New Scientist: Är alzheimer och diabetes samma sjukdom?

28 november, 2013

Ett kapitel i Ett sötare blod handlar om de starka kopplingar som finns mellan typ 2-diabetes och alzheimer. Nu har den populärvetenskapliga tidskriften New Scientist en artikel på samma tema. I den undrar forskarna om alzheimer och diabetes till och med kan vara samma sjukdom: Are Alzheimer’s and diabetes the same disease? – New Scientist. Krassa fakta talar för detta: 70-80 procent av alla personer som lider av demens har samtidigt prediabetes eller diabetes. Höga blodsockernivåer accelererar också utvecklingen av demens. Forskning visar att alzheimerhjärnan är insulinresistent. • Patrik

  Från artikeln (min fetstil)
  ”To investigate whether beta-amyloid might also be a cause of cognitive decline in type 2 diabetes, McNay, Danielle Osborne and their colleagues fed 20 rats a high-fat diet to give them type 2 diabetes”

  Åh vilken härlig ironi. Sockret eller stärkelsen i dieten hade natuligtvis inget att göra med att råttorna fick diabetes 😉

  • Nostents4me

   Du vet alltså att ”Fatty Rat chow” innehåller 20% socker. Utan detta socker äter in råttorna fettet. Dom flesta ”researchers” har aldrig kollat. Tror att det ver Peter på Hyperlipid eller Chris Masterjohn som kollade och påpekade, eftersom han tyckte det var egendomligt att fett orsakade DB-2.

 • Håkan

  Mycket intressant. Skriv gärna mer om detta.

 • phd

  Socker orsakar inte alzsaimers.
  Infektion är mer trolig orsak, infektioner höjer även blodsockret
  http://epirev.oxfordjournals.org/content/35/1/161.short

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16675154

  http://iospress.metapress.com/content/hep2c395p14xcua6/

  • Nostents4me

   Läs David Perlmutter’s bok och jag tror att hans referenser till hur alltför högt blodsocker inverkar på hippocampus etc.
   Borde imponera även en PhD.

   • PHD

    Hur kan högt blodsocker göra att boreliabakterien hamnar i hjärnan?
    Finns bakterien i hjärnan så är det en infektionssjukdom, socker kan säkert göra det lättare för bakterien att ta sig till hjärnan.
    När fler har upprepat och bekräftat att bakterien finns i hjärnan så är alt som har sagts förut fullständigt felaktigt.

    Med PCR mikroskopi och andra analysmetoder så kan man säkerställa att bakterien finns hos dom sjuka, det som sas måste nu bara verifieras av andra.

    • Nostents4me

     Vilka förstadier existerar boreliabakterien i ? Vad krävs för att den skall åstadkomma sjukdom?
     Högt blodsocker orsakar både kärlväggsinflammation (via NFAT etc.) och glykering av proteiner. Två processer som kan skapa grogrund till obrukbara ”närings massor ” i kroppen tills läker upp, förtärs, avlägsnas eller inkapslas av kroppen (abcesser). Inte svårt att se hur sådana områden både kan attrahera bakterier och tillåta tillväxt/profileration av dessa och existerande (sovande) bakgrundsflora.
     T.o.m. Pasteur ansåg på slutet att bakterien var intet, utan passande miljö ingen sjukdom. Det var dock lite sent, något han lär ha sagt på sin dödsbädd.

     • PHD

      ”Hur kan någon med säkerhet säga att boreliabakteiren var där först eller att den orsakade en sjukdom?”
      Mikroskopi, PCR, färgning med antikroppar.
      Se filmen det är en patolog som gör analysen, det ska bara bekräftas av oberoende forskare.
      Borelia är en patogen bakterie, syfilis som också är en spiroket och den var känd för att orsaka hjärnskador (obehandlad)

      Det finns inte en läkare på jorden som anser att det är normalt och ofarligt att ha boreliabakterien i hjärnan.

     • Nostents4me

      Svaret ”…Mikroskopi. PCR, etc. ” innebär bekräftelse på att bakterien är där. Men det säger absolut inget om när den anlände. Alltså om den anlände när immunförsvaret var dåligt eller angrep och fick tilltröde genom ett fullt friskt immunförsvar som det för mig verkar som att du menar.

      1/ Har verkligen boreliabakterien hittats vid varje undersökt Alzheimerfall ?
      2/ Existerar boreliabakterien verkligen inte i något känt förstadium (spor- t,ex.) ?

     • PHD

      Borrelia bakterien får inte finnas i hjärnan den bakterien är patogen orsakar sjukdom.

