Kan föräldrars sockerkonsumtion påverka barnets gener?

14 december, 2015

Under hösten har jag skrivit en rad texter om unga forskare som har fått anslag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. En av forskarna, Anita Öst vid Linköpings universitet, tittar på hur konsumtionen av socker påverkar bananflugehannars avkommor. Äter hannarna mycket socker innan de parar sig väger avkomman mer. Forskarna tror att sockerkonsumtionen påverkar uttrycket av generna i det befruktade ägget genom så kallad ”epigenetik.” Citat från texten:

En hypotes är att sockerintaget påverkar speciella RNA-molekyler som finns i spermier, så kallade piwi associated RNA eller piRNA. En förändring i halten av dessa kan påverka det befruktade ägget och utvecklingen av det tidiga embryot.

Spännande och ganska läskigt samtidigt. Om dessa mekanismer är i farten hos spädbarn, påverkar föräldrarnas livsstil mer än vi tror. Läs mer här: Kan ett epigenetiskt minne för osund livsstil gå i arv? | Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.



  • ST1968

    Jag tycker att tanken att insulinresistens ”ärvs” på ett liknande epigenetiskt vis inte är särskilt långsökt. Med tanke på att foster/spädbarn är i vissa fall uppseendeväckande stora/tunga. Överviktiga/feta spädbarn har under fosterstadiet formligen marinerats i insulin pga sin mammas kosthållning. Kanske har även pappans kosthållning en liknande påverkan även om pappan och fostret inte på samma sätt delar blodomlopp. Det nämns en del om detta på Dr Jason Fungs blogg: https://intensivedietarymanagement.com/