I vissa delstater har en av tio amerikaner diabetes

17 december, 2013

diabetes i USAAntalet fall av diabetes ökar kraftigt bland amerikaner. En genomgång från Health Care Cost Institute visar på en ökning med nästan 40 procent bland de som har en sjukförsäkring via sin arbetsgivare: Issue Brief: The Prevalence of Diagnosed Diabetes, Pre-Diabetes, and Gestational Diabetes among the ESI Population, 2008-2012 | HCCI. År 2008 hade 6,4 procent av de försäkrade amerikanerna diabetes. Nu ligger siffran på totalt 8,8 procent. I vissa delstater har en av tio försäkrade personer diabetes. Nu snackar vi alltså om försäkrade amerikaner; de som har jobb. Bland arbetslösa amerikaner är sannolikt siffran ännu högre.

Samtidigt kommer en rapport från University of California i San Francisco, UCSF, som visar att en skatt på sockerrika drycker skulle kunna motverka den negativa utvecklingen, framförallt bland de med låg inkomst: Health Benefits of Reducing Sugar-Sweetened Beverage Intake in High Risk Populations of California: Results from the Cardiovascular Disease (CVD) Policy Model.

Jag kan tänka att man behöver bekämpa konsumtionen av läsk och godis på samma vis som vi har bekämpat rökning. Det här är en helt galen utveckling. Forskning visar att livet förkortas med i genomsnitt sex år för en person som har drabbats av diabetes innan sin 50-årsdag. • F

  Jag är inte förvånad. Jag befinner mig i USA och här är väldigt svårt att hitta riktig, äkta mat på många ställen. Äta ute har jag nästan gett upp. Och det är en rejäl utmaning att handla mat att laga själv också. Det smygs in high fructose corn sirup och annat elände i allt. Och folk köper dessa konstiga produkter. Det kommer inte att hjälpa att begränsa godis och läsk, man äter inte riktig mat här längre. Fett- och kolesterolskräcken är också total.

  • AnnFernholm

   När jag är i USA lever jag på sallad, framförallt Cobsallad, med massor av olivolja på. Men du har jag mest varit i Californien. Där är situtationen ändå hyfsat. Ser nog mycket värre ut i andra delstater.

   • lipofil

    Jag reagerade faktiskt på kartans utseende, och hur fördelningen av diabetes såg ut över USA.
    När invandringen tog fart ordentligt till USA så var det irländare, engelsmän, mellaneuropeer och nordeuropeer som tog sig till östkusten där det nu är som högst diabetes. Till västkusten, via Mexiko, kom invandrare från sydeuropa som Portugal, Spanien, Italien samt folk från nordafrika.
    De båda grupperingarna möttes så småningom halvvägs från varsitt håll. Det var stora skillnader i kultur, och även matvanor kan man anta.
    Californienfolk är ofta lite mer laid-back och coola medan öststatare ofta är mer stressade och lite typ A-människor. Livsnjutare respektive mer tävlingsinriktade.
    De kanske är lite mer av snabbmatstyp där borta i öster och lite mer av medelhavskost-typ i väster, därav skillnaden?
    Jaja, bara mina five cents … 🙂
    .

 • Det er for mange som tjener penger på billig sukkermat…..og medisiner som statiner, blodtrykksmedisin, metformin og insulin m.fl. Store krefter!

 • erik

  Det är en epidemi och det kommer att öka för det är troligt att tarmfloran är orsaken, det kan vara smittsamt, det sprids liknande en smitta.
  epidemin får inte stoppas för alla gör pengar på dom sjuka.

 • Peter Nummert

  Två föreläsningar av Robert Lustig University of California i San Francisco, UCSF angående detta, rekommenderas varmt:


  http://www.youtube.com/watch?v=ceFyF9px20Y

 • Pingback: Var tionde arbetstagare har sockersjuka typ 2 i en del delstater i USA | Fiffigmaten - mormors kokbok möter vetenskapen()