Läsare: är piggare men fick mensen tillbaka. Varför?

15 maj, 2013

Nyligen fick jag mejlet nedan från en läsare. Hon är 56 år gammal och har inte haft mens på sju år. Men efter kostomläggning till lågkolhydratdiet kom den plötsligt tillbaka. Detta är ingenting som jag personligen har läst om (se mitt svar nedan). Men jag vet ju att ni alla bloggläsare kan mycket. Är det någon av er som har hört talas om något liknande? Här är mejlet:

”Jag äter LCHF sen sju veckor tillbaka och mår jättebra av det! Mina ständiga magbesvär (med ont i magen mer eller mindre jämt, förstoppning, spänd svullen mage mm) försvann dag två! Bara det fick mig att fortsätta. Har gått ner fyra-fem kilo (till 60) och det som verkar ha försvunnit är fettet runt magen. Det får mig också att fortsätta! Jag äter inte överdrivet mycket fett men mycket mer än tidigare och är angelägen om att inte äta socker eller för mycket andra kolhydrater. Magen känns mjuk och mild, jag känner mig mer vital både fysiskt och psykiskt. Kände mig tidigare ofta väldigt låg, men också det har förändrats till det bättre. Bara bra alltså!

Det som dock har fått mig att fundera är att mina bröst för ca tio dagar sedan började ömma och kännas större. Kände mig som på den tiden jag hade mens eller till och med som när jag väntade barn. Och nu i helgen fick jag till min stora förvåning mens! För första gången på sju år. Det verkar hända saker med östrogenet i kroppen, kanske är det det som gör att jag känner mig så vital, att magen fungerar så bra och att bukfettet smälter bort. Men är det bra? Jag äter östrogen mot mina klimakteriebesvär och har nu precis minskat dosen till hälften. Men känner mig så klart lite fundersam över vad det är som händer i kroppen och om jag borde gå till min gynekolog. Har du hört talas om något liknande?”

Mitt svar:

”Vad roligt att du mår bättre! Jag kan inte tänka mig annat än att det är bra för dig att få bort bukfettet. Att du känner dig piggare är också ett tecken på att din kropp är mindre inflammerad.

Jag vet inte om lågkolhydratdiet kan påverka menstruationen. Det kan vara en ren slumpt. Samtidigt har du genom kosten sänkt insulinnivåerna i kroppen. Det kan påverka äggstockarna så att de producerar mindre manligt könshormon (se den del av Ett sötare blod som handlar om tillväxt och polycystiskt ovariesyndrom). Kanske kan det ha kickat igång mensen? Om jag var du skulle jag söka en gynekolog och fråga vad hon eller han tror.”

Är det någon annan läsare som har liknande erfarenheter? • Jag är 57, har ätit lchf i fem år och har inte haft tillsymmelse till klimakteriebesvär. Mensen ville däremot aldrig sluta, hade klockren mens fram tills för ett år sedan, och sedan har den kommit var tredje månad. Bara en gång var det jobbigt, i tre veckor före jul med stora blödningar. Då hade jag börjat äta strikt lchf. Nu är det lite rosa var tredje månad. Om det beror på lchf vill jag låta vara osagt, men jag skulle råda alla att prova, för allehanda problem i gynekologisk väg.

  Jag fick toxikos under två av mina graviditeter, och undrar om jag hade sluppit med kolhydratreducerad kost? Det är ju en stark, autoimmun reaktion, om jag har förstått det hela rätt.

  • AnnFernholm

   Skönt att slippa klimakteriebesvär!

 • Elena

  Jag vet att det påverkar hormonerna i alla fall. Innan jag lade om kosten till LCHF hade jag i hela mitt vuxna kvinnoliv (30 år!) haft mycket stora problem med PMS. Läs två dagar morrande varghona och en dag gråtande knytte bakom soffan. För att inte bita huvudet av min familj och mina arbetskamrater drog jag mig undan så mycket jag kunde de dagarna.
  Redan första månaden var det borta och har sedan dess (2,5 år) inte synts till. En enorm lättnad för både mig och min omgivning. Dessutom är jag inte lika vansinnigt hungrig när den drar igång, jag var som en hel termitstack innan och åt och åt (eller lät bli med hårt knuten näve..).

