Kostfondens första studie – kolhydraters roll vid magsmärtor

10 september, 2015

Kostfonden_RGBKära bloggläsare! Det är helt otroligt. För bara ett år sedan grundade vi Kostfonden. Nu har ni och många andra bidragit med så mycket resurser att vi kan satsa på vår första studie: en utvärdering av kolhydraters roll vid IBS.

Det är minst sagt en angelägen studie. IBS drabbar över en tiondel av befolkningen, barn och vuxna, men det saknas effektiva och etablerade behandlingar. Däremot är ni otroligt många som vittnar om att magen plötsligt lugnade sig när ni lade om till en lågkolhydratkost. Era erfarenheter behöver utvärderas i en välgjort vetenskaplig studie.

Välgjort vetenskaplig studie kan förändra i grunden

Den studie som Kostfonden nu är med och finansierar ska genomföras av Stine Størsrud, dietist och forskare vid Mag-Tarmlab, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hon ska jämföra effekten på IBS av en strikt lågkolhydratkost, en low-FODMAP-kost och konventionell behandling. Läs mer via denna länk på Kostfondens sajt. Det är en randomiserad och kontrollerad studie (bästa formen av vetenskap) och den kommer att omfatta 250 patienter, vilket är tillräckligt stort för att resultaten ska kunna få stor spridning.

Ge ditt stöd till kostforskningen

Positiva resultat från studien kan förändra vården av IBS. Det innebär att tusentals människor kan få bättre hjälp att hantera sina magsmärtor, inte bara här i Sverige utan internationellt. Men vi behöver mer stöd! Vi har samlat in 400 000 kronor och har utlovat minst 600 000 kronor till studien under 2015 och 2016. Får vi in än mer resurser kan studien dras igång omedelbart och utan större bidrag av medfinansiärer. Så häng på! Idag har Kostfonden 250 månadsgivare som bidrar med mer än 30 000 kronor i månaden. (Tack till alla er!) Blir vi lika många till är vi i hamn. Då kan vi dessutom satsa på att fylla fler viktiga kunskapsluckor. Det finns så mycket att undersöka. Kost vid typ 1-diabetes, kost vid cancer, kost vid PCOS, kost vid autism, kost vid…

Listan kan göras lång. I morgon fyller jag år. Den bästa present jag skulle kunna tänka mig är att just du blir månadsgivare till Kostfonden. Det är snabbt fixat med ett BankID: Signera autogiro. Ett litet bidrag från många av er kan leda till en stor förändring i vården. • Bra jobbat Ann! Den första av många hoppas vi!

  • AnnFernholm

   Ja, verkligen! Nu sjutton ska det bli förändring.

 • Pingback: ”HEALTH through FOOD” | Fet Hälsa()

 • bill

  Grattis på födelsedagen Ann!
  Blev månadsgivare.

  • AnnFernholm

   O – ett stort varmt tack till dig!!!

 • AnnFernholm

  Personerna i studien kommer inte vara glutentintoleranta. Men det kommer ändå inte finns mycket utrymme för något mjöl, för den kommer innehålla en mycket låg andel kolhydrater.

 • Jonna

  Grattis i efterskott och jätteroligt att ni redan kan köra igång den första studien!! 🙂 hälsn. Jonna K.

  • AnnFernholm

   tack!

 • erik

  Your stomach bacteria determines which diet is best for weight reduction

  http://medicalxpress.com/news/2015-01-gut-bacteria-affect-brain-health.html#nRlv

 • PMG

  Så pinsamt. Jag trodde jag var en av tusentals månadsgivare. Så är det bara 250 st. I snitt 120 kr/person och månad. Ingen av läsarna på Kostdoktorns sida har väl undgått information om fonden? Är det hundratusen läsare/månad? Har alla lågkolhydratförespråkare gått och gömt sig? Var är ni?

  Jag fattar ingenting. Inte vill vi väl fortsätta att ge makten åt livsmedels- och läkemedelsindustrin? Seriös forskning med utgångsläget att vi kan förbli/bli friska med bra mat borde locka fler att bidra.

  Ladda nu ner blanketten för autogiro och satsa en pizza/månad, det har nog de flesta råd med. Avstå pizzan och skänk pengarna till kunskap om sambandet mat och hälsa.

  • AnnFernholm

   Jag hoppas att fler väljer att hoppa på tåget när Kostfonden visat vilken förändring bra forskning kan leda till. Ett välgjord studie kan verkligen få globalt genomslag.

 • Marlene Sixtensson

  ”Min” LCHF är helt spannmålsfri dvs helt glutenfri. Tidigare åt jag glutenfritt också men inte spannmålsfritt- med dagliga magplågor i form av mkt gaser och ofta återkommande ”magkatarr”.
  I princip helt fri från detta nu. =)
  Om jag vetat detta för 30 år sen…=(

  • AnnFernholm

   Och vad händer om du äter socker eller ris? Hur mår magen då? Var just spannmål problemet, eller mest kolhydrater över huvud taget?

   • Marlene Sixtensson

    Socker i ”överflöd” fungerar inte heller, magen blir inte fullt lika dålig som vid intag av spannmål men den mår inte bra. Ris i små mängder går, men då jag föredrar grönsaker numer så blir det inte ofta jag äter det. Har problem med att äta vitt socker och spannmål då det tycks trigga mitt sötsug så att jag helt enkelt inte kan få nog. Honung och frukt fungerar att äta i små mängder för mig dock.

    • AnnFernholm

     Intressant! Tack för ditt svar.

  • AnnFernholm

   En del forskare menar att det är FODMAPs man reagerar på då. Här är ett inlägg som redogör för det:
   http://www.stephanieclairmont.com/low-fodmap-is-not-gluten-free/

 • AnnFernholm

  En del forskare menar att det är FODMAPs man reagerar på istället. Detta inlägg redogör bra för det:
  http://www.stephanieclairmont.com/low-fodmap-is-not-gluten-free/

 • Pingback: Livsstilen avgörande! | Fet Hälsa()