Kolesterolsänkande mediciner kan påverka nervceller

11 maj, 2013

Vissa personer som äter så kallade statiner, läkemedel som sänker kolesterolnivåerna i blodet, kan bli förvirrade eller tappa minnet. Nu rapporterar forskare att de av en ren slump kan ha hittat en förklaring till varför. Forskarna sökte egentligen efter läkemedel som kan hjälpa mot vissa hjärnrubbningar. I sökandet använde de nervceller från bananfluga. De undersökte effekten av 1040 godkända mediciner på dessa nervceller. I screeningen upptäckte forskarna att fyra läkemedel var giftiga för nervcellerna. På nervernas långa utskott formades en struktur som forskarna kallar för ”pärlor-på-ett-band”. ”Pärlorna” var vara klumpar som innehöll mitokondrier; cellernas energikraftverk.

Det visade sig att alla fyra läkemedel som påverkade nervcellerna var statiner, närmare bestämt substanserna atorvastatin, lovastatin, rosuvastatin och pravastatin. När forskarna tog bort statinerna återgick nervcellerna till sin ursprungliga form. Skadan var alltså inte permanent.

Forskarna menar att detta kan förklara varför vissa personer som tar statiner upplever att de blir lite snurriga. När de slutar med statinerna försvinner känslan. Forskarna menar att biverkningen troligtvis hänger ihop med vissa genetiska anlag.

Denna studie var alltså utförd på celler från bananflugor. Det är inte säkert att det gäller människoceller. Men det här är något som forskare snarast behöver undersöka närmare. Om statiner fungerar som ett nervgift i kombination med vissa genetiska anlag, är det minst sagt angeläget att ta reda på vilka dessa gener är. Statiner tas idag av närmare 850 000 svenskar. Du kan läsa mer om studien här:

Possible Reason for Cholesterol-Drug Side Effects Such as Memory Loss

Och här är länken till forskarnas rapport i tidskriften Disease Models & Mechanisms:

A cell-based fascin bioassay identifies compounds with potential anti-metastasis or cognition-enhancing functions



 • Bengt

  Min far som är över 80 år, började bli yr och lite förvirrad, samt upphörde med bilkörning pga osäkerhet, kom plötsligt en dag och frågade mig om lchf-kosten jag åt, han hade ju sett min hälsoförbättring under 3 års tid.

  Jag tipsade om kosten, och frågade sen vilka mediciner han åt, och naturligtvis statiner, bland de vanliga blodtrycksänkande/förtunnande, han hade inte haft någon infarkt så jag fick honom att sluta med statiner, men han vill inte skippa de andra synd nog, blodtryck 135-75 är lågt för en så gammal man.

  Resultat: Han har följt kosten nästan strikt, upphörde med statiner och är nu aktiv igen med bilkörning, instrumentspelande och är tillbaka i det sociala livet igen.

  Hur mycket som beror på kosten VS statiner vet man inte, båda kan ha bidragit är min egna slutsats.

  Bengt

 • Jag fick en rad jobbiga biverkningar efter att ha tagit statiner. Efter en stroke, men med bra bf-värden, skulle jag ta statiner i förebyggande syften. På tre månader fick jag både muskelvärk, kramper, kunde knappt gå, yrsel, feberfrossa på nätterna och galet högt blodtryck. Jag slutade mot läkarnas inrådan. Tänker aldrig äta smörjan igen. Inget tyder på att ett högre kolesterol är skadligt. Jag har läst en massa studier, och det är proportionerna mellan de olika partiklarna som kan ha betydelse. Bt-medicin kan också ge yrsel, minnesproblem och en massa annat, så det åkte också ut. Nu är jag betydligt friskare än för några månader sedan.

 • AnnFernholm

  Det är så häftigt när äldre människor faktiskt börjar må bättre; när utförsbacken plötsligt vänds till en väg upp mot toppen igen!

  • Jo… – Ann – som nu drygt 72 år LivsErfaren – så ”åt jag bort” min kärlkramp med LCHFkost för ca 4 år sedan – och har nu ej ont någonstans och äter inga mediciner.

   Jag har just kommit hem från kvällens bugg – om ca 2,5 timmar med en mellanliggande paus om ca 0,5 timmar. Jag buggade VARJE dans – för det är underskott på manfolk.

   Hjärta, lungor och orken är som när jag var tonåring – och vad mera kan en 72-årad man begära ?

 • AnnFernholm

  Fantastiskt! Vilket lyft!

 • Pingback: Hälsosnackisarna just nu | Kikki Sandström ¤ Inspiratör & Coach()

 • Pingback: Blodfettsänkande läkemedel ökar risken för diabetes | Ett sötare blod()

 • Lisa

  Jag undrar om du har någon tanke kring vad som skrivs i Dagens Medicin Vetenskap 20131120 om ”Statiner frias i ny analys – I en ny meta-analys sågs inget samband mellan användning av statiner och kognitiv nedsättning.”

  http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/hjarta-karl/statiner-frias-i-ny-analys/
  Jag arbetar med personer som har kognitiv påverkan och flertalet, om inte de flesta, knaprar statiner.
  Tack för mycket bra och intressanta blogginlägg!

 • AnnFernholm

  jag har inte satt mig in i det. Kan egentligen inte svara. En tanke är att personer som äter statiner ofta också har prediabetes och typ 2-diabetes. Det vet man påverkar den kognitiva funktionen.