  Annat har förblivit oförändrat: längd, mängd, värk, intervall.

  Jag har letat information om kvinnors hormonsystem och vikten av fett men har svårt att hitta något som en lekman som jag kan förstå. Min magkänsla säger mig dock att lågfettshysterin har gjort oss alla en stor björntjänst men att vi kvinnor i synnerhet har lidit av den.

  • AnnFernholm

   Intressant!

 • Eva

  Hej! Jag är 59 år och har ätit LCHF i 6 mån. Under den tiden har jag haft flera perioder med lite mens efter att ha varit utan mens i ca 6 år.
  Hälsningar

  • AnnFernholm

   Det låter som samma erfarenhet!

 • Hanne

  Haft menscyklerpå 30-70 dagar från 13-44 års ålder. Inte alltid ägglossning….. Sen LCHF för 5 år sedan har jag 28 dagars cykler och alltid ägglossning….

  • AnnFernholm

   Intressant! Vet du om du har haft PCOS?

   • Hanne

    Inte diagnosticerad men allt verkar stämma. Jag fick dessutom ett barn med kaudalt regressionssyndrom som innebär att de bakre/nedre delarna var missbildade. Senare har jag hört av genetikern Göran Annerén att det hör ihop med högt blodsocker. Han frågade om jag hade graviditetsdiabetes och jag har legat i de gränstrakterna i alla graviditeter. Har dessutom haft 3 missfall. (Men har också fått 3 friska barn).

    • AnnFernholm

     Oj! Det visste jag inte om. Sökte lite och det står på engelska wikipedia att det hör i ihop med diabetes mellitus (typ 1 eller typ 2) men inte med graviditetsdiabetes. Men wikipedia behöver ju inte ha rätt. Härligt med så många barn!

 • Lina

  Hej !
  Kan det ha att göra med all östrogen som finns i meijerier ? Just den varan brukar man ju öka sitt intag av med lchf. Själv kör jag lchf utan meijerier då jag har en hormonberoende bröstcancer! Min hormonrelaterande Acne försvann på köpet 🙂
  En liten amatörfundering bara !

  • Lina

   Hej igen !
   Jag tycker detta är ett väldigt viktigt ämne och vill därför skriva igen.
   Efter att ha läst på om just östrogener och mjölk så är den bunden till fettet i mjölken så då innehåller alltså 1 dl grädde ca 10 ggr mer östrogen än 1 dl mjölk isf.
   Kan det vara så att när man går över till lchf så byter man ut tex keso mot grädde och andra lättare mjölkprodukter mot fetare alternativ ? Och då får man ju i sig betydligt mer hormoner. Även igf-1 som finns i mjölken borde ju öka bröststorleken eftersom de påverkar främst prostata och bröstkörtlar. Detta e vad jag kommit fram till efter att ha läst div forskning men såklart så e det ju min egen uppfattning men det är intressant att höra vad andra tycker :)Det har ju kommit på tapeten igen att man skulle kunna få bröstcancer av lchf och då skyller de på det animaliska fettet. Tänk om det finns en koppling men att det är östeogenerna som är bundna till just det fettet som är farligt ? Vad vet jag men hoppas det kommer mer forskning.
   På tal om min egen acne så fick jag den i samband med min första mens och har kommit varje månad vid mens sen dess. Jag är idag 30 år och det har varit likadant tills att jag gick över till lchf utan meijerier. Jo den försvann i två år när jag gick på p-spruta som innebär att hormonproduktionen i kroppen avstannar. Jag åt mycket onyttigt under den tiden men inte en finne fick jag därför tror jag än mindre på att det va hög inflammation i kroppen samt höga insulinnivåer som va boven just i det fallet.
   Jag blir rädd när jag läser på forum om alla som fått större bröst samt mindre mage (vilket ju e positivt på alla andra sätt !) då båda pekar åt höjda nivåer av östrogen i kroppen. Kan det vara nyttigt? Inte för de som ligger i riskzonen för att få bröst eller prostatacancer iaf . Eftersom jag lider av det förstnämnda så blir jag väldigt engagerad i detta ! Hoppas framtiden kan ge mig svar 🙂 om inte så är det viktigt att diskutera även om man tycker olika 🙂

 • Jag har mer eller mindre ätit lchf-kost sedan 2006 (är 44 nu) och har inte märkt något särskilt med mensen utom att den kommer oftare än den brukade (23-25 dagar mot 28-30 förut) även om den förändringen inte kom genast .
  Men min sköldkörtel blir slapp av lchf-kosten (vi har sköldkörtelproblem i släkten) och jag tar därför ibland kurer med jod och selen och då blir mensen och alla PMS-, hunger- och andra menssymptom klart aggressivare än vanligt.

