Nya rön: Bröstcancerceller tycks vara beroende av socker

20 december, 2013

Del III av Ett sötare blod handlar om de starka kopplingar som finns mellan fetma, höga blodsocker, höga insulinnivåer i blodet och cancer. Nu visar en ny studie från Lawrence Berkeley National Laboratory att cancerceller från bröstvävnad verkar vara beroende av upptaget av glukos för att omvandlas till just cancerceller. Det tycks vara en förutsättning för att cellerna ska bli vad man kallar för maligna (sjukliga). På ytan av celler finns speciella proteiner som suger upp glukos från blodet. Bröstcancerceller har 400 gånger fler sådana transportörer.

Här är ett pressmeddelande om studien: A Role of Sugar Uptake in Breast Cancer Revealed « Berkeley Lab News Center.

Här hittar du själva studien: Increased sugar uptake promotes oncogenesis via EPAC/RAP1 and O-GlcNAc pathways

Forskarna menar att detta kan vara en förklaring till varför höga blodsocker är kopplat till en ökad risk för cancer. Det finns alltså ganska goda skäl att strunta i knäcken i jul och istället göra gott chokladgodis som i mitt förra inlägg.

Tidigare inlägg på samma tema: Världscancerdagen: gör koststudier på cancerKolhydratrik föda och diabetes ger sämre prognos vid cancerDiabetes ökar risken att avlida i bröst- och tjocktarmscancer och Faktakollen: kan mycket fett i dieten ge bröstcancer?



  • Pingback: Vetenskapen bakom LCHF()

  • Björn Ölund

    Man undrar ju lite hur man ska få upp medvetenheten kring detta i vården och hos cancerfonden etc. Där gäller ju fortfarande att man gärna ska moffa i sig socker för att få energi att bekämpa cancern vilket ju troligtvis är totalt kontraproduktivt. Tipsar även om denna artikelserie om en bra (dyr!) bok på ämnet. http://diagnosisdiet.com/what-causes-cancer/

  • PHD

    Glukos orsakar inte bröstcancer men glukos kan säkert göra cancern mer aggresiv.
    Orsaken kan vara Cytomegalovirus flera studier pekar på det.

    Det är direkt olämpligt att påstå att cancern bara påverkas av glukos, det finns nämligen antivirala läkemedel som motverkar Cytomegalovirus lurar man folk med att glukos är orsaken så får dom inte rätt vård.

    LCHF + Valcyte och NSAID kan vara en bra behandling, Som komplement till vanlig terapi.

    Många cancerformer är orsakade av virus, hela tiden så hittar man fler virus som är inblandade i fler cancerformer, det skulle inte förvåna mig om 70% av cancern vi i dag drabbas av är virusinfektioner.

    • Nostents4me

      Ingen har påstått att cancern ”bara påverkas av glukos”. Å andra sidan kan man lägga dessa rön om glukosupptag till tidigare rön om IGF-1 och se att blodsocker och insulin kan vara de riktigt stora bovarna. Alltså för oss vanliga kolhydratsintag eftersom det driver hela karusellen. Att virus och bakterier alltid finns med i bilden är knappast någon nyhet eftersom de finns i stort sett överallt och ständigt hålls nere tills ett försvagat immunförsvaret gradvis ”ger upp”.
      Att de med Laronsyndromet – alltså de saknar Insulintillväxtfaktorn IGF-1 – inte har fått cancer tycker åtminstone jag är tillräckligt för att ge virus och bakterier en högst sekund roll. Ann är definitivt på rätt spår här!

      • PHD

        Nostents4me

        Du kan inte dra sådana slutsatser du har fullständigt fel.

        Högt insulin får du bara när du är diabetiker typ 2 och diabetesen verkar vara orsakat av tarmfloran.

        Cancer orsakas inte av glukos det är i princip omöjligt, du fantiserar ihop en teori som inte har något vetenskapligt stöd.

        Att virus orsakar cancer är välkänt och fler och fler cancerformer visar sig vara orsakade av virus.

        Att högt glukos och IGF-1 kan göra att cancern växer snabbare är däremot möjligt.

        • Nostents4me

          Kan du försöka ge din egen förklaring till varför de med Laronsyndromet aldrig fick cancer ?
          Vad jag skriver om detta år hämtat från 40 års studier.
          Försök googla: Laron IGF-1 t.ex.
          Det kallas vetenskapligt stöd. Att läkemedlesföretagen hoppade på IGF-1 kopplingen med cancer är känt men det tog dom årtionden att få fram IGF1-dämpande medicin. Idag finns sådan medicin men fortfarande inte biverkningsfri. Men man kan sluta med socker direkt vilket snabbt normaliserar insulin och håller IGFBP-1 (GOOGLA!) uppe så att andelen fritt IGF-1hålls nere = Samma effekt som cancermedicinen utan biverkningar.
          Om du läser lite mer av vad Ann skriver om i den här artikeln verkar sockret ha stor betydelse på ett flertal plan

          Bakterier och virus har vi levet med i miljoner år utan nästan epedimisk cancer som idag. Men högt dagligt intag av raffinerat socker som förstör blodsockerkontrollen från lite i början gradvis till diabetiker-2 har vi bara haft för dom flesta i mindre än hundra år. När socker var dyrt var det företrädesvis de rika som blev diabetiker-2. Idag är sockret de billigaste kalorier som finns och diabetes-2 drabbar istället nu de lägsta inkomstgrupperna värst. Ganska starka indicier. Med lågfettpropagandan har sockerinblandningen exploderat , samtidigt med det metabola syndromet både som fetma och osynligt som ”skinny fat”.

