Läsarfråga: vilken form av socker är bäst och vilken är sämst?

1 maj, 2013

En läsare har hört av sig och undrar: Av alla olika former av socker, vad är bäst och vad är sämst? Sirap, vitt socker, honung, sorbitol, xylitol, stevia?

Svar: socker som socker

När det gäller sirap, vitt socker eller honung, är alla lika illa för kroppen. Det finns tyvärr inga genvägar här. Alla innehåller en kombination av sockerarterna glukos och fruktos. I Ett sötare blod kan du läsa om hur denna kombo gör att levern börjar tillverka fett från fruktos. Det leder till den blodfettrubbning som är kopplad till bukfetma och typ 2-diabetes: ett lågt gott HDL-kolesterol, höga triglycerider och små onda LDL-kolesterolpartiklar.

En annan läsare har också frågat om kokossocker. Men samma sak gäller där. Skillnaden är bara att man har renat fram socker från kokos istället för från till exempel sockerbetor. Det spelar ingen roll vilken ursprungsväxten är. Socker som socker. Dessutom verkar kokossocker, om jag har förstått saken rätt, innehålla mer fruktos än vanligt vitt socker. Det ger extra hög fettproduktion i levern. När fruktos tas upp av levercellerna bildas också urinsyra i kroppen. Urinsyra kan bilda kristaller i lederna och ge gikt. Personer som har gikt ska hålla sig borta från fruktos.

Om jag ändå måste rangordna dem skulle jag nog, kanske, sätta honung snäppet ovanför de andra. Honung innehåller ändå andra substanser, bland annat virus- och bakteriedödande ämnen. Men om det egentligen ger någon effekt är svårt att säga. Det är i alla fall inget man ska äta dagligen eller i stora doser.

När det gäller andra sötningsmedel som sorbitol, xylitol och stevia är jag dåligt påläst. En del personer verkar kunna bli ganska dåliga i magen av dem. Hur de påverkar kroppen i längden är det nog ingen som vet. Om man äter sötningsmedel någon gång då och då är det säkert helt okej, men personligen skulle jag inte äta dem dag ut och dag in, år efter år.

Mitt råd är att vänja sig av vid söta smaker. Det finns så mycket annat gott att äta. För mig dröjde det något år, men sen upptäckte jag plötsligt att bullar och kakor inte smakar gott längre. Kanske är detta färgat av att jag har tillbringat ganska många timmar med att läsa forskningsrapporter om hur höga blodsocker skadar kroppen. Men det är ändå något jag aldrig trodde att jag skulle uppleva.

Vill du bli av med ett sockersug? En och annan läsare vittnar om att Ett sötare blod ger viss motivation att sluta äta socker. • Emma K

  Jag skriver under på allt detta. Ju mer man sätter sig in i frågan, desto mindre sötsugen tenderar man att bli. Jag har dock en fråga – jag har en kollega på jobbet som är 40 år gammal. Äter godis varje dag och dricker läsk till lunch och maten består mest av kolhydrater. Han har alltid levt så. Är hur smal som helst och har aldrig karies. Blodsockret är normalt (dock äter han blodtrycksmedicin). Givetvis tycker kollegan att allt detta snack om socker … är trams. Hur sjuttsingen kan våra kroppar reagera så olika på socker?

  • AnnFernholm

   Tränar han mycket?

   • Emma K

    Det gör han nog faktiskt.

    Men – o’boy med vitt rostbröd med marmelad till frukost, kolhydrater och lightprodukter till lunch och middag. Läsk som dricka. Chokladkaka efter varje lunch. Två glas o’boy och kex varje kväll. Men, som sagt, han tränar. Och är smal som en sticka.

    MJ: Jag känner igen mig. Jag kan också äta upp en hel limpa i ett svep och vara sugen på mer …

    • AnnFernholm

     Man får inte glömma att vi har väldigt olika genetiska förutsättningar…

  • MJ

   Jag känner också en sådan. Han är ca 60. Äter alltid rostad bröd till frukost, köper en lunch ute när han jobbar och äter frukt till mellanmål. Men han är inte så mycket för fika och godis. Hur som helst äter han alltid små portioner och är smal som en sticka. Men så värst frisk är han inte.

   För mig funkar det inte eftersom kolhydrater får igång mitt sug. Jag tycker t.ex. inte att godis är särskilt gott, inte ens innan jag vande mig av med sött så tyckte jag så mycket om godis eftersom det smakade så vansinnigt sött. Men har jag en godispåse på 1kg så äter jag tills den är slut. Rostat bröd kan jag äta en helt jättefranska och vara sugen på mer när den är slut.

