”Livsmedelsverket borde leda kampen mot socker” – SVT.se

21 oktober, 2014

”När Livsmedelsverket nyckelhålsmärker yoghurt följer myndigheten inte ens sin egen rekommendation. Här syns tydligt prioriteringen: socker är nyttigare än mättat fett.” Nu slutreplik i debatten på SVT Opinion om huruvida Livsmedelsverket tar sitt ansvar i kampen mot socker och barnfetma: ”Livsmedelsverket borde leda kampen mot socker” – Opinion | SVT.se.



  • Thomas H

    Bra debattinlägg, Ann! Det är dags för SLV att börja slå med den stora hammaren istället för den lilla om dom nu skall ha någon trovärdighet kvar, ansvariga som dom är för kostråd till landets friska befolkning!

  • Sven

    Det här är egentligen en kommatar på senaste uttalandet i Aftonbladet där Dietisten påstår att WHO bara medger ”skulle ha hälsomässiga fördelar – en minskad kariesrisk.” Hon far med osanning eller har inte läst WHOs egen text. Citat från WHOs hemsida:

    ” It further suggests that a reduction to below 5% of total energy intake per day would have additional benefits. Five per cent of total energy intake is equivalent to around 25 grams (around 6 teaspoons) of sugar per day for an adult of normal Body Mass Index (BMI).

    The suggested limits on intake of sugars in the draft guideline apply to all monosaccharides (such as glucose, fructose) and disaccharides (such as sucrose or table sugar) that are added to food by the manufacturer, the cook or the consumer, as well as sugars that are naturally present in honey, syrups, fruit juices and fruit concentrates.

    Much of the sugars consumed today are “hidden” in processed foods that are not usually seen as sweets. For example, 1 tablespoon of ketchup contains around 4 grams (around 1 teaspoon) of sugars. A single can of sugar-sweetened soda contains up to 40 grams (around 10 teaspoons) of sugar.

    The draft guideline was formulated based on analyses of all published scientific studies on the consumption of sugars and how that relates to excess weight gain and tooth decay in adults and children.”

    • Ann Fernholm

      Intressant!

  • Bengt

    Livsmedelsverket kommer aldrig att leverera något vettigt! Läs i COOP.s tidning Mersmak, där får Stig Orustfjord häva ur sig den ena dumheten efter den andra. Giftbesprutade bananer är inget att oroa sig för ,giftet sitter ju i skalet ! E -nummer i maten är heller inget att oroa sig för ! Från en sådan person kan det absolut INTE komma något vettigt.

  • Lena

    Mycket träffsäkert och väl underbyggt. Jag skummade skriften om mat i skolan och det är ju så att man blir mörkrädd.
    Men mest rädd är jag just nu för ämnet hemkunskap i skolan. Det är tallriksmodell och varning för mättat fett så långt ögat kan nå även om skolverket pratar om kreativitet och kritisk granskning i innehållet i ämnet. Jag tycker att det borde finnas tillräckligt att lära sig om kost och annan hemkunskap som är fakta utan att behöva gå in på olika sätt att fördela näringsämnen i maten.

  • Majsan

    När våra barn haft instruktioner om hur tallriken ska se ut, enligt tallriksmetoden har vi alltid haft en diskussion hemma vid middagsbordet. Just för att de rekomenderar socker istället för fett när det väl kommer in i praktiken.

    Jag klagade hos tandläkaren att de hade skumma rekomendationer i väntrummet, och fick svar. De tog bort sin sockerbitsutställning och vad man skulle äta istället som det var det jag kommenterade. Man kanske inte ska byta ut produkterna rakt av och ta de med sötningsmedel utan man kan ju faktiskt äta något annat.

    Nu blev det så att det slutade med att det blev en liten brochyr om vad man kan äta till frukost full med nyckelhålsmärkta produkter, som enkelt kan tolkas till att man kan äta det som tidigare var i sockerutställningsskylten (juice och smaksatt youghurt).

    Sist när jag var till tandläkaren hade även den nya ”informationen” försvunnit, månne läste någon av tandläkarna den och tog bort den.