Njut av sommaren och av glass som är hållbar för kroppen

28 juni, 2014

rosor

”Mamma – det luktar doft”, sa min son nyligen. Våra rosor slår alla rekord i år. Jag har aldrig sett så många på buskarna. Att de står i högblom visar att det är dags att koppla av ett tag. Men just som jag hade tänkt ta semester kom en studie som visar att en lågkolhydratkost kan förebygga typ 2-diabetes (Retrospective study on the efficacy of a low-carbohydrate diet for impaired glucose tolerance), en artikel i Newsweek om att industrin begraver vetenskapen om hur farligt socker är (The Sugar Lobby Threatens Organizations, Buries Science on Health Effects) och en studie som visar att europeiska barn får cirka en fjärdedel av sitt energiintag från rent socker (Barn i Europa äter ett hekto socker om dagen). Å andra sidan finns det andra studier som visar att det är nyttigt att vara ledig för hälsans skull. Därför ska jag hålla mig borta från mitt tangentbord. Snart.

Jag måste bara kommentera studien kring barnen. För så här får vi vuxna bara inte fortsätta. Det är inte hållbart. Vi sätter våra barns framtid på spel. Tidigare i våras kom en amerikansk studie som kopplar ett så högt sockerintag som våra barn bevisligen har till en dubblad risk för hjärt–kärlsjukdomSocker kopplat till ökad risk för hjärtsjukdom. I min nästa bok kommer du att kunna läsa om varför det finns alla skäl att anta att socker direkt orsakar fetma, typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom och cancer. Dessutom rubbar det sannolikt tarmfloran vilket kan leda till en hel massa magproblem.

Låt dina barn istället njuta av bra glass i sommar. Ett tips är att mixa vattenmelon och frysa i formar för isglass. Då innehåller glassen en tredjedel så mycket socker som en vanlig isglass. Dessutom är den bra mycket godare än den konstgjorda köpeisglassen. Win-win alltså.

Nu ska jag dyka in i historien om Den odödliga Henrietta Lacks. Sedan ska jag dofta på på lite doft.

Jag önskar alla er läsare en riktigt skön sommar! • Bosse

  Mixa fryst vattenmelon ihop med grädde och frys så får ni Ännu nyttigare glass, bra sommar!

  • AnnFernholm

   Det ska jag testa! Tack för tips.

 • Maria Lilja Carlsson

  Tack för tips. Ann tack för allt du gör och bidrar med. Det gör skillnad för många människor. Hoppas du vet det. Ha en riktigt härlig semester☀️

 • Matglad

  Hemma hos oss brukar vi göra Nomnom-paleos jordgubbsglass. Blanda 3 frusna bananer, 2,5dl frusna jordgubbar/hallon/annat favoritbär, lite vaniljpulver med 1dl kokosgrädde eller vanlig grädde i mixer nån minut. Klart att servera. Smakar och ser ut precis som vanlig glass.
  http://civilizedcavemancooking.com/reviews/nom-nom-paleo-food-for-humans-strawberry-banana-ice-cream/

 • Erik Lindquist

  Ha en skön sommar! Jag var några dagar i London med familjen och fick se på morgon-TV att man där ”declares war on sugar” i förra veckan, när kommer det till Sverige? Dessutom tog jag den här bilden på en passerande bil. Vad kan det vara för glass, mindre ohälsosam?

 • AnnFernholm

  Det ska jag pröva! Tack för tips.

 • Annie

  Det är stor skillnad mellan typ 1 o 2 diabetes, antar att studien avser typ 2. Önskar att folk kunde separera dem, då det egentligen är två olika sjukdomar. Det är endast typ 2 man faktiskt kan påverka genomkost. Visst är lågkolhydrat bra, inom vissa gränser, men teoretiskt sätt spelar det ingen roll då kroppen oavsett socker eller ej inte producerar insulin längre och tillsätter insulin efter behov. 1an är en kronisk brist till skillnad på 2an som är livstilsberoende.

  Halkade in av en slump här o så även ett inlägg nedan om att man kan förebygga typ 1 genom kost hos barn. Det stämmer inte. Naturligtvis ska deras kost regleras ur andra aspekter, men socker i sig gör inte att man får typ 1 eller ej.

  Tråkigt att många ofta dra alla diabetiker över en kam….

  • Bosse

   Annie besök gärna Uppkäftiga Diabetiker på Facebook så ska du se att även typ 1 kan påverkas av kost 🙂

   • Annie

    Jo, men det är ju för diabetiker, inte icke diabetiker, det var ju icke diabetiker jag pratade om från början.

    Klart typ 1 mår bra av låg/långsamma kolhydrater o att det krävs mindre insulin, men du kommer aldrig ifrån varken måltid eller långtidsinsulin helt som typ 2or kan göra….

