Nedslående sockerstatistik – vi äter fortfarande rekordmycket godis

4 februari, 2015

År 2013 var ett år när medierna tog upp farorna med socker ganska mycket. Bland annat hade SVT:s Korrespondenterna och Dokument inifrån reportage om socker. Jag har tänkt att all denna uppmärksamhet måste ge ett ordentligt hack i sockerstatistiken. Men – nä. Jordbruksverket har uppdaterat sin statistik med preliminära data för 2013. Här är totalkonsumtionen av socker:

Totalkonsumtion av socker

Siffrorna för glass och konfektyr (alltså godis):

glass och konfektyr

Och läskkonsumtionen (rad 148):

Konsumtion läsk

Det är sånt här som får mig att tycka att det skulle behövas en sockerskatt. På typ 500 procent. Vi äter 17 kilo godis per person och år. Det är ett tredjedels kilo i veckan. Till det tillkommer 1,7 liter läsk PER PERSON och vecka. Vi kräver alltså av våra kroppar att de varje vecka ska ta hand om ett helt dagsbehov energi, runt 1800 kalorier, i form av rent socker. Godis och läsk innehåller knappt några vitaminer alls. Om ni ser vitaminer som kroppens smörjmedel, kräver vi att det molekylära maskineriet ska fungera helt utan sin olja. Inte konstigt att det börjar hacka lite här och där i våra kroppar. • johan Z

  Är det fortfarande så att jordbruksverket inte lämnar ut uppgifter om high fructose corn syrup?

  • AnnFernholm

   Jo, de lämnar ut dem på begäran, men det är inte inkluderat här.

   • Håkan

    Ann, har du begärt ut HFCS-statistiken? I så fall är vi nog manga nyfikna som vill att du publicerar den här.

    • AnnFernholm

     Har inte begärt ut det för 2013.

   • Claus

    Gäller det alla isoglukoser? Även om det talas mycket om HFCS är väl de vanligaste i Europa tillverkade av vete.

    • AnnFernholm

     Ja, gäller även isoglukos.

 • Gäst

  Att glasskonsumtionen ökat beror väl på att frys ingår som standard numer i alla hushåll, alla människor har en frys. Detta gör ju att man äter glass året om, vilket man inte gjorde innan frysen. Dessutom finns det massor med olika sorter. Vad jag minns från min 50-tals-barndom så fanns bara pinnglass, jordgubb, vanilj o päron och de åt endast sommartid. Glassbilen fanns ju inte heller.

  Om alla skulle läsa innehållsförteckningen så skulle glassförsäljningen sjunka!

 • Ulla

  Vi hade ”sockerskatt” under mer än 50 år fram till mitten av 1990-talet. På grafen ser man ju att konsumtionen steg hela tiden. Det är inte så lätt att vare sig definiera produkten (vilka sockerarter?) eller kontrollera efterlevnaden. Jag tycker att det är bättre med upplysning än skatt. Att det brister i upplysning ser man ju dagliga exempel på.