Nya rön: lågkalorikost skyddar inte mot hjärtinfarkt (trots en ordentlig viktnedgång!)

27 augusti, 2013

I höstas meddelade amerikanska forskare att de skulle lägga ner Look AHEAD, den kanske största utvärderingen någonsin av traditionella råd om lågfettkost till typ 2-diabetiker. Orsak till nedläggningen: råden fungerade inte. Det hade ingen effekt på risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Jag har varit ganska nyfiken på resultaten från den här studien. Och så av en slump upptäckte jag idag att de publicerades i somras när jag befann mig i djup semesterkoma. Här hittar du resultaten i New England Journal of Medicine: Cardiovascular Effects of Intensive Lifestyle Intervention in Type 2 Diabetes.

Den här rapporten borde egentligen ha resulterat i ett ramaskri i media. Hungriga journalister borde ha kastat sig som gamar över Socialstyrelsen, för den visar att de kostråd som myndigheten har gett till diabetiker de senaste decennierna inte har någon effekt. Alla de konsultationer som diabetiker har fått kring hur de ska äta hos dietister och diabetessköterskor har varit helt i onödan. Vi har slängt galet mycket pengar och galet mycket tid i sjön.

Viktnedgång fick ingen effekt på hjärtsjukdom

I studien delades de 5145 deltagarna in i två grupper, där den en gruppen fick en intensiv hjälp att gå ner i vikt med hjälp av en kalorisnål diet och motion. Den andra gruppen fick bara vård som vanligt. Deltagarna i intensivgruppen gick verkligen ner i vikt. Första året tappade de i genomsnitt åtta kilogram. Året därpå började de att gå upp i vikt igen, men efter nästan tio år vägde de fortfarande några kilogram mindre än kontrollgruppen. Men detta hade alltså ingen signifikant effekt på själva risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom.

I sin publikation diskuterar forskarna varför studien misslyckats. En förklaring är att man under de senaste åren har börjat att behandla diabetes allt aggressivare med hjälp av läkemedel och att effekten av livsstilsråden därför blir marginell. En annan tanke forskarna har är att deras kalorisnåla strategi kanske inte var den bästa. De skriver: ”It is unclear whether an intervention focused on changes in dietary composition (e.g., the Mediterranean diet) might have different outcomes”. Jag sätter en tusenlapp på att det nog är så. I våras kom en studie som visade att en liter olivolja extra i veckan per person, ger en bra effekt på hjärtat. Det där med lågfett ska vi slänga på soptippen över dåliga idéer.

Ny utvärdering av kostråd till diabetiker behövs

Efter den här studien behövs en ny genomgång av kostråd till typ 2-diabetiker. Enligt Socialstyrelsens riktlinjer kan vårdpersonal idag rekommendera en lågfettdiet. Vården ska inte ge råd som inte har effekt.

Orsaken till att jag hittade studien i NEJM är att det idag publicerades resultat från en nästan exakt likadan studie, där forskarna återigen har testat en lågfettdiet mot diabetes. Problemet är att den här studien har pågått under en kort tid och forskarna har bara tittat på riskfaktorer för hjärtinfarkt: blodfetter och blodsocker. De ser positiva förändringar och rapporterar glatt att detta tyder på att dessa livsstilsråd skulle kunna bromsa utvecklingen av åderförkalkning. Ingenstans i pressreleasen nämns att forskare just har utvärderat detta i mycket större skala och under mycket längre tid. Resultatet är entydigt: det fungerar inte. Varför blir det då så? Det är just det som hela Ett sötare blod handlar om. När det gäller hälsan är det sannolikt mycket viktigare att hålla blodsockret på en låg nivå, än att kämpa med några extra kilon på kroppen. Det förklarar till exempel varför det är bättre att vara lite överviktig och vältränad, än smal och otränad. • Elna

  Nej det är väl märkligt att sånt här aldrig får nåt utrymme på löpsedlarna men så fort det handlar om att fett är farligt och andra gamla myter så blir den stora rubriker. Inte konstigt att folkffortsätter att tro på det gamla. 🙁

  • Nostents4me

   Men samtidigt blir det mer och mer klart att det är här som det var i Sovjetunionen; en liten klick styr och färre och färre lyssnar.