      1/ fynden måste bekräftas av andra innan det är fastslaget, ja så är det, men han borde inte ha gjort något fel, han har starka bevis, vist skulle han teoretiskt kunna bluffa men då är hans karriär över.
      2/ det kan den men det viktiga är att bakterien inta ska vara i hjärna.

      Om du är på fyllan och hamnar i slagsmål så kan du få en kula i huvudet av ett gangstergäng, du dör av kulan inte av fyllan.
      Om ditt immunförsvar är nedsatt då kan du drabbas av borrelia om du smittas, du dör inte av ditt dåliga immunförsvar du dör av borrelian.

      Om ett lik hittas med en kula i huvudet så antar man att kulan dödade personen.
      Om man hittar en sjuk eller död person med borreliabakterien i huvudet så är det troligt att bakterien orsakade sjukdomen.

      Syfilis som är en liknade spiroket är känd för att orsaka hjärnskador om den inte behandlas med antibiotika.

      Borreliabakterier får inte finnas i blodet eller i hjärnan, alla läkare är överens om att bakterien är patogen och måste behandlas med antibiotika.

      Kan det bekräftas av andra att borreliabakterien finns i hjärnan då är alt som har sagt om alzheimers totalt felaktigt.

    • Nostents4me

     Hur kan någon med säkerhet säga att boreliabakteiren var där först eller att den orsakade en sjukdom? Även boreliabakterien är miljöberoende annars skulle alla som exponerades för den bli sjuka. Sådana ”superbugs” finns lyckligtvis inte.

 • Erik 2

  David Perlmutter skriver mycket om detta. Alzheimer är Diabets typ 3 enl. honom och andra.

 • Maggan A

  De matade alltså råttorna med fett för att göra dem till diabetiker… vad är det som inte stämmer?

  • AnnFernholm

   De matar dem med fett och kolhydrater. Men det kallas högfettdiet eftersom det är mer fett än i en lågfettdiet. Det är absolut ingen strikt lågkolhydratdiet.

  • Maggan A

   aha så råttorna åt egentligen en McDonalds-diet

 • stefan

  Ett mycket intressant spår att följa upp och som jag ser tydliga tecken på bland ganska många äldre i min omgivning. De jag känner med tydliga tecken på, eller redan diagnostiserad, demens/alzheimers, har också en britfällig kosthållning som präglas av fettskräck i kombination med ett frikotigt intag av juice, gröt, mackor, pasta, kaffebröd (varje dag), öl och andra snabbsmälta och blodsockerhöjande snabbsmälta kolhydrater. Kopplingen är tydlig och intrycket förstärks av deras dåliga tandhälsa. Att försöka tipsa om dem om att byta snabba kolhydrater/spannmål mot riktigt fett är tala till en vägg. Svaret blir oftast att det är farligt att äta mättat fett (har deras läkare/sjuksköterska sagt) och det andra har de ju ätit i hela sitt, så det kan man ju inte bli sjuk av..suck..

 • AnnFernholm

  Det måste jag kolla upp. Tack för tipset! Har läst i några artiklar, men det är sällan forskarna definierar High fat diet. Däremot finns det studier som visar att råttor som får en ketogen diet går ner i vikt. De får inte typ 2-diabetes.

 • Nostents4me

  Länk till en utmärkt artikel av Stephanie Seneff : ”Varför lågfettdiet och statiner kan orsaka till Alzheimers.”

  Några punkter: Koncentrationen av fria fettsyror i spinalvätskan hos Alzheimer patienter har ofta befunnits vara endast 1/6 av den hos friska.

  Kolesterol i hjärnan är utomordentligt viktig för nervtransport och reparation av myelin. Myelin bildar isolerskikt utan vilka elektrisk kortslutning, alltså bokstavlig kortslutning, uppstår i hjärnan och myelinskikten vårdas/repareras konstant hos friska.

  Ketoner som bildas företrädesvis vid högfettkost har även befunnits medverka i reparation av myelin.

  Raka motsatsen till fettsnål kost, en extrem högfettkost, s.k. ketogenic kost, har befunnits förbättra kognitiv förmåga hos Alzheimer’s patienter. Dessa och andra observationer ledde författaren till slutsaten att lågfettdiet och statinbehandling bägge ökar risken för Alzheimer’s.

  Hon ser även en koppling mellan dagens lågfettdiet och den alarmerande ökningen av autism och ADHD i barn.

  http://people.csail.mit.edu/seneff/alzheimers_statins.html

  Författaren är biokemist med Ph.D i elektronik- och datavetenskap, alltså nästan oumbärliga tvärvetenskapliga kombinationer för att kunna förstå vår hjärna.

 • Pingback: Ny studie: högt blodsocker kan direkt orsaka demens | Ett sötare blod()