  • En Malin

   Men..?? Jag hoppas ju komma ifrån slapp sköldkörtel mha lchf!

   • Tyvärr vet jag inte om den slappa sköldkörteln beror på lchf eller ärftliga orsaker, men jag har läst på ett finskt lchf-forum att det inte är helt ovanligt att sköldkörteln tappar lite stinget när man kör väldigt strikt lchf. Sannolikt borde jag låta ta blodprov för att kolla läget.

 • Johanna

  Hej! Jag är 36 och har aldrig haft några problem med mensen. Däremot noterade jag att mina bröst växte en hel storlek (!) när jag började med LCHF för 5-6 år sen. De har ”stabiliserat” sig nu, men visst händer det saker i kroppen och mina jättebomber hade helt klart med hormoner och maten att göra. Så det känns ju ganska naturligt att även mensen skulle kunna påverkas!

  • AnnFernholm

   Men oj! Är det någon mer som upplevt detta?

   • LottaJ

    Jag har precis fyllt 40 och vad det gäller brösten så har de förändrats hos mig med, inte en hel storlek, men från att inte riktigt fyllt ut en B-kupa, så fyller jag numera ut den.
    Även mensen har blivit mer regelbunden, nästan ingen PMS och väldigt lite mensvärk. Förr fick jag ofta knapra värktabletter pga av mensvärk och mensen påverkade mig mycket mer.
    Ätit LCHF i ca 1,5 år och förbättringarna har kommit gradvis.

   • Ulrika

    Absolut, gick från B till C kupa efter start med LCHF.

 • Vic Eriksson

  Hej

  Jag är 39 år gammal och har en autoimmun sjukdom SLE sedan 12 år tillbaka. Jag ”tappade” mensen för ca 7-8 år sedan. Min reuma-läkare har utrett mig sönder och samma varför jag tappat mensen för det är inte så bra att ev. komma i övergångsåldern så tidigt men inga prover har visat någonting och eftersom jag har mått bra och inte önskar fler barn så har vi släppt detta.

  När jag för några år sedan övergick till strikt LCHF så har min mens efter några månader på LCHF-kosten kommit tillbaka.

  Jag kopplade inte ihop detta till en början utan tänkte att det var slump. Det var först när jag efter ca 2 år på LCHF fick ett återfall i sockerträsket och mensen nästan direkt försvann som jag började fundera över om det kunde höra ihop.

  Efter några månader i sockerkoma så tog jag tag i LCHF igen och efter några veckor kom mensen tillbaka. Jag är nu säker på att för min del så finns det en stark koppling mellan menstruation och mitt sockerintag.

  • AnnFernholm

   Det kan absolut påverka. I Ett sötare blod skriver jag om hur höga insulinnivåer i kroppen kan påverka äggstockarnas produktion av manligt könshormon.

 • AnnFernholm

  Att acnen försvann har med ganska stor säkerhet att göra med att insulinnivåerna i kroppen går ner. Det står om det i boken.

  • Min initiala orsak att börja med LCHF var faktiskt att jag hade acne (sedan tonåren) som formligen exploderade när jag bantade med viktväktarmodellen i början av 2000-talet. En utseenderosak alltså. Sen kom ju alla de andra trevliga verkningarna på köpet; förutom att acnen lugnade ner sig 🙂

 • Kattmoster

  Jag har ätit LCHF i 7,5 år. Sista mens fick jag för tre år sedan, när jag var 54. För drygt ett år sedan fick jag en ny blödning, ungefär som en mens men sparsammare. Självfallet gick jag till en gynekolog som, efter biopsi, kunde konstatera att jag hade förändrade celler i livmodern. För knappt ett år sedan genomgick jag en operation där både livmoder och äggstockar togs bort.

