Kostfonden har fått 90-konto

24 oktober, 2014

Logga_grön

Nu har Svensk Insamlingskontroll godkänt Kostfonden och gett oss rätt att skaffa ett 90-konto. För oss som har grundat fonden har det varit ett viktigt första mål. Ni som donerar pengar ska känna er trygga med att de används på bästa vis. Med ett 90-konto på plats finns också större chanser att vara med i saker som postkodlotteriet.

Svensk insamlingskontroll kontrollerar varje år alla organisationer med 90-konto och säkerställer att verksamheten håller en hög kvalitet. De granskar till exempel årsredovisningen, så att inkomna medel används för det uppgivna ändamålet. I vårt fall är målet att initiera och driva forskning kring hur kosten kan påverka olika sjukdomar. Här hittar du reglerna: föreskrifter.

Vill passa på att ge en stor eloge till Fredrik Sjödin som har bekostad och administrerat fondens grundande. Utan hans ideella arbete hade fonden inte funnits och det är tack vare honom vi nu har ett 90-konto.

Vårt vetenskapliga råd börjar ta form. Snart kommer vi att presentera det! Sedan behöver vi er, kära bloggläsare. Det är bara tillsammans som vi kan göra skillnad. Vi arbetar just nu på att se över hur vi kan administrera gåvobrev med mera. Vill du bli månadsgivare eller donera en engångsumma, följ denna länk: Lämna bidrag.

Tillägg: Var lite otydligt. Vi är godkända av Svensk Insamlingskontroll. Nu krävs det ytterligare lite papper innan vi har det verkliga 90-kontot. Men det är bara formalia.  • EvaLi

  Fantastiskt ! 90-konto är mycket bra för fonden. Hjärtligt TACK till alla er som jobbar med detta!

 • Vilket är det nya 90-kontot? Uppdatera gärna Kostfondens hemsida med det nya numret 🙂

 • Ann Fernholm

  Hej, var kanske lite otydligt. Vi är godkända. Nu krävs det ännu lite pappersarbete för att få själva kontot. Men det ska snart vara på plats!

  • Aha! Men ni kommer att ha kvar bankkontot för månadsgivare?

   • Ann Fernholm

    Absolut! Det kommer vi att ha kvar.

 • Sofia

  Hejsan,

  Sitter och läser om ketogen diet i samband med tumörer. Ser fantastiskt ut i princip överallt utom i denna studien:

  http://ac.els-cdn.com/S0092867412015504/1-s2.0-S0092867412015504-main.pdf?_tid=e3fa3f96-5cbd-11e4-8da9-00000aacb35f&acdnat=1414293317_0cfc4da36f375578b168ace5dcf6decd

  ”Our findings demonstrate that PKC deficiency allows glu-
  cose-addicted human cancer cells to reprogram their metabo-
  lism in response to glucose deprivation by increasing the
  utilization of glutamine…”

  De menar att cancerceller kan anpassa sig när de inte har tillgång till socker genom att minska produktionen av ett protein. Detta ska även göra cancern mer aggressiv. Är beskrivet mer lättförstått här:

  http://www.sciencedaily.com/releases/2013/01/130131144427.htm

  Vad tror du om detta?

  • Ann Fernholm

   Intressant! Vad jag kan se är det en studie på möss. Detta skulle man behöva testa på människor. O kanske ska man inte så långt som till en ketogen diet. Det är ju en ganska extrem form av lågkolhydratdiet. Men som sagt – det behövs mer forskning. Jag hoppas att Kostfonden i framtiden ska kunna undersöka tarmcancer och kosten. I mina böcker beskriver jag hur insulin påverkar en viktig broms av tillväxt i kroppen: IGFBP-1. Låga nivåer av den bromsen har en koppling till tarmcancer.