Lyssna på dagens Kropp & Själ om barn, mat och smak

20 oktober, 2015

Här är dagens program av Kropp & Själ där jag medverkade tillsammans med logopeden Kajsa Lamm Laurin, som jobbar med barn som matvägrar. En förälder ringde in och frågade om hon – som bvc-sköterskan hade sagt – var tvungen att ge sitt barn industritillverkad pulvergröt för att det skulle få i sig tillräckligt med järn. Behövde hon verkligen vara så rädd för järnbrist?

Svaret är: ja, bebisar måste ha i sig ordentligt med järn, men det finns järn i annan mat än i pulvergröt. Exempelvis kan bebisen få järn via: leverpastej, blodpudding, paltbröd, aprikoser och köttfärssås. Kokar man mat i en riktig järngryta kommer det att järnberika maten.

I Smakäventyret finns ett kapitel om olika näringsämnen och hur bebisar kan få i sig dem, just eftersom många föräldrar är rädda för att maten ska innehålla för lite vitaminer och mineraler. Det gör att barnmatsindustrin lätt får grepp om föräldrar, som köper deras pulverprodukter gjorda på typ vetemjöl, skummjölkpulver, koncentrerad juice, palmolja och tillsatta vitaminer.

Nä, vet ni vad. Fram för riktigt mat åt små barn! • Pelle P.

  Vilken som helst köttprodukt har hemoglobin med järn i, sannolikt den mest tillgängliga formen för upptag i kroppen.
  Man behöver inte äta speciellt mycket köttprodukter och endast i undantagsfall ska barn vara vegetarianer.
  /Pelle P.

 • Nils G

  En positiv nyhet!
  I Metro 15-10-20 finns en liten notis.
  ”Nu är det helt slut med tillsatt socker i barnmatstillverkaren
  Sembers produkter. Blåbärspurén har varit den sista socker-
  produkten, men nu fasas ingrediensen ut även där. Enligt ett
  pressmeddelande från Semper vill de inte att små barn ska
  få – en onödigt hög preferens för söt smak.- ”

 • Sofie

  Denna bok ska jag läsa! Jag har en 7-månaders hemma och han äter allt jag lagar. Inget färdigköpt eller något sött. Han älskar blomkålspuré och färs. Men visst är jag ändå lite orolig att han inte får i sig tillräckligt med järn.