  Jag säger inte att det måste vara så för er men ignorera inte nya blödningar och tro att det är normalt. Jag tänkte också så, när jag fick min blödning, att det är väl LCHF men gick, tack och lov, ändå till gynekologen. Det är jag glad över i dag.

 • Elena

  Inte i mitt fall i alla fall. Jag drack ganska mycket mjölk innan. Nu är det bara grädde istället men inte i de mängder som jag drack mjölk innan. 😉

 • miss

  Hejsan!

  Min kommentar nedan riktar sig till den första historien om den 56åriga kvinnan som fick mensen åter. (Ser att det finns berättelser där mensen kommit tillbaka i flera historier. Kan inget om varför detta skulle ske och vilka mekanismer som ligger bakom. Det är dock intressant.)

  Generellt inom sjukvården ser man allvarligt på att få vaginala blödningar efter det man kommit in i klimakteriet. En del gyncancer debuterar just på det viset. Därför är det viktigt att söka läkare om man är ”äldre” +kommit i klimakteriet och åter får vaginala blödningar. Så mitt råd är gå till gynekologen omgående, så de får utesluta att det inte är nåt farligt till att börja med.

  • AnnFernholm

   Tack för viktigt påpekande!

 • TH

  Hej!
  Jag har inte upplevt samma sak men, något intressant vad gäller mensen, är förresten 29år. Jag käkade p-piller förut som gjorde att jag inte hade några blödningar, precis som jag vill ha det :). Men när jag började med LCHF (2år sedan) fick jag mycket oregelbundna blödningar och sökte därför information om det på nätet. Hittade flera personer som skrev om att det upplevt samma sak med de pillrena i komb med LCHF. Såå jag slutade med pillrena och då stabiliserade sig mensen (exakta perioder). Jag har hellre mens än att inte käka LCHF. Var även hos gynekologen, de kunde inte hitta något och trodde inte att det hade med kosten att köra. Kännes mest som de tyckte jag var knäpp som nämnde kosten.

 • Leo

  Jag har hört minst 10 som fått tillbaka mensen pga LCHF på Kostdoktorns forum, och på LCHF grupper på facebook. Så det verkar inte alls vara ovanligt.

 • HelenaB

  Jag är visserligen bara 52 i år men min mens verkar inte visa några tecken på att vara på väg bort. Jag har inga känningar på annat sätt heller av något förestående klimakterie. Det är lite ovanligt i min släkt, och jag har också kopplat det till att jag ätit LCHF i snart 4 år. Det vore onekligen intressant att se någon forskning på om det finns sådan kopplingar.

 • Maria

  När jag hade värsta candida-perioden i mitt liv försvann min mens under ett halvår.

  Jag påbörjade till slut en STRIKT bekämpning av eländet och inom en månad kom mensen tillbaks!

  (fick dessutom givetvis en rad andra påtagliga hälsoförbättringar)

  Efter mycket letande på nätet hittade jag en artikel (Sanna Ehdin?) som sade att candidan producerar någon form av ”falskt östrogen”, och kroppen drar då ned på sin egen produktion.

  Sant eller ej, men i just mitt fall kändes det relevant eftersom detta var två år sedan och jag har aldrig haft problem efter det.

  Kanske inte troligt att ursprungsfrågan i denna tråd beror på detta fenomen.

 • Milsonna

  Hej!
  Varmt tack för alla tips och kommentarer från mig som ställde frågan! Spännande att vi verkar vara flera med liknande erfarenheter. Jag sitter nu i telefonkö till gynekologen.Bäst att kolla!

 • AnnFernholm

  Tack alla för att ni har delat med er av era erfarenheter. Det har varit väldigt intressant!!!

 • Christina Sandström

  Det här är ju synnerligen intressant. Jag tror att det kan bero på att hon började äta nyttigare, att bukfettet minskade och som du att hon sänkte insulinnivåerna. Men jag är inte tillräckligt kunnig för att säga säkert.

 • Evelina

  Jag har ätit mini-piller länge vilket gjort att jag har varit helt mensfri, jag kunde även glömma ett piller i upp till 12 timmar utan att få någon mellanblödning. Men sen jag började äta strikt (ca 10g kh/dag) så har det räckt att jag missar 2-3 timmar från ”ordinarie ta p-piller tid” för att jag ska få mellanblödning! Så nog händer det saker i kroppen alltid 🙂 Slutade med mini-piller för snart två månader sen och har redan regelbunden mens 🙂

 • Anna

  Hej!

