Låt ”Healthy Heroes” jaga bort sockret ur världen

17 oktober, 2016

knasters-granola

I torsdag kväll höll jag föredrag om socker på Campus Varberg. Det var en magisk kväll. Inte för att det var fullsatt i salen, utan för att jag fick träffa två grymt drivna ungdomar med en fantastisk vision: att jaga bort sockret ur barnens mat på barnens villkor. De vill få barn att TJATA om en nyttigare frukost. Släng er i väggen alla ni som tycker att dagens ungdomar saknar mål i livet. Låt mig få presentera grundarna av Healthy Heroes: Calle Rosengren och Amanda Larsson.

img_5078

(Lovar att välja snyggare bakgrund och bättre belysning nästa gång jag tar en bild för bloggen…)

Knasters granola – minimalt med socker

I åk 2 på gymnasiet jobbade Amanda och Calle (tillsammans med två andra klasskamrater) med Ung Företagsamhet (UF) och skulle grunda sitt eget företag. De ville göra något riktigt bra – hitta ett hål i marknaden. Så föddes idén om att utveckla en frukostflinga till barn som innehöll minimalt med socker, men samtidigt tilltalade barn med sitt formspråk. Dagens barnfrukostflingor innehåller som bekant ofta mer socker än vad de flesta kakor gör.

Så grundade de företaget Healthy Heroes och utvecklade Knasters Granola, en knaprig flinga som bland annat innehåller havregryn, kokos, mandel, kanel och så lite koncentrerad äpplejuice för att få en syrlig smak. Mängden socker är mindre än en femtedel så mycket som i andra liknande produkter på marknaden.

Idén visade sig vara så bra att de gick till UF:s SM-final och knep andraplatsen. Se hjältarnas sköna presentation här: Healthy Heroes UF.

Hälsosam mat måste löna sig – sockerskatt behövs

Amanda och Calle tog i våras studenten och har bestämt att Knasters Granola nu ska bli verklighet. De har hittat ett bageri som kan tillverka granolan och arbetar på att få fram alla de tillstånd som krävs för att börja sälja ett livsmedel (lite ironiskt: de får inte nyckelhålsmärka Knasters eftersom den innehåller för mycket fett av kokosflingorna…)

En sak som bekymrar dem är att det är svårt att tillverka hälsosam mat som kan konkurrera prismässigt med ohälsosamma alternativ som är baserade på socker och rismjöl. Knasters Granola innehåller riktiga råvaror som är dyra. När jag hörde Amanda och Calle prata drabbades jag av insikten om hur snedvriden debatten om en sockerskatt är. Vi snackar hela tiden om att en skatt ska få oss konsumenter att köpa mindre sötsaker. Men en sockerskatt är ju minst lika viktigt för att göra det dyrt för livsmedelsproducenter att hälla skräpkalorier i vår mat. Företag som väljer hälsosamma råvaror borde premieras.

Mina barns betyg: ”väldigt gott”

healthy-heroes-1

Jag fick en provförpackning av Knasters Granola. Mina barn och jag åt dem tillsammans med naturell yoghurt och frostnupna blåbär. Barnens betyg: ”det smakar väldigt gott faktiskt, mamma.” Det som fanns kvar i förpackningen knaprade de snabbt i sig.

Ser fram emot den dag när Knasters finns på butikshyllorna. Amanda och Calle bubblar av idéer. Med deras driv är jag övertygad om att Healthy Heroes kommer att ta över världen. Be aware Nesquik, Quaker och Kellogg’s.

Tillägg:

På frågan om nHealthy Heroesär Knasters kommer att finnas i butik svarar Amanda: Vi siktar på december, men den kommer till en början bara att finnas i butiker i nordvästra Skåne. Om det finns ett intresse ska vi nog kunna fixa så att man kan beställa på nätet. Man kan följa vår FB-sida för att få information om när Knasters Granola släpps och i vilka butiker. • Peter

  Kan inte någon starta en hälsosammare typ av matmärkning än alla olika varianter som nu lurar opålästa!? Detta har jag efterfrågat länge. Kostdoktorn kanske? Eller om ni alla fantastiska kost loggade kan jobba fram något med gemensamma krafter.

  • Mikael Karlsson

   Krav på att skriva ut mängden tillsatt socker skulle kunna komma en bra bit på vägen.
   Problemet med en matmärkning är att det bara är någons åsikt (även om den kan vara välgrundad). Mängden socker är fakta, sen kan du göra vad du vill med den faktan. Förhoppningsvis får det tillverkarna att minska mängden socker.

 • Anna

  Underbart!

 • Birgitta Svensson Hallgren

  Är det möjligt att i alla fall få märkningen Äkta Vara?

  • AnnFernholm

   Bra tips!

 • Ami Hansson Cooper

  Vilket underbart initiativ. Det finns verkligen så många ungdomar med goda idéer och företagsamhet. Medan en väntar på Knastrets granola en man knapra på Coops granola hallon/kakao. Endast 4,5 g sockerarter. Innehåller 60% fullkornshavreflingor, 10%fullkornsdinkelflingor samt solrosolja, kokos, frystorkade hallonbitar, kakao och fruktjuicekoncentrat av äpple, vit druva och päron (mindre än 1,5% som är kakaohalten) och lite salt. Tack också för en fantastiskt informativ och ventenskaplig blogg!!

 • Louise Ungerth

  Superbra initiativ! Heja!

  • AnnFernholm

   Ja, visst är det!