Läsare: slipper IBS efter 35 år av magproblem

8 februari, 2013

Det är mejlet kom i veckan från en namne, Ann. När jag läste det bestämde jag mig för att starta en ny kategori av inlägg på min blogg: fina berättelser från läsare. Trevlig helg till alla!

IBS – inte stress utan för mycket kolhydrater i kosten

”Ett stort och mycket varmt tack för att du skrivit denna bok. Jag har sträckläst den och blivit både förvånad, upprörd och väldigt förbannad. Att skriva om ett så omfattande och för ”vanligt folk” krångligt ämne på ett så nyanserat, skarpt och lättbegripligt sätt är tacknämligt.

Det är också första gången jag ser ordet ” kolhydratintolerant” och jag har äntligen fått en rationell förklaringsmodell till mina magproblem. Jag har i 35 års tid besvärats av IBS-symtom i varierad grad och alltid fått höra att det är en psykosomatisk åkomma och att jag ska stressa mindre. Själv har jag ju noterat att jag får ont i magen när jag äter, oavsett om jag är i en stressad period i livet eller om det är god balans och jag känner mig harmonisk. Det senaste året har jag experimenterat med  att utesluta olika livsmedel i olika perioder och det har gett mig indikationer som gjort att jag förändrat min kost till viss del. Men själva sockrets betydelse har jag inte förstått förrän nu – när jag läst din bok.

Nu har jag ätit en ganska strikt lågkolhydratkost i en månad och jag kan inte minnas när jag mådde så bra senast. Magen är som en god vän, jag är piggare, gladare och sover bättre.

Din bok är så viktig för vår folkhälsa. Jag hoppas verkligen att de som sitter på besluten tar din granskning på största allvar och agerar utifrån det. Att med så enkla medel och till en så billig penning kunna påverka vår hälsa och vårt välbefinnande och dessutom göra stora samhällsekonomiska vinster – det vore om inte olagligt så i alla fall oetiskt att låta bli. I väntan på det får vi andra, som är måna om vår hälsa, göra vad vi kan för att sprida kunskap och använda vår konsumentkraft.” • Pingback: Eat real. Tips. | bymoi()

 • Har en vän som hade 45 års lidande bakom sig som han blev av med första förmiddagen på LCHF. Vattenförbrukningen minskade flera kubikmeter, liksom toapappersinköpen. Det viktigaste var ändå att han kunde börja leva ett normalt liv och dessutom fick han bäst hälsovärden när det gäller hjärtsjukdom på sitt jobb. Han berättade för sin läkare att han äntligen var frisk. Lösningen hade varit att äta tvärtemot läkarens råd.

 • candelonia

  Underbart att höra!!! Min mage fungerar också utmärkt då jag äter lchf.

 • Harald F

  ” kolhydratintolerant” Det existerar inte laktosintolerans existerar inte, den enda vetenskapoliga förkaringen är att tarmfloran orsakar problemet.
  Magen kan inte reagera på kolhydrater, vad jag vet så finns det ingen vetenskaplig studie som stöder något sånt.
  LCHF fungerar endast för att vi ger bakterierna vi inte tål mindre mat så dom dör.
  Nyare forskning visar att IBS bara är en obalans i tarmfloran.

 • Tombola

  3 dagar med LCHF brukar ge resultat för många – magen börjar fungera,,,,

  IBS innehåller nog en psykisk komponent, hur stor den är är varierar nog men den bakomliggande orsaken är kolhydrater – detta ger både inflammationer och ”stress”,,,

  IBS av ”2:a graden” Leaky Gut Syndrome verkar inte finnas med i svenska läkares repertoar ännu men ligger så klart bakom massor med ”sjukdomar” som dyker upp lite varstans i kroppen – listan kan göras hur lång som helst,,,,

 • Pingback: Bokstavskombinationen LCHF kan hjälpa mot IBS | Ett sötare blod()

 • Pingback: Hälsovinster med LCHF | En blogg om tre olika kosthållningar()

 • Pingback: Kostfonden ska fokusera på typ 2-diabetes och IBS | Ett sötare blod()

 • Pingback: Läsare fri från IBS: ”…inga smärtor eller kramper” | Ett sötare blod()

 • Pingback: Eat real. Tips. | bymoi()