 • Hanne

  Rom Fessenden har skrivit en bok som heter ”the Honey Revolution”. Det skulle vara intressant att höra dina rankar om den boken. Så långt jag hunnit menar han att honung är så komplext för levern att bryta ner och att det påverkar oss ner på hormonnivå så att det är rena hälsokuren att äta honung. Kvällshonungen gör att vi sover bättre och vaknar med lägre kortisolhalter. Har du hört talas om detta?

  • AnnFernholm

   Nej, har varken läst boken eller hört talas om det.

 • Joel

  Efter att jag avsötade och avkolhydratade mig, kan jag inte längre äta prinskorv som jag älskade förr, för den har en söt otäck bismak numera. Svenska charkuterier ska vi inte bara börja tala om… Sött sött sött. Och tårta? En matsked gör mig elakt illamående. Omvänt sötsug, liksom…

  • AnnFernholm

   Oj – dit har inte jag nått!

 • Christina Olsson

  Angående sötningsmedel har professon Göran Petersson skrivit rapporten: Sötningsmedel värre än socker. Hämtas på https://www.chalmers.se/chem/SV/amnesomraden/kemisk-miljovetenskap/personal/goran-petersson

 • Oskar

  Når jeg har lyst på dessert tar jeg en skål med frosne jordbær, bringebær og skogsbær som jeg kjøper på ICA, 2-3 ts med kesam vanilje og fløte. Før syntes jeg dette var veldig surt, måtte ha sukker på. Etter å ha redusert karbo til under 20 gram per dag, trenger jeg ikke sukker lengere. Mine smaksløker har tydeligvis endret seg.

 • zcorpan

  Borde inte socker med mindre fruktoshalt eller helt utan fruktos vara bättre?

  • AnnFernholm

   Det kan nog vara bättre. Men även glukos i överskott omvandlas till fett i levern. Det är dock en bättre energikälla för kroppen.

 • Henrik

  Ann, är det inte så att när tarmen är skadad vid ex.vis gluteninyolerans så tar tarmen upp ämnen som den inte skall ta upp. Detta kan ge upphov till en autoimmun reaktion i kroppen. Är det inte så att honung innehåller glykos och fruktas separerat och dessa molekyler är ok för kroppen att ta upp medan disackarides typ sackaros inte skall tas upp av tarmen. Därav vore det bättre att äta honung, i vart fall för gluteninatoleranta.

  • AnnFernholm

   Enligt magexperter som jag har pratat med har kroppen svårt att ta upp fruktos. Sackaros bryts ner till fruktos och glukos. Det är samma sockerarter som tas upp av kroppen.

 • V

  Jeg leste den og må si at det var veldig useriøst skrevet. Jeg skjønner at han vil at folk skal slutte med søtsaker overhodet, men argumentasjonen var ganske dårlig. Hvis han påstår at stevia er dårlig og farlig fordi den er så søt, så tenker jeg at det ikke er så enkelt som så. Trenger man å søte noe går det an å bruke små mengder og få en mindre søt resultat. Jeg synes at i tilleegg til sødmen handler det også om hvordan et emne oppfører seg i menneskekroppen.

 • Elena

  Jag har alltid varit en riktig sockergris. Genom alla år har jag kämpat med ett konstant sötsug, övervikt och föraktat mig själv för att vara så viljesvag.
  Började med strikt LCHF för 2,5 år sen. Från första dagen (!!) var mitt konstanta sötsug som bortblåst. Plötsligt var det kväll och jag hade inte en enda gång tänkt på chokladmjölk, kex, kakor, godis.

  Ett par dagar senare gick jag förbi en godisräcka. Lukten brukade få hela hjärnan att lysa upp som ett tivoli och det enda jag kunde tänka på var att jag ville ha godis NU. Jag blev nästan yr av suget. Efter ett par dar på LCHF gick jag förbi helt utan att reagera på lukten. Min man trodde jag var knäpp när jag gick fram och tillbaks, sniffade i luften och log som en dåre. Jag var FRI!

  • AnnFernholm

   Fantastiskt bra!

 • Mia Wahlgren

  Jag har alltid haft svårt för sötsmaken, sedan barndomen. Det äcklar mig. Vad kan det bero på? Fast röstat bröd och chips skulle jag också kunna äta hur mycket som helst av…

  • AnnFernholm

   Har dessvärre inget svar på det…

 • Pingback: Socker och sötningsmedel forts. | CHALLANGEM()

 • Lisa

  Hej! Länge sen detta inlägg skrevs, men provar att fråga ändå om honung och vitt socker. Honung har lägre GI om jag förstår rätt, är inte det bättre då?

 • AnnFernholm

  Nja. Största delen av allt socker i honung är annat socker. Här skriver jag om en studie som visar att honung på kort sikt ger samma effekter som socker:
  http://ettsotareblod.se/ar-honung-battre-an-socker/