eller frys.

Förslag till smaksättning:

Fem droppar pepparmyntsolja. Garnera med små hjärnan (som på bilden). Det här gillar barn. Provade på ett barnkalas. De fick bästa betyg, men då hade jag nog 70 procent choklad i kakan som jag smälte.

Tre teskedar lakritspulver (ex Kung markattas). Garnera med flingsalt.

Lakrtispulver med salmiaksalt från Queen of Licorice. Galet gott.

Kokosflingor och en tesked citronsaft (detta har jag inte prövat ännu, men det står på min sons önskelista).

Passionsfrukt á la Birgitta Höglund. Läs här hur hon gör: Mörk Chokladtryffel med Passionsfrukt.

Det finns många smaker att pröva. Varför inte konjak, apelsin, kardemumma eller kanel? Om du hittar någon ny god variant får du gärna tipsa i en kommentar!



  • Bosse

    70% choklad är bättre om det är Lindt, för den innehåller inte fettreducerad cacao. de allra flesta chokladkakor över 70% har fettreducerad cacao. Kan rekommendera Lindt 70% och Lindt madagaskar 70% De två enda utan soyalecetin. (endast spår) då vet man att det är BRA choklad.

    • AnnFernholm

      För mig är bra choklad också Fairtrade.

    • LM

      På Coop finns 71% mörk choklad som inte innehåller fettreducerad kakao och ej heller sojalecitin. Dessutom eu-ekologisk, men tyvärr inte fairtrade. Märket är ”coop prima”

    • Mejja

      Lindt 85% har fördelen att dessutom bara innehålla 19 gram kolhydrater/100gram choklad.

  • Kjell Rilbe

    Chokladtryfflar är oerhört gott, och kan som i det här exemplet göras med ganska lite socker genom att välja ”rätt” choklad.

    Vi har två favoriter:

    1. Mjölkchoklad och en aning honung (utöver grädde, smör och aromen kardemumma) vilket gör den lite mer söt. Den funkar dock rätt bra även med mörkare choklad.
    Här är ett recept som ser ut att vara ungefär samma som ”vårt”:
    http://www.leila.se/chokladtryffel/leilas-recept/julbak/index1,21.htm?id=3570

    2. Vit choklad med kanel och lingon som arom. Vit choklad brukar vara väldigt söt, så den passar nog inte här. Någon som kan ge förslag på hur den skulle kunna göras med mindre socker?
    Här verkar vara samma recept:
    http://www.femme.se/blog/2009/12/16/vit-chokladtryffel-med-kanel-och-lingon/

  • Pingback: Ledighet, julbord och viktuppgång? | Led genom exempel()

  • knallskott

    Låter kanongott! En liten not bara: Bättre med ”små hjärtan” än ”små hjärnan” som garnering, va 😉

  • Anne-Marie

    Jag funderar på att prova med finhackad syltad ingefära. Gäller förstås att man gillar syltad ingefära och det gör jag!

  • Annika

    Är löjligt förtjust i choklad med ingefära… borde funka här med!

    • AnnFernholm

      Det kan nog bli en riktig hit!

  • Annika

    Mmmmm jag kan ju säga att knappt två tsk Ingefära var mums i dessa!!! Ja, jag tjuvsmakade… 😉

    Hmmm ska nog blanda ingefära och kardemumma nästa gång

    • AnnFernholm

      😉

  • Pingback: Nya rön: Bröstcancerceller tycks vara beroende av socker | Ett sötare blod()

  • Pingback: Smaklökarna hoppar | Kathrin Mörtel()