Krönika: när kylig prestige hindrar utvecklingen

10 januari, 2013

Nu publicerar myndigheten Vetenskapsrådet en krönika där jag berättar om mina upplevelser av att granska kostråd till diabetiker. Krönikan handlar bland annat om ett reportage som jag gjorde för SVT:s Vetenskapens värld, som jag också beskriver i Ett sötare blod. Läs krönikan på tidningen Curies hemsida.

På youtube kan du se TV-reportaget i tre klipp:

I första delen börjar sex personer med typ 2-diabetes på en LCHF-kostkurs i Karlstad.

I andra delen berättar bland annat diabetesläkaren Christian Berne om att kostråden till diabetiker vilar på en bräcklig vetenskaplig grund.

I tredje delen får forskare kommentera värden från en kvinna som har blivit symptomfri från sin diabetes tack vare LCHF.

Som du kan se var det en forskare som inte alls reagerade med samma kyla (som jag berättar om i krönikan) som de andra forskarna, Christian Berne. Han är en av de forskare som är öppen för för vetenskapliga argument, även när de inte stöttar gamla sanningar.



  • MickeB

    Suverän krönika, du gör att jättebra jobb.

  • Pre-diabetiker

    Är det inte dags att ta med dr Annika Dahlqvist och Kostdoktorn Andreas Eenfeldt i en artikel i tidningsmedia?

  • Skitbra!

    • AnnFernholm

      Tack föra alla hejarop – de ger energi!

  • KjellJ

    Bra skrivet, dina inlägg ger avtryck i debatten genom sin saklighet och balans

    • AnnFernholm

      Tack, tack!

  • Pingback: När kylig prestige hindrar utveckling (och dödar diabetiker) | Kostdoktorn()

  • Elin

    Jag hoppas och tror att du kan verkligen göra en skillnad med ditt arbete. Din saklighet och opartiskhet behövs i debatten! Tack!

  • P

    🙂 så bra

  • Martin

    De som testade LCHF i SVTs program, var det någon som fortsatte? Hade varit intressant med en uppföljning.

    • AnnFernholm

      Läs kapitel 6 i Ett sötare blod. Där berättar jag hur det har gått för dem.

  • Tombola

    Det är ju lite märkligt att det ska behöva kosta 500 miljoner att bevisa det som varit känt under ett par tusen år?

    Och ännu märkligare blir det ju när inga som helst vetenskapliga bevis finns för de råd som ges idag,,,,

    Men forskarna är i gott sällskap – många diabetesföreningar censurerar information om LCHF positiva funktion – det är väl viktigare att ta emot olika former av ”mutor” än att värna om medlemmarnas hälsa?

    Alla fungerar dock inte likadant, Storstockholms Diabetes förening håller kurser i livsstilsförändringar där bl a LCHF ingår.

    Du borde kontakta dem – jag är helt övertygad om att ni kan starta någon form av samarbete som kommer att kunna ge ett mycket bra resultat!

    För övrigt tror jag att Vilhem Mobergs motto passar bra in ”på dom bara!”

    • AnnFernholm

      Tack för tipset!

      Det är ändå viktigt att man vetenskapliga och noggrant utvärderar den vård man ger. Förr i tiden använde man också åderlåtning. Men vetenskapliga studier visade att det fungerade dåligt. Ibland verkar saker logiska, men så visar vetenskapen att vi människor ibland tror oss veta mer än vi gör.

      En stor vetenskapliga bra studie kostar kanske inte 500 miljoner man den kostar åtminstone 100 miljoner. Sett i perspektivet att diabetesvården kostar landet många miljarder per år är det en spottstyver.

      • Tombola

        För åderlåtning har det knappast funnits en enda teori som stödjer dess verkan – det handlade möjligen om placeboeffekter,,,,

        För LCHF finns det teori som stödjer dess funktion – det är en stor skillnad!

        Försök att få ett möte med Kerstin Brismar – det tror jag skulle ge en hel del användbart – det finns massor med duktigt folk därute och hon är nog en av dem,,,

        • AnnFernholm

          När åderlåtning användes hade man teorier till varför det skulle fungera bra. I våra öron låter dessa teorier som rena fantasifoster, men på den tiden trodde man på dem. Alla teorier måste bevisas genom bra vetenskapliga studier.

          Du kan läsa om det experiment som jag gjort tillsammans med Kerstin Brismar i boken!

          • Tombola

            Men vi har både teori och praktik som stödjer LCHF – något sådant fanns knappast för åderlådning. Och vi klarar av att göra en mätning omgående som bekräftar teorin,,,,

            Jag har bara läst din bok som hastigast – ska ta den ett varv till i lite lägre fart,,,,

            dr Bernstein´s ”Diabetes solution” ger en hel del men den har du väl redan – han har praktik som T1 sedan 1946,,,,

          • AnnFernholm

            Teori fanns och praktik. Men enligt min föreläsare i idéhistoria upptäckte man efter franska revolutionen, när fler fick tillgång till ”medicinsk” vård, att de som fick åderlåtning dog oftare.

            Jag håller med – det finns både teori och mycket erfarenhet att LCHF fungerar. Det som saknas, när det gäller typ 2-diabetes, är en stor vetenskaplig studie som en gång för alla visar att det är bra. För att vården ska kunna rekommendera en behandling, krävs bra vetenskap som grund. Det är en viktig princip! Det finns dock alla skäl i världen att utvärdera LCHF som behandling mot en hel rad olika sjukdomar.

  • Majoren

    Mycket kärnfullt skriven krönika Ann, och i en viktig tidning!

    Hoppas du har många bra kontakter inom etablissemanget som är beredd att ta sig tid att lyssna och fundera och framörallt ge nyfikna journalister som dig utrymme.

    Själv är jag officer och har ingen medicinsk utbildning, jag har läst ett par LCHF-böcker.
    Baserat på denna kunskap har jag pratat med tre diabetiker med följande resultat.
    En typ 2 blev typ 0, och två typ 1 som båda har halverat sina insulindoser.

    Det här är inte så svårt som många inom vården vill hävda, det är svårare att plocka isär en automatkarbin…

    • AnnFernholm

      🙂 Ja, för en diabetiker kan livet förändras väldigt mycket om man lägger om dieten.