Läsarfråga: kan depression hänga ihop med vårt sötare blod?

25 april, 2013

En läsare mejlade nyligen och frågade detta: Idag lyssnade jag till veckans avsnitt av P1:s Kropp och själ: ”Därför blir du deprimerad”. Där tog man upp kopplingen mellan inflammation och depression. Om jag förstod rätt, är det den låggradiga typen av inflammation som ställer till det. Är det samma typ av inflammation som du beskriver i boken som kan orsaka sjukdomar i cirkulationsorganen och demens? Kan ökat antal depressioner hänga ihop med ett sötare blod? Givetvis beror depressioner på en mångfald av orsaker så jag vill inte förenkla det, men kan det vara en delförklaring?

Svar: höga blodsocker ger inflammation som påverkar hjärnan

Alldeles nyligen pratade jag med en person som behandlar unga personer med psykiska besvär. Hälften av hennes patienter var överviktiga. I samhället pratas det mycket om sämre psykisk hälsa hos unga. Hon trodde att den ökade övervikten helt klart var en förklaringarna.

Varför ökar då risken för depression när man bär på övervikt? En förklaring kan vara det stigma som det innebär att vara överviktig. Men mycket talar för att det inte är hela sanningen. Personer med bukfetma har som bekant ofta höga blodsocker och det leder till just den låggradiga inflammation som man pratade om i ”Kropp och själ”. Inflammationen leder till trötthet och daglig trötthet kan ge depression.

Samtidigt finns indikationer på att höga blodsocker också påverkar nervcellsnybildningen i hjärnan. Mitt allra första blogginlägg här handlade om just det. Hos en frisk människa bildas det hela tiden nya nervceller i en del av hjärnan som heter hippocampus. Men hos personer som är deprimerade verkar denna process ha avstannat. Forskarna tror att detta bidrar till depressionen. En liten dansk studie talar för att just höga blodsocker kan påverka nervcellsnybildningen i hippocampus. Du kan läsa mer om det här:

ettsotareblod.se/hjarnans-nervceller-kan-skadas-av-socker • morgengry

  Intressant! Jag har själv haft depression, och är överviktig.
  Men, jag tror att depression kanske mera hänger ihop med vad vi INTE äter. Det är många som äter fel mat, och dom som äter mycket socker (snabba kolhydrater) äter också mindre av näringstät mat, och kan ha brist på vitaminer, mineraler, essentiella aminosyrer och essentiella fetter.

  • AnnFernholm

   Det kan absolut också vara en förklaring…

 • Christina Sandström

  Verkligen alarmerande – och nu skriver kostradgivarna.se och förordar socker före sötningsmedel. Snart vet människor inte var de ska ta vägen om de vill undvika socker men ändå t.ex. söta kaffet eller teet. Deprimerande…
  // kikkisandstrom.se

 • Helene

  Hej Ann! Mitt nästa tankeuppslag är följande: Beror diagnosen ADHD på inflammation? Jag har läst att många barn med koncentrationssvårigheter mår bättre av att minska mängden kolhydrater i sin kost. Och att tillskott av Omega3 innebär en stor förbättring i deras livssituation. Och med vetskapen att Omega3 har en lugnande effekt på just inflammation i kroppen, tänker jag att det troligen finns ett samband här.. Vad säger du?

  • AnnFernholm

   Jag vet faktiskt inte. Det verkar finns ett samband mellan viss ADHD och kosten. Det visar studier. Men hur kopplaringarna ser ut har jag dålig koll på. Barn har dock sällan den låggradiga inflammation som man ser vid metabolt syndrom.