Nya rön: ett sött blod återigen kopplat till demens

9 augusti, 2013

Hjärnan är inte speciellt klok. Den driver ett sockersug, mot sitt eget bästa. Nu kommer ännu en vetenskaplig studie som kopplar höga blodsockervärden till en ökad risk för demens. Den publiceras i veckans nummer av New England Journal of Medicin, NEJM: Glucose Levels and Risk of Dementia. Forskarna följde 2067 personer under nästan sju år. Det visade sig att personer med lätt förhöjda blodsockervärden oftare fick demens. De som snittade på ett blodsocker på 6,4 mmol/liter löpte en 18 procent högre risk att få demens, i jämförelse med de som låg på 5,5 mmol/l (här ska tilläggas att det, för de flesta, bara krävs typ fem små godisbitar för att nå ett blodsocker över 6,4).

232 av personer i studien hade diabetes och även bland dessa fanns en koppling mellan höga blodsocker och en ökad risk för demens. De som låg på 10,5 mmol/l löpte en 40 procent högre risk att drabbas av demens, i jämförelse med de som låg på 8,9 mmol/l. Det var också en större andel i gruppen med diabetes som fick demens, i jämförelse med gruppen utan diabetes.

I Ett sötare blod kan du läsa om hur forskarna förklarar den starka kopplingen mellan höga blodsocker och demens. Personer som får en demensdiagnos och som samtidigt har problem med blodsockret, utvecklar allvarlig demens mer än dubbelt så fort som en person som har en normal blodsockerkontroll. Det visar en studie genomförd på Kungsholmen i Stockholm. Höga blodsocker verkar alltså accelerera sjukdomens utveckling. En del forskare vill till och med börja kalla Alzheimers sjukdom för typ 3-diabetes.

Här hittar du tidigare inlägg om kopplingen mellan höga blodsocker och demens:

Nya rön: kosten kan ge effekt på risken för demens

Alzheimers sjukdom: kopplat till skador i hjärnans blodkärl • Thomas H

  Alla dessa studier om vådan av förhöjt blodsocker borde intressera vår skolmedicin än mer än att bara behandla diabetespatienter… vilket dom fortfarande inte anammat på bred front!! Vem är det som bromsar egentligen? Finns det ingen som vågar ta ansvar och gå in och styra……??

 • fredde

  Det är infektioner som orsakar flera demenssjukdomar.

  Läkarna kan inget om kroniska infektioner.

  Biofilm kan du se i mikroskop men läkarna vägrar att titta i mikroskop.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Ignaz_Semmelweis
  Historien upprepas nu är det biofilm som dom vägrar att erkänna.

  Socker gynnar bara mikroorganismerna, socker eller fleromättat fett är inte orsaken.

 • En orolig anhörig

  Jag undrar om samma fenomen fungerar även på demens som orsakats av en huvudskada, eller om det gäller enbart åldersdemens? En släkting till mig fick en allvarlig huvudskada för snart 15 år sedan som, bland många andra problem, orsakade både ett mycket kraftigt sockersug och demensliknande problem med minnet. Minnesproblemen har plötsligt börjat förvärras betydligt under de senaste åren.

  Kanske kan effekterna av ett extremt ökat sockerintag förklara varför effekterna av skadan plötsligt börjat förvärrats mycket snabbare än tidigare mer än ett decennium efter själva skadan, vilket jag annars har haft svårt att förstå anledningen till? Åldern är fortfarande för låg för att åldersdemens skulle vara en trovärdig förklaring.

  • AnnFernholm

   Den frågan kan jag dessvärre nog inte svara på. Men det går alltid att mäta blodsockret och se om det ofta ligger högt.

 • Christina Sandström

  Det här tror jag benhårt på! Plus att det finns fler faktorer som bidrar…

 • En Malin
 • AnnFernholm

  Nej, har inte satt mig in i det.

 • Pingback: Typ 2-diabetes kopplat till ett snabbare förlopp av alzheimer | Ett sötare blod()

 • Pingback: Alzheimerhjärnan svarar dåligt på insulin – liknar typ 2-diabetes | Ett sötare blod()

 • Pingback: Typ 2-diabetes – kraftig riskfaktor för demens | Ett sötare blod()