          Vänligen tyck vad du vill men kalla inte det jag skriver för fantasier.

          • PHD

            ”Bakterier och virus har vi levet med i miljoner år utan nästan epedimisk cancer som idag”

            Totalt felaktigt, vi sprider virus nu som aldrig förr med vårt globala resande.
            Vi har i alla tider blivit sjuka av virus och bakterier.

            Högt insulin får du när du har diabetes och då ökar IGF-1
            Det du inte tänker på är att tarmbakterierna troligen är orsaken till diabetesen, många studier säger det.

            Jag känner inte till en enda studie som visar att socker orsakar cancer, att socker är dåligt för den som har en cancersjukdom ifrågasätter jag inte.

            Larons syndrom minskar bara risken eller tillväxten av cancern.

            IGF-1 kan inte orsaka cancer, men cancern kan växa.

    • Åsa

      Intressant det här med virus. Det borde ju innebära att vi ska äta en kost som stärker immunförsvaret och då går väl socker och snabba kolhydrater fetbort:)
      God Jul förresten!

      • PHD

        Stärka immunförsvaret är en fantasiteori som hälsokosten använder, totalt felaktig teori.
        Du kan bara undvika att immunförsvaret försvagas, att du skulle kunna stärka immunförsvaret är en saga.
        Sa du att socker och snabba kolhydrater försvagade immunförsvaret så skulle du inte ha helt fel, men det är mer komplicerat än så.
        Socker förstör tarmfloran och sen förstör den dåliga tarmfloran immunförsvaret.
        Dåliga bakterier har lärt sig att tillverka substanser som sätter ner immunförsvaret, socker kan inte vad jag vet direkt göra det.

        • Thomas H

          Nja, PHD? Då stärker du ju ditt immunförsvar om du minskar på sockerätandet enligt ditt resonemang.
          dvs. Mindre socker stör tarmfloran mindre och då störs immunförsvaret mindre och stärks(återhämtning)väl om det nu var svagare…. Du förklara ju bara det hela på ett annat sätt än Ann, av vad jag kan se!
          Och sen finns där säkert sätt att hjälpa till med återhämtningen som nu hälsokosten säger….. 🙂

          • PHD

            Ur akademisk synpunkt så har det en stor betydelse om immunförsvaret stärks eller bara återfår sin ursprungliga förmåga.
            För att folk ska kunna få rätt vård så måste rätt förklaringar finnas.
            Felaktiga förklaringar förstör för ingen forskare vill ta i det.
            Att påstå att socker är ett gift gör att inget förändras för ingen forskning stöder det.
            Att påstå att socker på känsliga individer kan förstöra tarmfloran kan förändra alt för det har vetenskapligt stöd.
            På dom som har en förstörd tarmflora så är socker skadligt för dom matar dom skadliga magbakterierna med deras favoritmat.

            Tack vara flumteorier som sprids så kan livsmedelsverket avfärda LCHF, ingen forskare håller med om att socker är ett gift.

            Livsmedelsverket kan inte försvara fettsnåla produkter med tillsatt socker, när man påtalar att tarmfloran förstörs av socker.

  • Pingback: Redaktörens val: studie som visar cancercellers sockerberoende | Ett sötare blod()

  • Pingback: Cancercellers sötsug borde bli deras fall | Ett sötare blod()

  • Pingback: Nya rön: även tjocktarmscancer har hög omsättning av socker | Ett sötare blod()

  • Pingback: Pamela kämpar mot hjärntumören! | Fet Hälsa()

  • Pingback: Socker och stärkelse göder cancer | Eva-Lotta Ryd()

  • Pingback: Mat för barn – Socker och stärkelse göder cancer()

  • Pingback: Skicka ett Bullogram till din fiende | intryck()

  • Pingback: Cancerfonden svarar Bengt! | Fet Hälsa()

  • incinerate81

    Ketogekost har många fördelar, inte bara vid EP utan även vid cancer/tumörer.
    cancerceller har förlorat förnågan att ta upp ketonkroppar vilket vanliga celler kan. Detta innebär att de svälter till stor del ihjäl På en ketogen kost. Detta ger i sin tur kroppen egna försvar chansen(NK celler) att hinna ta hand om de smabbt växande cancercellerna.