Nya kostråd från expertpanel i USA

24 februari, 2015

Nu har en expertpanel i USA gått igenom den vetenskapliga grunden för att ge kostråd. New York Times skrev om detta i förra veckan: Nutrition Panel Calls for Less Sugar and Eases Cholesterol and Fat Restrictions – NYTimes.com. De tar helt klart ett stort kliv i en ny riktning: mindre fokus på fett, mer på socker och vitt mjöl.

Den nya genomgången kommenteras av en läkare som är hyfsat kritisk till hur kostråd tidigare har givits: Behind New Dietary Guidelines, Better Science. • AnnFernholm

  Jag hänger inte med i fråga.

 • Maria Lilja Carlsson

  Jättebra artiklar och jag gillar speciellt ifrågasättandet av dagen råd att minska på saltet. Jag har länge varit skeptisk till saltskräcken och nu är jag helt övertygad om att saltbrist är ett större problem än motsatsen, speciellt hos äldre. Och hos kvinnor i klimakteriet skulle det visa sig. 🙂
  För några veckor sedan i bil på väg till jobbet kände jag att något var väldigt fel, yrsel, matthet och krampkänslor i armar och ben, riktigt läskigt. Jag hade sans att vända bilen men fick bli upphämtad av min man.
  Sängliggande, eftersom jag inte kunde stå upprätt utan yrsel och hjärtklappning, började jag googla. Första tanken är ju hjärtat men eftersom jag inte hade några smärtor alls sökte jag vidare på (yrsel, hjärtklappning, kramp), jag lade till klimakteriebesvär och fick bingo, SALTBRIST!
  Jag som verkligen inte är rädd för att salta min mat, kan det vara möjligt?
  Hur som, jag drack ett par glas saltat vatten den eftermiddagen och kände en omedelbar förbättring. Jag kunde stå upp lite grand och efter ytterligare ett glas på kvällen sov jag bättre men hade fortfarande hjärtklappning och kände mig svag. Dag två kunde jag sitta vid datorn och jobba större delen av dagen men gå i trappa gav hjärtklappning fram till den kvällen, men efter ytterligare ett glas som förmodligen fick mig över den kritiska saltnivån var alla symtom helt borta, poff. helt normal 😀
  Jag har fortsatt att dricka ett glas med en halv tesked havssalt varje morgon och har inte känt något liknande igen.
  Jag har såklart inga absoluta bevis men jag är själv helt övertygad.
  Jag äter ju väldigt lite färdigmat och halvfabrikat och får inte i mig mycket salt den vägen och den enda omständighet som ändrats senaste månaderna är att jag svettas mycket på nätterna 🙂
  Jag kan också dra mig till minnes att jag till o från haft diffusa symtom en tid med just lite hjärtklappning på natten och lite stelhet och ”pirr” i fingrarna.
  Ber om ursäkt för detta långa inlägg men kände att jag ville dela med mig.
  Så budskapet är, var inte rädd för salt, speciellt om du är en tjej i mogen ålder. Drick vatten när du är törstig, men inte i tid och otid.
  Salta hälsningar/Maria

  • Maria Lilja Carlsson

   P S. Jag glömde nämna att jag självklart ska kolla alla värden för att utesluta andra saker. Har beställt en hälsoundersökning 🙂