 • Stinas kompis

  Vem får i sig ”en liter olivolja extra i veckan per person”?

  • AnnFernholm

   I studien som publicerades i NEJM fick deltagarna just det. Jag antar att en del låg kvar på tallriken när de ätit upp. Men studien visar att en stor dos fett är bra för hjärtat.

 • Inna

  Men va intressant! Fast jag blir helt förvirrad samtidigt! Vad ska vi som har anlag för hjärtinfarkt o diabetes 2 då hålla oss till?

  • AnnFernholm

   Ni ska experimentera med era egna kroppar. De som testar en strikt lågkolhydratdiet kommer väldigt ofta fram till att det ger bäst effekt. Många blir helt symptomfria från sin sjukdom.

 • Niclas Sigstedt

  I denna studie (som du säkert redan har sett) jämförde man lågkolhydratkost, medelhavskost och lågfettskost efter två år och en uppföljning fyra år senare. Lågkolhydratkosten samt medelhavskosten hade ungefär samma värden hela vägen. Lågfettskosten var sämst både efter två och sex år. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc1204792

 • sven

  Alla vet att kariesbakterier vandrar ner till hjärtat och orsakar hjärtsjukdom, den nya studien bekräftar det indirekt.

  Varför skriver inte hungriga journalister om att kariesbakterier kan orsaka hjärtinfarkt?

  Vi måste utvärdera läkarkåren som inte kan erkänna att kariesbakterier kan orsaka hjärtsjukdom.

 • Ann Kristin

  Tack och lov att du har tillkommit till de ”gamla” rävarna, Annica Dahlqvist, Skaldeman m fl. Kostdoktorn gör också ett eminent jobb. Måtte diabetikerna få hjälp snart, detta är en skandal utan dess like. Jag kommenterar överallt där jag hinner, och har läst om din bok, för att pränta in fakta och argument. För övrigt har jag nog sockersanerat mig nu, eftersom jag har upplevt halverad värk i min artros och dubblerad ork, äntligen. Tack för din fantastiska bok, som fick allt att falla på plats. It’s the sugar 😉 Jag läser också Jonas Bergqvists bok i kostrådgivning. Blir jag smal och frisk ska jag definitivt jobba med andra hjälpbehövande.

  • AnnFernholm

   Tack och vad underbart att värken är bättre!

 • Lizette Jansson

  Ett tips på väldigt intressanta böcker jag precis plöjt igenom och lärt mig massor som faktiskt alla borde läsa och lära.
  http://gluten-celiaki.blogspot.se

 • Lars P

  Finns ”Ett sötare blod” på engelska?

 • ”När det gäller hälsan är det sannolikt mycket viktigare att hålla
  blodsockret på en låg nivå, än att kämpa med några extra kilon på
  kroppen.”

  Japp…

 • Walter
  • AnnFernholm

   Hinner inte läsa just nu.

 • Majoren

  Klarsynt och intelligent resonerat som vanligt av Ann.
  Att gå ned i vikt med kaloribantning på kolhydratrik föda är nog både det svåraste, plågsammaste och farligaste vi kan göra.

 • Lars

  Hej Ann, Rapporten som du länkar till tog mig till en sida på Stockholms Universitet och som krävde inloggning. Har det blivit fel med länken eller har rapporten flyttats?

 • Pingback: Vart har forskares kritiska tänkande tagit vägen? | Ett sötare blod()

 • Pingback: Vetenskapen bakom LCHF()

 • Pingback: Nya rön: Lågkolhydratkost motverkar farlig inflammation | Ett sötare blod()

 • Pingback: Kostfondens vetenskapliga råd – första träffen | Ett sötare blod()