Ny banbrytande kost effektiv mot diabetes…

12 februari, 2016

Intressanta nyheter från Australien. Deras Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) beskriver hur forskare nu har hittat en ny banbrytande kost för personer med diabetes. I jämförelse med den traditionella lågfettkosten hade den nya följade effekter:

1. Behovet av medicinering minskade mer. Vissa kunde helt sluta med sina mediciner.

2. Blodsockret låg mer stabilt under dagen.

3. Det goda HDL-kolesterolet gick up mer.

4. Ingen skillnad på det onda LDL-kolesterolet.

Gissa hur kosten var komponerad? Du hittar rätt svar här: Improved diabetes control with new diet – CSIRO

Déjà vu. • Filippa

  Japp, tänk om politikerna läste det här:
  ”Based on the findings from this study, implementing a lifestyle program that incorporates this effective eating pattern at a national level could save up to $200 million annually through reductions in diabetes-related medication expenditure alone.”

  Men, nä, just det, vi har ju Livsmedelsverkets fina råd i stället.

 • Nisse Hult

  Hej Ann
  Precis lämplig info att stoppa upp framför
  näsan på den kolhydratfrälsta och insnöade Svenska Dietistkåren

 • Nostents4me

  Ett utmärkt steg åt rätt håll! Mycket intressant detalj att man använde omättat fett och därigenom slapp ifrån både ”förhöjt LDL” och ”mättat fett” som ju är de sista stötestenarna etablissemanget har kvar att klaga på idag. Att se till LDL partikelstorlek anses tydligen vara ”att gå för långt” , så att börja som dom gjort i Australien utan mättat fett verkar vara en perfekt ”dörröppnare” till LCHF när tveksamma doktorer annars fixerar sig på förhöjda LDL-värden.
  Och om man använde en hel del enkelomättat fett slipper man nog ifrån tidiga långtidseffekter om antioxidanter inte längre räcker till att hålla allla fleromättade fetter som sprids ut i organen från att oxidera. Ett långtidsproblem man slipper ifrån med mer mättat fett. Och om mättatfettskräcken fortsätter att avta med fler positiva foskningsresultat kan det sista steget, alltså tillägg av smör mm, tas med allmänt accepterande om några år. Å andra sidan sker den mesta farliga oxidationen i mitochondria vid den smutsiga glukosförbränningen. Alltså mindre ROS och därmed längre livslängd på fettdrift så snart glukosen dras ned krfatigt, som i studien. Men själv blir jag kvar vid smör, en Rolls för mig i både smak och funktion.

  • Johan Wallström

   Studier i både djur och människor indikerar att HF höjer ROS

 • Johan Wallström

  Samma forskargrupp släppte en nästan exakt likadan studie 2014, så helt banbrytande är det väl inte? Men relevant att nämna är att det i båda fallen handlade om en SFA-reducerad LC-kost, det skiljer sig ju lite från dom vanliga svenska LC-råden.