Kolesterolsänkande läkemedel förstör effekten av motion

16 maj, 2013

För någon vecka sedan rapporterade jag att forskare sett att kolesterolsänkande läkemedel, så kallade statiner, kan påverka bananflugors nervceller. Forskarna trodde att påverkan på nervceller kan förklara varför vissa människor blir förvirrade av statiner.

Nu kommer ännu en oroande rapport kring dessa läkemedel. Denna gång är försöken gjorda på människor. Forskarna följde 37 personer med fetma som levde ett stillasittande liv, men som fick träna under tolv veckor. 18 av deltagare fick samtidigt ta en daglig dos av statinläkemedlet simvastatin (40 mg).

Det visade sig att träningen gav mycket sämre effekt för de som tog läkemedlet. De fick knappt någon förbättring alls. Den grupp som enbart motionerade, ökade däremot sin syreupptagningsförmåga med tio procent.

Statiner försämrar musklers energiförsörjning

Forskarna undersökte också hur muskelcellernas energikraftverk, de så kallade mitokondrierna, påverkades. Mitokondrier är en mycket viktig del av cellen. De producerar energirika molekyler och konsumerar samtidigt syre. Gruppen som enbart motionerade ökade mitokondriernas effektivitet med 13 procent, medan simvastatin ledde till en sänkning med 4,5 procent.

Forskarna publicerar resultaten i tidskriften Journal of the American College of Cardiology under rubriken: Simvastatin impairs exercise training adaptations.

I artikeln skriver de att det finns andra studier som har gett liknande resultat. Här är en länk till en sådan studie, genomförd i Danmark:

Simvastatin Effects on Skeletal Muscle : Relation to Decreased Mitochondrial Function and Glucose Intolerance

De tror att statiners påverkan på cellernas energikraftverk kan förklara varför många får muskelvärk som bieffekt.

850 000 människor i Sverige tar statiner. De flesta av dessa har bukfetma, typ 2-diabetes och ett för sött blod. Motion hjälper till att hålla blodsockret på en låg nivå. Att statiner påverkar effekten av motion, är riktigt allvarligt.

Är det någon av er läsare som har märkt att syreupptagningsförmågan blev sämre när ni började äta statiner?

Här är en pressrelease på engelska kring studien:

Cholesterol-Lowering Drug May Reduce Exercise Benefits for Obese Adults, MU Study Finds • Håkan

  Löpningen blev mycket lättare efter jag slutade med Simvastatin. Det var som att släppa handbromsen.

  Jag förbättrade min tid på 12 km med fyra minuter jämfört med samma lopp förra året.

  • AnnFernholm

   Wow!

   • Håkan

    Ja, det var verkligen en Wow-känsla.

    Förutom att sluta med mediciner så började jag med LCHF. Det ska ju inte gå att träna på den kosten, enligt belackarna, men det gick bara bra. Jag körde ”train low – compete high”, dvs. det blev lite kolydrater sista dygnet.

  • Rune Celvinsson

   Är det problem med atorvastatin också?

   • Ann Fernholm

    Det vet jag dessvärre inte…

 • Christina Sandström

  Återigen en skrämmande rapport om dessa kolestrolsänkande mediciner. Det måste hända något så att läkare slutar skriva ut dem!

 • Pingback: Kolesterolsänkande medicin förstör effekten av motion | Kostdoktorn()

 • Jonas

  Statiner blockerar ju Coenzym Q10, vilket behövs för att musklerna skall kunna arbeta. Har för mig att Uffe Ravnskog tar upp detta i en av sina böcker.

 • Håkan

  Ja, det var verkligen en Wow-känsla.

  Förutom att sluta med mediciner så började jag med LCHF. Det ska ju inte gå att träna på den kosten, enligt belackarna, men det gick bara bra. Jag körde ”train low – compete high”, dvs. det blev lite kolydrater sista dygnet.

 • AnnFernholm

  Är det så, är det riktigt läskigt!

 • Jag mättes aldrig men det var en av biverkningarna jag själv noterade (”Var tvungen att pausa halvvägs i Hemköps trappa i Härnösand”) när jag gick på Simvastatin 20 mg. När jag slängde Lipitor 40 mg maj 2008 började jag kunna springa och känna mig stark.

  Mats J C Wiman
  http://www.FriskaDiabetiker.se

 • Jag åt just den dosen, 40 mg Simvastatin, i tre månader. Från att ha haft en uthärdlig artros fick jag outhärdlig värk och orkade knappt lyfta fötterna. Redan efter två månader reagerade min familj på hur mycket sämre jag hade blivit. Ingen av de läkare jag hade kontakt med ville gå med på att det var biverkningar, trots att det står tydligt i FASS. De hävdar att det är artrosen. Nu har jag efter 5,5 månader med magnesium och D-vitamin lyckats komma i form igen, och orkar nu ungefär som i somras. Jag provar också att nolla kolhyraterna, för att se vad det kan göra för att rensa kroppen från socker.

