Lättmjölk gör dig mindre lätt

12 februari, 2014

Amerikanska National Public Radio (NPR) berättar idag att allt fler vetenskapliga studier kopplar en konsumtion av lättmjölk och lättprodukter till övervikt: The Full-Fat Paradox: Whole Milk May Keep Us Lean. Även studier på barn visar på ett samband mellan lättmjölk och ökad vikt. Det här är intressant med tanke på att alla Sveriges skolor nu ska servera lättmjölk och lättprodukter till barnen, enligt Livsmedelsverket. Myndigheten menar att maten inte är näringsriktig annars. Det finns en risk att Livsmedelsverket med dessa råd driver ganska många barn in i en ond spiral av övervikt. Att barn verkar hålla vikten av feta mjölkprodukter beror sannolikt på att de mättar bättre. Det finns speciella mättnadshormoner som släpps ut när fettet kommer ner i tarmarna. Om magen är mätt och nöjd minskar risken att barnen springer till kiosken och köper godis. • Pingback: Medborgarförslaget om bättre skolmat är nu inlämnat till Mjölby Kommun | Eva-Lotta Ryd()

 • Thomas H

  Det här är väl också något som Professor Birgitta Strandvik också kommit fram till tidigare, men resultaten stämde inte då med uppfattningen/tron och las åt sidan…… ledsamt nog!

 • sj

  En observationsstudie

 • KW

  lättmjölk och lättprodukter tveksam till om lättmjölk innehåller artificiellt socker sötningsmedel som andra light produkter gör. Amerikansk lättmjölk kanske gör det men gör Svensk verkligen det? om inte så kan man verkligen inte blanda i hop lättmjölk och lättprodukter(trodde huvud skillnaderna mellan standard mjölk och övriga var lägre fett halt mer vatten).

  • Paula

   Jag läste inget om sötningsmedel… fetare mjölk mättar mer än lättmjölk.

 • Stefan

  Är inte så svårt att förstå, lättprodukter ger mindre fett vilket ger oss hungerkänslor och en del annat stoppas i magen istället= vikrökning!

 • Anette Flyckt

  Det
  läste jag redan för ca10 år sedan i en läkartidning som av misstag
  hamnat i väntrummet vid en läkarmottagning jag var till.
  Och där stod det hur farligt margariner var för kroppen i för stora mängder.
  Det får mej att undra… hur många lögner petar t o m läkare i oss av tystnadsplikt?