Kan fasta och en ketogen kostbehandling bota diabetes?

7 mars, 2017

I förra veckan mejlade Katarina Skogfält, sjuksköterska som har barn med typ 1-diabetes och driver sajten Ät dig friskareom en alldeles ny studie som visar att det går att få igång insulinproduktionen i musmodeller av diabetes med hjälp av fasta och ketogen kost. Studien publicerades i Cell: Fasting-Mimicking Diet Promotes Ngn3-Driven b-Cell Regeneration to Reverse Diabetes och igår hade SVT:s Rapport ett reportage om den: Fasta kan bota diabetes | SVT Nyheter

Ketogen kost återställde insulinproduktione

Möss med diabetes (både typ 1 och typ 2) fick var sjunde dag genomgå en 4-dagarsperiod med en kost som var låg på kalorier, proteiner och kolhydrater, men hög på fett. Kosten var vad man kallar för ketogen. När mössens huvudsakliga energikälla var fett, fick de insulinproducerande cellerna vila vilket hade en läkande effekt på dem. Smått revolutionerande är att forskarna såg en effekt på musmodeller av typ 1-diabetes, den form av diabetes som drabbar barn och unga. Forskarna slog ut mössens insulinproducerande celler med hjälp av ett gift: streptozotocin. De möss som fick vanlig mat utvecklade typ 1-diabetes och fick skyhöga blodsocker. Mössen som fick den ketogena fastekosten hade efter 60 dagar normala blodsocker och kroppen verkade ha läkt.

Möss är inte människor och den musmodell av typ 1-diabetes som forskarna använde sig av skiljer sig från den mänskliga sjukdomen. Det är därför högst osäkert om en ketogen fastekost kan ha en läkande effekt hos människor. Samtidigt tror en del forskare att barns höga konsumtion av snabba kolhydrater (sötsaker, vitt bröd och pasta) kan förklara varför typ 1-diabetes verkar drabba tidigare under livet och går ner i åldrarna. Vid typ 1-diabetes attackerar immunförsvaret de insulinproducerande cellerna och en del tror att attacken kan intensifieras när cellerna nu måste producera mer insulin än någonsin tidigare under mänsklighetens historia.

Fetma – en riskfaktor för barndiabetes

Forskare har också under senare år upptäckt att barnfetma ökar risken för typ 1-diabetes. År 2011 konstaterade brittiska forskare att ju högre bmi ett barn har, desto större är risken att utveckla typ 1-diabetes. Sambandet bekräftades nyligen av ett internationellt nätverk som kallas Type 1 Diabetes TrialNet där  forskare följer personer som har risk att utveckla typ 1-diabetes. Deras analys visar att barn med övervikt och fetma löper högre risk att utveckla typ 1-diabetes.

Utöver detta har svenska forskare kopplat mammans fetma under graviditeten till en ökad risk för typ 1-diabetes hos barnet och danska forskare har kopplat fetma hos vuxna kvinnor till en mer än dubblad risk för typ 1-diabetes.

Med allt detta sagt vill jag påpeka att typ 1-diabetes har flera olika orsaker, bland annat verkar vissa virus, enterovirus, vara inblandade i sjukdomens utveckling. MEN. En hel del talar för att insulinkrävande mat också kan påverka förloppet. Forskare borde snarast genomföra en studie där man undersöker om mat som minskar insulinpåslaget kan bromsa sjukdomens förlopp hos personer som har börjat utveckla antikroppar mot sina insulinproducerande celler. Sedan borde alla barn få bättre mat. Som forskare skriver: Reduction in Type 1 diabetes should be considered as a potential additional benefit of preventing childhood obesity. Vi har allt att vinna, inget att förlora.

Tillägg: Glömde svara på frågan i inläggets rubrik. Bota är ett starkt ord och svaret är sannolikt nej. Vid typ 2-diabetes kan däremot personen bli symptomfri och delvis läka kroppen. Vid typ 1-diabetes kan möjligen en strikt lågkolhydratkost bromsa nedbrytningen av de insulinproducerande cellerna. Personer som drabbas av typ 1-diabetes har ofta till en början en viss egen insulinproduktion kvar. Kanske går det att förlänga den tiden med hjälp av en striktare form av lågkolhydratkost. Det skulle behövas en studie som utreder detta. Som Kerstin Brismar säger ska personer med typ 1-diabetes inte börja fasta på egen hand.  • Örjan Jämte

  Varför ska vi (T1D) inte fasta (som de sa i SVT) eller fasta på egen hand (som du skriver? Jag kör gärna 24-timmars fasta och tror att det är väldigt bra för mig. Jag blev lite irriterad när de på SVT sa att man inte skulle fasta utan istället vänta på ett nytt piller att knapra på.

  • AnnFernholm

   Därför att man måste ha koll på hur mycket man behöver skära ner på insulin. Alla har inte det.

 • AnnFernholm

  Fantastiskt med alla dessa nya tekniska hjälpmedel. Det tillsammans med kunskap om hur kost och livsstil påverkar skulle kunna få många att leva friskare.

 • Golgor

  Hur ser tankegångarna ut kring glutens påverkan och diabetes typ 1? Jag har läst på bland annat Martina Johanssons blog och böcker att konsumtion av gluten kan leda till att tarmen läcker vissa ämnen ut i blodet, som kan få immunförsvaret att bli hyperaktivt vilket kan slå ut bukspottkörteln. Gluten är ju också något som vi trycker i våra barn.

  Har till och med hört något om rekommendationer på att man ska börja ge barn gluten tidigt för att kroppen ska vänja sig, kan inte bekräfta det dock.

  • AnnFernholm

   Har skrivit en hel del om det i ”Det sötaste vi har”.

   • Golgor

    Då får jag ta och läsa den! Jag har köpt boken till några personer med barn, men inte läst den själv. :O

 • AnnFernholm

  I detta fall håller jag inte med. När målet är att sänka insulinet till minimala nivåer och få djuren i ketogen ämnesomsättning kan en kalorirestriktion behövas i tillägg till strikt lågkolhydratkost.

 • N_Roheda

  Hej Örjan! Har haft Diabetes sedan 1975 (född 67) har Hba1c på 45. Tar 30IE insulin/dygn, pump sedan +5år. Började med LCHF light för 3 år sedan & har aldrig mått bättre. Problemet blir istället de gånger man äter kolhydrater, då får kroppen fnatt, socker sticker rakt upp & det går åt mängder med insulin. Ha det gott i solen.