Nya lösningar: smör i margarin och protein i yoghurt

20 januari, 2014

SvD:s Henrik Ennart skriver idag om att Unilever tydligen ska börja blanda smör i sitt tyska margarin: Margarinjätte ger upp striden: blandar i smör| Ennarts hälsa. Förhoppningen är att de ska få sin vikande försäljningskurva att vända uppåt.

Ett annat rykte har nått mina öron: att yoghurttillverkare funderar på hur de ska hantera att allt färre personer vill köpa deras söta produkter. Lösningen är tydligen den nya trenden att blanda extra protein i yoghurten. Vi tränar ju allt mer och de tänker rida på den vågen. • maxiq

  Jo jag såg proteinberikad yoghurt i hyllan idag. Både Arla och Valio är med på tåget att ta bort socker och ersätta med protein.
  http://tinyurl.com/q5wefnp
  http://tinyurl.com/qenmzgl

 • MariaLilja

  Ann God fortsättning!
  Ja, jag läste det där om smör i margarin, vet inte om man ska skratta eller gråta. Bra på ett sätt att konsumentmaken börjar ge resultat i rätt riktning men synd att ”förgifta” fint smör 🙂
  Hittepå-produkter (”godis”bars) med extra protein säljs tyvärr av både WW och LCHF-butiker, verkar populärt i träningsvärlden 🙁

  Ett allmänt lästips: Mats Lindgrens blogg ”Fet hälsa”. Inte formellt utbildad kanske, men full av visdom och kunskap baserad på egna erfarenheter.
  Skriver nu senast om en tandläkare i England som ”sett ljuset”, blir inte mycket tydligare än så.
  http://fethalsa.wordpress.com/2014/01/20/tandlakaren-fran-uk-ryter-till/

 • Stenis66

  En historisk tillbakablick på maten vi äter vore intressant. Margarin efter kriget pga brist på mjölk, likaså att pasta efter kriget i Italien slog igenom, och så har vi billigare betsocker, och sedan potatis för att föda en fattig befokning efter kriget, osv. Matens socioekonomiska historiska. liksom myndigheters agerande i förhållande till dessa realiteter vore intressant – från jägare/samlare – tidigt jordbruk – feodalt jordbruk – industrailismen – senkapitalism. Några tips om detta?

  • MariaLilja

   Lästips: ”Forskningsfusket” av Ralf Sundberg. Tar upp mycket av det du nämner. Historiska kopplingar, industrins påverkan på politiska beslut och manipulerad forskning. Helt häpnadsveckande och skrämmande. Väldigt intressant bok, kan starkt rekommenderas.

 • sj

  fattar liksom inte problemet, som att man måste ersätta det med nått?

  • AnnFernholm

   Kristian Petrov på Södertörns högskola forskar i alla fall på sockrets historia vet jag. Annars hade det ju varit ett ämne för historieätarna.

 • Mejerikunnig

  Proteinberikad yoghurt har nog de flesta druckit någon gång. När fetthalten blir för låg och där med yoghurten för rinnig blandar mejerierna nämligen i vassleproteinpulver för bättre konsistens. Jag har jobbat på mejeri och bytt de där enorma säckarna med proteinpulver så jag vet att detta stämmer. Att nu marknadsföra det som proteinberikad är bara ett sätt att fånga upp de träningsintresserade kunderna. Matindustrin är allt bra märklig….

  • AnnFernholm

   Intressant! Tack för insiderinformation!