Ledare i Dagens Nyheter om vårt allt sötare blod

28 mars, 2013

Idag skriver Jenny Jewert en riktigt vass ledare i DN om påsk, godis, diabetes, kostråd och nyckelhålsmärkning. Hennes barn har just fått typ 1-diabetes. Ett utdrag: ”I kostrekommendationen till mitt diabetessjuka barn finns ett stort nyckelhål på första sidan. Det paradoxala är att om man följer nyckelhålsmärkningen i mejeridisken får man i sig mer socker än om man väljer en lika kaloririk, men fetare variant. I många lättprodukter är nämligen fettet ersatt med stärkelse, som omvandlas till socker i kroppen.”

Jag hoppas att någon politiker läser ledaren och tar den på stort allvar. I maj 2010 kom Statens beredning för medicinsk utvärdering med en rapport där de gick igenom den vetenskapliga grunden för att ge kostråd vid diabetes. Resultatet visar att när det gäller typ 1-diabetes finns det ingen grund alls. Kunskapen är otroligt dålig. Ändå ger man råd om tallriksmodellen, även till de barn som har svårt att hålla sitt blodsocker lågt och jämnt. Samtidigt vet man att barn som ofta får höga blodsocker löper hög risk att dö i förtid eftersom njurarna tar skada. Jag brukar hålla mig från att använda kraftord på den här bloggen. Men just det vill jag kalla för en fullständig katastrof. • Stina

  Hej Ann,
  jag håller med i dina kraftord!
  Tack för att du så envetet granskar och kritiserar på ett konstruktivt sätt!
  Hoppas du får en riktigt skön helg UTAN socker! 😉
  Hälsar Stina

 • Upp till kamp !

  Detta skulle tas upp i debatt på svt så det blir lite fart ! Tror det finns så otroligt dålig kunskap om det vi äter och vad det gör med oss. Pratade senast igår med en tjej som har typ 1 och hon visste inte ens hur man räknar kolhydrater och när jag sa att den portion hon åt innehöll ca 30 g kolhydrater blev hon överraskad……
  Du behövs verkligen för samhällets hälsa !!
  Keep up the good work å trevlig påsk 🙂

  • AnnFernholm

   Tack och trevlig påsk tillbaka!

 • Modesty

  Bra att fler fått upp ögonen, både med eller utan din bok. Riktigt bra att hon påpekar att din bok borde vara obligatorisk läsning inom diabetes vården.

 • Pingback: Kritik mot kolhydratstinna råd till diabetiker i DN! | Kostdoktorn()

 • AnnFernholm

  Tack! Utan socker lär det inte bli här i USA. Men det kommer bli mycket guacamole och pico de gallo 😉

 • Uncle George

  Men hon har också lärt sig av din bok att byta ut mättat fett mot fleromättat. Är det något du fortfarande kan rekommendera med gott samvete?

  • AnnFernholm

   Nej. Jag kan rekommendera omega-3, framförallt från fisk.

 • Karl E Arfors

  Rätt Ann – det är en fullständig katastrof och helt oansvarigt av SLV att fortsätta att med råd om Nyckelhål till barn och Omega 6 som stimulerar inflammationer som redan här grundlägger den framtida kroniska låggradiga inflammation som ligger bakom våra folkssjukdomar.

  Vi som i Dagens Medicin svarade SLV för nu några år sedan att deras 72 studier som skulle styrka att mättat fett var farligt inte visade detta. 11 studier som man lagt fram handlade inte ens om mättat fett.

  Vi fick aldrig något svar av GD Inger Andersson, däremot ett förslag att avbryta diskussionen eftersom alla nu är less på diskussionen om mättat fett, med ett brev som förmodligen var skrivet av PR-byrån Westanders (Vad skall man ha en en PR-byrå till om inte till undanflykter)

  Tore Schersten, Ralf Sundberg och jag har försökt flera ggr i SvD och DN att påtala dessa hemskheter från en medicinsk ståndpunkt. Men man vill inte ta in.
  Inte ens LT tycker att vår information bör nå våra läkare.

  Medicinsk Access i senaste Nr2 2013 tryckte nu Inflammation – folksjukdomarnas gemensamma nämnare.

  Några provinstidningar tyckte kanske med all rätt: ”Vi kan inte skrämma folk så här om socker och cancer” som avsåg ett annat artikelförslag.

  Vad gäller politikerna så tror jag inte Jordbruksministern ansvarig för SLV (Statens Livsfarliga Verk)känner sig bekväm med folkhälsan och frågor kring AGE-produkter.

  Här måste ske ett byte av ansvar och det kan du Ann Fernholm verka för, eftersom Du når ut på ett formidabelt sätt.

  tycker karl

  • AnnFernholm

   Tack! och tack för ett intressant inlägg.

 • Thomas H

  Klart din bok borde vara standardlitteratur på våra diabetesmottagningar, Ann!
  Den är jättebra – har nog läst den en tre – fyra gånger nu!!!! 😉
  Detsamma gäller Ingvars bok Hjärnkoll vilket borde vara standardlitteratur på våra övervikts och GBP-pass kliniker före operation! Har patienterna verkligen testat att äta på ett sådant sätt att dom klarar av sin hunger(får mättnad)?

  • AnnFernholm

   Oj! Det var många gånger. Snart är du uppe i fler gånger än jag själv 🙂

 • Ja kostråden är rent skamliga och rädda Rektorer som inte vågar gå emot SLV.
  Man kan ju bli galen när man tänker på vanligt folk som försöker göra rätt för sig själv och sina barn men är så vilseledda av prestigfylld propaganda.
  Ann du är en hjälte!
  Känns som det verkligen börjar hända saker i och med din bok.
  Glad sockerfri Påsk!

  • AnnFernholm

   Glad påsk till dig också!