  • Hej Ann Christin. Tack för det du delar. Jag vill berätta för dig att det finns en medicin som heter glucovett som har mycket bra effekt på artros. Den medicinen är för hundar och hästar men funkar lika bra på människor. Du kan söka på nätet. Sen den allra enklaste med tydlig effekt – gurkmeja. en msk om dagen eller mer. Jag blandar med vatten och dricker. Ta i lite svartpeppar för upptaget, i samband med mat. Finns på Willys för 10 kr, 100g. Det bästa

 • Lars

  För 10 år sedan blev jag ordinerad statiner ”i förebyggande syfte” p.g.a. familjehistoria. Jag ”hörde till riskgruppen”. Därefter bar det bara nedåt. Snart hade jag svårt att komma upp från stolen. Senare utvecklades diabetes-2. Jag slutade med statinerna, men alltför sent. Fysiskt ansträngande verksamhet gör mej sjuk och rörselsehämmad för flere dagar. Nu är det för sent att stiga tidigt upp och kräva ersättning.

 • Margareta Lundström

  Under
  hösten 2010 följde jag en föreläsningsserie för allmänheten som arrangerades av Sahlgrenska Center for Cardiovascular and Metabolic Research, som handlade om hjärtat.

  Det var fyra professorer och en med.dr från det stora universitetssjukhuset som höll var sin föreläsning. Samtliga föreläsare tog upp statiner som viktiga för hjärthälsan. Man bedrev en ohöljdmarknadsföring av statiner med hjälp av lögner, halsanningar och grova trick.(som man bara kan genomskåda om man är påläst). Ingenting nämndes om några biverkningar.
  Professorerna hade utöver sin offentliga tjänst konsultuppdrag för följade statintillverkande läkemedelsföretag: Pfizer, AstraZenica, MSD.

  En äldre herre berättade att han haft en hjärtinfarkt och frågade en av
  föreläsarna varför hans energi tar tvärt slut när han börjar springa. Han var
  frisksportare och sprungit och motionerat i hela sitt liv och ville fortsätta
  med det. Föreläsaren frågade om han tog blodtrycksmedicin och fick det bekräftat.
  Så förklarade föreläsare att det förmodligen var det som orsakade hans plötsliga brist på energi. Men föreläsaren frågade inte om statiner. Det är ju ytterst osannolikt att man efter en hjärtincident blir utskriven utan statiner. Det
  borde professorn tillika kardiologen veta. Han borde också känna till en sådan
  typisk biverkan av statiner.

  Visst,han tog statiner fick jag bekräftat efter föreläsningen, men ingen hade
  informerat om ev biverkningar. Jag rekommenderade honom en av Uffe Ravnskovs böcker.
  Efter en tid fick jag ett mail där han berättade att han läst boken, talat med sin
  doktor, som omedelbart satte ut statinerna med orden. ”Du har rätt, de är nog inte så lämpliga”. Han bekräftade att han
  kände sig mycket bättre och att energin kommit tillbaka.

  Hur många äldre damer och herrar får sina sista år förstörda av statiner

  • AnnFernholm

   Usch. Sånt är inget bra.

 • Pingback: Blodfettsänkande läkemedel ökar risken för diabetes | Ett sötare blod()

 • motvarghat
 • Rune Celvinsson

  Fråga: Är det problem med Atorvastatin också?

 • Pingback: Kolesterolsänkande läkemedel – ny förklaring till skadlig biverkan | Ett sötare blod()

 • Christer Rönn

  Jag, man, 77 år, med en hj.infarkt akutop. för 3 år sedan, har tagit atorvastatin 80 mg sedan 2,5 år. Har besökt akut för mycket ont i kroppen. Muskler, leder. särskilt ”träningsvärk” i rygg och armar. Kramp!? Dessutom kramper i fingrar, ben och tår. har ifrågasatt 80 mg med ett värde på 1,8 och 1,5 av den ”farliga” kolesterolen. Fått svaret att du får sluta om du tror statinet orsakar dina problem, MEN du gör det på egen risk. Dina värden kommer att stiga direkt. Nu har jag sedan en vecka minskat intaget till 40 mg/dag. Min fråga: Gör jag fel och kommer min död att påskyndas?

  • AnnFernholm

   Hej och som journalist kan jag dessvärre inte ge några råd direkt till någon. Men hindrar muskelvärken dig från att träna, är ju det i sig något som är illa för din hälsa. Om jag var du skulle jag söka mig till en annan läkare för en ”second opinion.”

   • Christer Rönn

    Ann.
    Jag har sökt till distriktets läkare, som inte vill ändra något eftersom jag deltar i en försöksgrupp och den läkaren som ansvarar säger att jag inte är patient utan endast deltar i ett försök. Hos distriktsläkare skall jag vara patient. I detta distrikt finns så gott som inga fasta läkare utan endast stafett arbetande. Här har jag blivit ordinerad sjukgymnastik av svarande syster vid tidsbeställning. Nu har jag avslutat denna ”träning” efter tre månader. Jag måste ju på något sätt komma ifrån framför allt ryggkramperna. Tack och lev väl,
    krama dom närmaste och sköt om ……….