  Tänkte bara berätta att det togs prover på mig förrförra veckan eftersom jag hade en fem dagars ”menstruation” nyligen med sedvanlig ömhet över äggstockarna, vilket jag haft tidigare varje månad, men som upphörde vid 53-54 års ålder. Jag är nu 57, vilket är den ålder då min mor kom i klimakteriet. Jag är däremot f d rökare, så att jag skulle hamna i klimakteriet före min mor såg jag som något ganska naturligt. Det togs nu ett cellprov både från livmoder och livmodertappen och båda visade sig vara normala. Till saken hör att jag har en arbetskamrat som nyligen vid 43 års ålder blev med barn trots spiral! Hon blev inspirerad av min LCHF-livsföring och hade levt likadant under ett år då händelsen inträffade. Nog måste det finnas ett samband!

 • AnnFernholm

  Om ditt resonemang skulle stämma, borde vi ha fått mindre fall av bröstcancer de senaste 30 åren. Vårt intag av lågfettprodukter borde då ha fått en positiv effekt. Istället har antalet fall ökat av bröstcancer ökat drastiskt.

  • Lina

   Men tänk om högt insulin och högt intag av östrogen har samma negativa följder vad gäller bröstcancer? Då har vi isf bytt en negativ sak mot en annan… Om man uteslöt båda kanske kurvan skulle luta åt andra hållet och gå ner ?

 • Ida

  För mig blev det tvärtom: mensen försvann efter att jag börjat med lchf. Den var borta i nästan ett år innan jag gick till gynekolog som konstaterade att jag hade östrogenbrist. Jag sa att jag trodde att min lchf-diet påverkat mina hormoner på något sätt, men hon trodde inte på det. För mig kändes det uppenbart att det var därför: jag hade aldrig någonsin haft problem med mensen och efter bara en månad på lchf försvann den. Jag gick visserligen ner i vikt, vilket sjukvårdsupplysningen trodde var anledningen, men det handlade ju bara om 2-3 kg innan mensen försvann, som jag gått ner många gånger förut på andra sätt utan att mensen påverkats. Jag fick börja med p-piller för att få mensen tillbaka (den kom igång direkt). Av olika anledningar började jag äta mycket kolhydrater ett halvår senare och slutade med p-pillren, och till min lättnad fortsatte mensen fungera. När jag drog ner på kolhydraterna efter några månader fortsatte mensen som den skulle. Det är drygt två år sedan jag började med lchf igen. Har iofs inte ätit lika strikt som jag gjorde i början, eller, har inte ätit för att gå ner i vikt.

  • AnnFernholm

   En sak kan man konstatera: alla reagerar olika. Det gäller att lyssna till sin egen kropp.

  • Akae

   Samma sak hände mej också! Och läkaren skulle ha skrivit ut p-piller.. Men jag vägrade! (Blir deprimerad av p-piller) gick istället till en homeopat som skrev ut Agnus Castus droppar till mej 🙂 kände redan samma dag hur det började arbeta i kroppen och efter ett par dagar fick jag mens! Just alla saker som påverkar oss kvinnor hormonellt blir ofta bortviftade av läkare, p-piller mot allt! När det ibland finns annat som kan hjälpa utan vidriga bieffekter..

 • Therese

  Är 25 år och har ätit LCHF snart ett år. Min mensvärk har i princip försvunnit och jag åt ganska mycket värktabletter de första mensdagarna förut. Innan skulle jag inte klara mig utan värkisar. Är mer regelbunden nu och jag blöder även mindre.

 • Chris

  Jeg har opplevd eksakt samme sak som TH! Jeg bruker Cerazette pga. store mensproblemer (uregelmessig og store blødninger), og er så fornøyd med å slippe menstruasjonen. Men en uke etter at jeg startet med LCHF begynte jeg å blø, og det var av og på i 6 uker. Deretter 4-5 uker uten, og nå har det startet igjen. Så jeg lurer på om jeg skal slutte med pillene, for de virker jo ikke lenger….