Läsare: LCHF räddade ögonen

15 februari, 2013

Det är fredag och dags för ett fint läsarbrev. Inge skrev nyligen och berättade om hur hans ögon räddats av LCHF. När hans blodsocker gick ner fick de fina blodkärlen i ögonen tid att läka sig. I Ett sötare blod kan du läsa om hur celler på insidan av blodkärlen tar skada av dagliga sockerbad.

”Jag har läst din bok två gånger och tycker att den är helt fantastisk. Andra gången tyckte jag att boken kändes som en deckare! Jag är 82 år gammal och har varit typ 2-diabetiker i cirka 39 år, nästan halva mitt liv. Insulin har jag tagit de senaste 12-13 år.

Jag började med LCHF den 1/9-2010. Då tog jag som de flesta diabetikerna 8-9 olika tabletter och minst 80-90 enheter insulin. Efter flera års uppehälle så gjordes ögonbottenfoton igen och läkaren varnade mig för blindhet. Båda ögon var sockerskadade men i vänstra ögat hade en stor sockersvulst lagt sig framför gula fläcken. Efter den chocken blev det LCHF som sista utväg. Jag har inga åldersförändringar i mina ögon.

Kan läsa liten text igen

Efter två månader med den nya kosten träffade jag diabetessköterskan. Trots att mina värden hade förbättras så tyckte hon inte om LCHF. Tre månader med kosten, strax före julen 2010, blev det återbesök hos ögonläkare. Hon blev förvånad över den förbättringen jag hade fått. Alla gamla ärr var läkta, ögonen var torra och fina och den stora sockersvulsten i vänstra ögat hade blivit mindre. Jag berättade om LCHF och hon blev intresserat och har följt mig med nya undersökningar varje kvartal sedan dess. Högra ögat är helt återställt och med det vänstra ögat läser jag små text igen trots att jag inte har bytt glasögonen.

Jag har fortsatt med mer eller mindre strikt LCHF. Idag tar jag enbart två tabletter mot blodtrycket och ca 30-40 enheter insulin. Enligt läkaren har jag halverat mitt blodsocker och även i familjen har protesterna mot min nya mat blivit mindre.

Även en gammal kropp kan läka

Jag kan inte nog beundra kroppens vilja till ”överlevnad”. Vid min ålder och efter så många år med felaktig kost så kan den fortfarande läka sig självt. Sakta men säker känner jag den ena förbättringen efter den andra. Inget stort och inget man kan beskriva men med tålamod och fortsatt rätt kost så är jag övertygat om att min hälsoresa med LCHF fortfarande inte är slut än. Men det tar tid för en gammal kropp att läka och man får ta det varsamt”. • Lotte

  Som geriatrisk ssk blir jag tårögd av berättelsen!

  Känner en vild lust att kopiera och sprida som flygblad på varje diabetesmottagning och kommunkontor, till alla dietister anställda i kommun eller landsting, ge varje kommunssk ……….+ tvinga dem alla att läsa och begrunda

  OCH att demonstrera med välvalda slagord som ”lchf till folket”, ”rätt till lchfkost på särs boenden och lasarett ”
  Det tar för lång tid att byta paradigm! Folk lever ett sämre liv i onödan!

  • AnnFernholm

   Go for it!!!

  • AnnFernholm

   Go for it!

  • Känner igen lusten att vilja ropa från hustaken. Varför har folk så svårt att fatta?

 • ,,,själv fick jag 0,5 dioptrider bättre syn på mitt svagaste öga och en nedsatt hörsel på ett öra eliminerades oxå i stort sett helt – båda på höger sida – om detta har något samband vet jag inte men helt klart är att förbättringarna hörde ihop med kostbytet,,,

  Listan på förbättringar kan göras hur lång som helst – men vi kan ju ta en eller två kroppsdelar åt gången! 🙂

 • Kostnissen

  Instämmer till fullo med det du skriver, Lotte! Det tar för lång tid…….
  Detta har ju även Colting reagerat på i ett rakt debattinlägg på sin blogg!!!

 • Pingback: Dietisternas arrogans är skrämmande! Och deras förnekelse är bedrövlig. « Jonas Colting – Hälsokonnässör()

 • Kikki Sandström IC

  Fantastiskt helt enkelt och roligt!

 • Pingback: Ser bättre ut()

 • Anna-Maria

  Jag har fått bättre syn av att vara i optimal ketos och mitt brytningsfel har försvunnit sedan jag började med LCHF.

  http://www.ultimat.nu/ser-battre-ut.html

 • Pingback: Fråga från läsare: Kan min mor skadas av LCHF? | Ett sötare blod()