Lågkolhydratkost ger bäst effekt på blodsockret vid typ 2-diabetes

23 april, 2014

Nu publicerar forskare ännu en studie som visar att typ 2-diabetiker som äter en lågkolhydratkost får bättre kontroll på sitt blodsocker än de som äter en lågfettdiet: Weight Loss, Glycemic Control, and Cardiovascular Disease Risk Factors in Response to Differential Diet Composition in a Weight Loss Program in Type 2 Diabetes: A Randomized Controlled Trial. Att få ner blodsockret och insulinnivåerna är a och o vid diabetes. Det skyddar ögon, njurar, hjärna och hjärta från att ta skada. När insulinnivåerna går ner i kroppen, minskar sannolikt också risken för att cancerceller ska få grepp. Insulin triggar celler att växa, visar modern biokemiskt forskning.

Reuters skriver om studien: Weight loss plan better than usual diet for diabetes patients. • Pingback: Socker eller fett till diabetiker?()

 • Andreas Karlsson

  45% av energin ifrån kolhydrater…

 • J

  Du borde läsa Ray Peats forskning.

  http://raypeat.com/articles/articles/glycemia.shtml

 • Thomas

  Hur kan man kalla det lågkolhydratskost när det innehåller 45 procent kolhydrater? Knappast vad folk förknippar med ordet ”lågkolhydratkost”. Vilket du garanterat är högst medveten om.

 • Kjell Granelli

  @Thomas: Även om 45E% från kh är mycket, så är det lägre än i lågfettgruppen, och det var i den jämförelsen som blodsockerkontrollen var bättre. Så något visar det allt.

 • Thomas H

  Det tar väl ett tag till innan nu SBU återigen tittar på det här med optimal diabeteskost innan det nu inträffar förändringar inom vår sjukvård! Dietistförbundet gjorde ju mig inga ändringar efter deras anmälan till SoS mot Dr Dahlqvist kostråd för Diabetiker, där då SoS efter två års kontroll medgav att hennes kostråd är enligt Vetenskap och Beprövad erfarenhet. Ingen självrannsakan där inte…… Lite väl segt det hela och det verkar inte alls vara något i folkhälsans intresse…..

 • Beholder

  Så med andra ord så kan man äta i enilgt med med nnr och äta lågkolhydratskost. Va trevligt att veta

  • AnnFernholm

   Och då ska man nog poängtera att dessa NNR inte är de som gällt historiskt, utan bara i ett halvår. De NNR som rådde när vi fick vår fetmaepidemi tillät absolut inte en sådan diet.

 • Thomas

  @kjellgranelli:disqus Klart att studien visar något, det är jätteintressant. Men det handlade inte min fråga om. Jag undrade hur man kan kalla det lågkolhydratkost, eftersom det för tankarna till något helt annat. Det är missvisande, med vilje.