Nya rön: Lågkolhydratkost motverkar farlig inflammation

5 maj, 2014

Nu har det kommit nya spännande resultat från den studie av lågkolhydratkost vid typ 2-diabetes som östgötaforskare har genomfört. Du kan läsa om den i Ett sötare blod. En av forskarna bakom studien, Hans Guldbrand, var med i det reportage jag gjorde för Vetenskapens värld som handlade om kost och typ 2-diabetes: Fettupproret.

Bättre effekt – trots liknande viktnedgång

Tidigare har studien, som kallas Västkost, visat att typ 2-diabetiker som får rådet om en lågkolhydratkost kan ta bort mer av sin blodsockermedicinering, jämfört med de som får rådet om en traditionell lågfettdiet. Dessutom fick de bättre effekt på blodfetterna. Nu har forskarna istället analyserat effekten på den farliga inflammation som personer med typ 2-diabetes har i kroppen. Resultaten visar att lågkolhydratdieten återigen hade bäst effekt, trots att båda dieterna gav samma viktnedgång: Advice to follow a low-carbohydrate diet has a favourable impact on low-grade inflammation in type 2 diabetes compared with advice to follow a low-fat diet.

Faktum är att lågfettdieten, trots viktnedgång, inte hade någon signifikant effekt alls på inflammationen i kroppen. Det kan förklara varför den gigantiska studien Look AHEAD fallerade. Det var en studie som pågick i närmare tio år. Typ 2-diabetiker som fick hjälp att följa en lågfettdiet gick ner mer i vikt än kontrollgruppen men det hade ingen effekt på risken för hjärt- och kärlsjukdom. Läs mer: Lågkalorikost skyddar inte mot hjärtinfarkt (trots en ordentlig viktnedgång!).

Att få ner inflammationen är a och o

Det viktiga är sannolikt inte att gå ner i vikt, det viktiga är att dämpa inflammationen i kroppen. I dagens artikel skriver forskarna i slutet: ”Efforts to reduce systemic inflammation in patients with type 2 diabetes may be of utmost importance for the prevention of complications, such as cardiovascular disease and nephropathy. Carbohydrate restriction has been associated with anti-inflammatory effects, but, still, evidence is insufficient to support specific amounts of carbohydrate and fat intake in individuals with type 2 diabetes, as stated by American Diabetes Association in their recently published recommendations for dietary therapy. Our findings, however, indicate that the use of LCD aiming for 20 E% intake from carbohydrates may be an effective strategy to improve the subclinical inflammatory state in type 2 diabetes.”

Översatt till svenska betyder det att studien indikerar att en person med typ 2-diabetes, som vill undvika hjärt- och kärlsjukdom och skadade njurar, verkar göra bäst i att följa en ganska strikt form av lågkolhydratdiet. Det kan sannolikt också hjälpa hjärnan eftersom inflammationen i kroppen påverkar även den. • Majoren

  Verkligen intressant, detta kan ju vara nyckeln till förståelsen hur hjärtkärlsjukdom kan förebyggas för alla!? Jag visste däremot inte att uttrycket ”låg-gradig inflammation” vart ett vedertaget begrepp inom forskningen, så jag måste fråga; hur mäter man graden av inflammation i kroppen???

  • AnnFernholm

   Inom forskningen är en låggradig inflammation ett vedertaget begrepp. Jag gissar att man mäter nivåerna av olika inflammationsdrivande molekyler.

 • Walter Levy

  Mycket intressant om inflammation, tack för det! Hur kommenterar Du resultaten på vikt, fasteblodsocker och blodfetter? Som jag tolkar det fick båda grupperna liknande och marginella förbättringar på dessa viktiga variabler.

  • AnnFernholm

   Fasteblodsockret blev detsamma, men lågkolhydratgruppen tog då bort mer läkemedel. Vikten tror jag delvis beror på att de inte gick så lågt i kolhydraterna. 10 gram hade varit bättre. Och så hade de en kalorirestriktion. Det tror jag inte heller på. Men det är viktigare att få ner inflammationen än vikten.

 • Pingback: Det handlar om inflammation! | Fet Hälsa()

 • Thomas H

  Det här stämmer även bra med den artikel som Aftonbladet nyligen publicerade om fibromyalgi och Birgitta Höglund. Kommenteras även av Kostdoktorn och Nils Simonsson! Sen å andra sidan så verkar det även som vår sjukvård behöver väldigt, väligt många fler sådana studier innan sådana kostråd börjar användas som komplement till alla dessa sjukdomar och dom är många. Från diabetes, övervikt, cancer, fibromyalgi, tarmbesvär osv. osv.

 • Håkan

  Jag har samma fråga som Majoren. Ann, vill du kommentera?

 • Piltson

  Värdefullt arbete, men vad vi saknar i flera rapporter av detta slag är påpekanden att KH-reducering vid diabetes inte alls är något nytt och sensationellt utan bara en återgång till vad som var självklart för mindre än en mansålder sedan. Och förslaget att fett mättar utan problem fanns redan hos Hippokrates.

 • Lars Johansson

  Vad bra det känns att få ta del av ditt inlägg i och med att du så tydligt pekar ut vilken form av dibetes som avses, tack!

 • Elin

  Jag har en fråga: hur är det med svamp i kroppen och lchf/lågkolhydratskost? Finns det någon forskning på det? Eller ens forskning på svamp och socker? I allmänhet verkar uppkomsten av (underlivs)svamp vara ett mysterium, de läkare och gynekologer jag frågat om orsaken har svarat väldigt svävande att ‘det bara är så, vissa får det bara’..

  • AnnFernholm

   Det finns ett samband mellan svamp och socker. Det finns läkare som rekommenderar mindre socker i kosten vid svamp. Det är alltid värt att pröva. Det skulle förvåna mig om det finns någon bra forskning. Det finns det sällan på lågkolhydratkost.

   • Thomas H

    Det där är väl då ett utmärkt exempel på beprövad erfarenhet då även läkare rekommenderar detta! 🙂

  • Majoren

   Jag blev tidigt tipsad någonstans för fem år sedan att kvinnor med svår underlivssvamp / kronisk snabbt blivit besvärsfria på LCHF-kost och råkade nämna det vid en föreläsning för ett tjugotal kvinnor. Efter en dryg månad kom en av kvinnorna ur publiken fram till mig och viskade i mitt öra: ”-Du hade jävligt rätt om det där med underlivssvamp!”. Jag har därefter fått ytterligare bekräftelser både av nära och kära att det verkar vara ett säkert recept.

 • erik

  Insulinresistens och leptinresistens kan orsakas av inflammation.

  Minskar inflammationen av fettrik diet så minskar leptinresistensen och då går personerna ner i vikt.
  leptinresistens orsakar överätning för kroppen klan inte känna av fettreserven.

  Insulinhypotesen är felaktig men dieten fungerar oftast och det kan bero på att inflammationerna minskar.

  • AnnFernholm

   Enligt vissa teser verkar insulinresistensen direkt orsaka leptinresistens. Insulin o leptin verkar på samma nervceller i hypotalamus. Deras biokemiska vägar korsar varandra. Insulin höjer nivåer av Socs3, som blockerar effekt av leptin.

 • Pingback: Kolhydrater ökar inflammationerna i kroppen | Bloggen på Hypotyreos.se()

 • Pingback: LC-kost ger mindre inflammation och därmed bättre hälsa för diabetiker()

 • Pingback: Expressen: Fet mat gör diabetiker friskare – och smalare | Ett sötare blod()

 • Pingback: Studie: Fet mat gör diabetiker friskare, smalare och motverkar farlig inflammation | Midi-Bloggen()