Nominerad till årets hälsoprofil

8 januari, 2015

guldapple

Som en av fem personer har jag blivit nominerad till Guldäpplet i klassen ”hälsoprofilen” av livsstilsmagasinet HälsaMotiveringen lyder: ”Vetenskapsjournalist som har som mål att bevaka forskare på samma sätt som politiker bevakas. Har skrivit en av årets viktigaste hälsoböcker: Det sötaste vi har, om vår tids barn och hur den söta skräpmaten ställer till det för allt från tarmflora och hjärna till lever”.

Nominerad är också Rune Kalf Hansen som har ett eko-snabbmatsställe precis där jag bor (nu måste jag prova det). Sofia Antonsson, dietist som jobbar med IBS, är nominerad för att ha tagit FODMAP till Sverige. Sylvia Oppenheim driver sidan hormoni.se. Terese Alvén driver en av Sveriges största träningsbloggar.

Vinnaren publiceras i Hälsa nr 3. Hoppas de inte lägger någon vikt vid sajtens design. Då ligger jag risigt till. • Monica Ohlsson

  Grattis, hoppas du vinner.

 • Lharrysson

  Jättekul, grattis! Rune Kalf Hansen är en tuff motståndare, som har en stark historia av riktigt tillagad mat. Desto större heder att bli jämförd med honom, och vinna, tävlingen!

  Tar de hänsyn till läsbarhet och tydlighet vinner du även site-striden… 🙂

  • AnnFernholm

   Jag är glad bara att bli nominerad!

 • Gäst

  Hur, När och Vem kan rösta?

  • AnnFernholm

   Jag vet inte riktigt…

 • Mejja

  OT

  Hörde på Vetenskapsradion i morse att dom i år ska ha en ”Hälsokorrespondent”, Johan Bergendorff.

  Hoppas att han kan göra nått bra reportage kring socker, lågkohydratkost och gärna om dig och ”Kostfonden” också.

  Hoppas kan man ju!

  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2938&grupp=21081&artikel=6015229

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=415&artikel=6063665

 • Riccardo

  Hej Ann,

  huruvida du kan bevaka forskare så som media bevakar politiker är en intressant fråga. Det är egentligen väl så att vetenskapligt samfund är självreglerande organ som fungerar utanför den demokratiska debatten och kan således inte bevakas utanför. Bara en specialist kan godkänna en annan specialist. Själv anser jag att du är en sjuk denialist galning som är direkt jämförbara med de som förespråkar intelligent design.

  Här har du en fin sammatfattning om de senasta mättade fett studier av den berömd holländsk epidemiolog, Martijn B Katan. Dr Katan – The best kept secret of dairy lobby.
  http://www.cspinet.org/nah/pdfs/covermay2014.pdf

  • AnnFernholm

   Eftersom jag har disputerat i biokemi och själv har forskat kan jag nog betrakta mig som en specialist i biokemi. Och ja – forskare kan bevakas på exakt samma vis som politiker.