    Tanken är ju god, men lchf, som de pratar om är förstör för mkt annat. Lågkolhydrat ja, men inte ta bort det helt, det är ju även det bevisat vid det är laget

    • Bosse

     jo måltidsinsulin kan tas bort i vissa fall hos 1:or, beroende på mat, bs, rörelse tec.

 • ST1968

  Tackar för glassinspirationen! 🙂 Om du, Ann, har tid och lust under sommaren rekommenderar jag en titt på det Ivor Cummins delar med sig av på sin webbplats/blogg. Två riktigt bra föreläsningar om 1. Metabola syndromet och 2. Kolesterolmyten. http://www.thefatemperor.com/latest-material/ Ha en skön sommar med familjen! 🙂

 • Jun

  ”The commonly recommended alternative to sugar in the diet is starch, but many studies show that it produces all of the effects that are commonly ascribed to sucrose and fructose, for example hyperglycemia (Villaume, et al., 1984) and increased weight gain. The addition of fructose to glucose ”can markedly reduce hyperglycemia during intraportal glucose infusion by increasing net hepatic glucose uptake even when insulin secretion is compromised” (Shiota, et al., 2005). ”Fructose appears most effective in those normal individuals who have the poorest glucose tolerance” (Moore, et al., 2000).”

  Jag tror att naturlig mat som innehåller socker är bra mot diabetes mm, om man jämför med stärkelse. Samt, många verkar svänga extremt åt andra hållet och har i princip fobi för socker som gör att personer till och med tror att kemiskt framställt aspartam är mindre farligt än socker, vilket självklart inte är fallet.

  Fruktos kan förbättra upptag av glukos, och att ha en bra kost med en del kolhydrater i form av naturligt socker som frukt och mjölk skulle jag säga är extremt viktigt för barn.
  Det är viktigt att göra skillnad på att äta skräp, som snabbmat och godis, och att äta naturliga råvaror som innehåller socker.

  Fruktos och galactose har extremt bra förmåga av avbryta stress och stimulera oxidativ metabolism.

  • AnnFernholm

   Mycket tyder i att du har fel i vad du skriver. Fruktos verkar vara boven i grunden eftersom det ökar fettbildningen i levern. I längden kan det leda till en förfettad lever som slutar reagera på insulin. Det är då som stärkelse blir ett problem. Jag kommer skriva mer om detta i min nästa bok.

 • Linn

  Hej Ann, och tack för allt du upplyser oss medborgare med! Med tanke på din utbildning inom molekylärbiologi och bioteknik(?) skulle jag tycka det vore väldigt intressant att höra vad du har att säga om GMO-mat? Är själv mycket bekymrad över utvecklingen som sker i världen, och ännu mer bekymrad av att detta inte alls är en stor debatt i Sverige bland folket, vilket det är i många andra europeiska länder, och många svenskar har knappt hört talas om detta (Till GMO-företagens stora belåtenhet) .

  • AnnFernholm

   Det går inte att dra all GMO över en kam. Viss form av genmanipulering leder till mer besprutad mat, annan att exempelvis växter kan suga upp salt ur annars förstörda jordar. GMO kan vara både bra och dåligt om du frågar mig.

   • Linn

    Tack för ditt svar! Har också förstått det som att vissa grödor är värre än andra. Det jag mest skrämmer mig är att några få agrojättar ska kunna ta patent på många av våra baslivsmedel, och kunna stämma länder och stater som av tex miljö/hälsoskäl förbjuder eller begränsar vissa grödor för handelshinder, och likaså kunna kräva pengar av markägare, tills vars marker gmo i närliggande odlingar spridit sig mot ägarens vilja.
    Att sedan tex Monsanto kontrollerar säkerheten på sina utsäden genom tester innan dom släpps på marknaden känns inte heller betryggande med tanke på monsantos historia av hemlighetsfuffel och fula kort, samt nertystande och omyndigförklaranden av forskare som kritiserar grödorna, tex Seralinistudien. Vi har all anledning att tvivla på att det är människors bästa och försiktigthetsprinciper som står överst på agrojättarnas prioriteringslista, tyvärr, och det skrämmer mig något fruktansvärt att dom har sådan enorm makt!

 • Mamma på gänsen till…

  När kommer din nya bok. Jag är nedbruten av skola och fitids som bara under inskolningsveckan har lyckas servera saft VARJE DAG samt två glassar per unge SAMMA DAG. Jag är på gränsen till sammanbrott men skulle vilja göra revolution.

  • AnnFernholm

   Det låter som lite överambitiöst och hyfsat oansvarigt av skolan tycker jag. Boken kommer i bokhandeln 1 oktober.

 • Pingback: Våra barn växer i en allt snabbare takt – varför? | Ett sötare blod()

 • AnnFernholm

  Det finns mot slutet av boken. Kommer från Cecilia Blidö på Naturlig mat i skolan!