Nyckelhålet – var finns logiken?

21 april, 2016

Ni som följer den här bloggen har tidigare kunnat ana en viss kritik mot nyckelhålsmärkningen. Livsmedelsverket sätter sin gröna nyttighetsstämpel på sötade yoghurts, men lika kaloririka fetare varianter – utan tillsatt socker i – anses onyttiga. Här är ett exempel:

yoghurt nyckelhål

Myndigheten vill alltså att vi hellre äter socker än fett. Och de följer inte ens sina egna råd. I yoghurten kommer 33 procent av alla kalorier från tillsatt socker, men deras rekommendation är max 10 procent.

När jag häromdagen satt på tunnelbanan började jag återigen undra över vad nyckelhålet egentligen står för. Där fanns denna reklam:

Vetemjölsbröd

Det står RÅG på förpackningen, men brödets ljusa färg fick mig att bli misstänksam. Googlade innehållet och gissa vad första ingrediens är? Jodå. Vetemjöl. Brödet är även sötat med sirap.

Sätter man detta vetemjölsbröd i relation till klassiskt polarbröd, som är sötat med både socker och sirap, är det självklart bättre. MEN. Som Livsmedelsverket skriver på sin sajtSiktat spannmål som man gör vitt bröd och vanlig pasta av, innehåller mindre vitaminer och mineraler än fullkornsmjöl. Att äta mycket mat baserad på siktat mjöl, sockerrik mat och dryck kan göra det svårare att hålla vikten.

När jag intervjuade den amerikanska nutritionsforskaren Ronald Krauss i samband med att jag skrev Ett sötare blodmenade han att folk behöver lära sig att äta riktigt fullkornsbröd. Alla delar av kornet ska vara med och brödet ska vara osötat. När jag senast handlade bröd till mina barn, köpte jag detta:

riktigt rågbröd

Det är också nyckelhålsmärkt. Första ingrediens är grovt fullkornsrågmjöl, andra ingrediens vatten och tredje ingrediens är surdeg på grovt fullkornsrågmjöl. Det innehåller inget socker alls. När min dotter tog en macka innan träningen igår sa hon att hon älskar det brödet. Jag tänker att hon lärt sig göra det, eftersom vi sedan flera år tillbaka helt har slutat köpa vitt och sötat bröd.

Livsmedelsverket menar att nyckelhålet ska göra det enkelt att välja nyttig mat. Och så styr de oss att köpa mat fylld med både socker och vetemjöl. Jag har faktiskt lite svårt att se logiken i detta. • Håkan

  Håller med dig i sak, men är inte nyckelhålet borttagen från de sötade yoghurtarna numera?

  • AnnFernholm

   Nä, de är kvar. Det där sätts på Nordisk nivå och om jag har blivit rätt informerad vill man ha kvar det i andra länder.

   • Håkan

    hej Ann

    Yoghurten på bilden, Arlas mild lättyoghurt vanilj, är inte längre nyckelhålsmärkt, även om så har varit fallet förrut. Det framgår av Arlas produktpresentation på nätet. Nu lyckades jag inte klistra in länken, men du kan lätt googla fram det själv.

 • Johanna Holm

  Hålller med dig! Så frustrerande att dessa råd också påverkar maten i skolan… Men fler och fler dissar råden tror jag!

  Se gårdagens nyhet på SVT väst om föräldrar som rasar mot att Lysekils kommun byter ut feta alternativ mot lättprodukter och Bregott mot margarin.

  Ha en bra dag!
  /Johanna

 • Björn Hellström

  Det handlar väl just om att dessa produkter är ”bättre” än sina ännu sämre konkurrenter… inte att dom är nyttiga, bara ”nyttigare”. Och att 3% fett betraktas som onyttigt är väl att den ogrundade rädslan för mättat fett spökar.

 • Patrik

  Borde man inte kunna anmäla nyckelhålsmärkningen nu? Det finns ju inget vetenskapligt stöd för fettsnålt längre.

 • AnnFernholm

  Att nya gränsen kommer bli 4 gram tillsatt socker per 100 gram hjälper inte. Yoghurten kommer ändå nå över Livsmedelsverkets egen rekommendation kring tillsatt socker. Att flingor får innehålla 9 gram tillsatt socker per 100 gram är helt galet. WHO:s nya hälsomål är att max 5 energiprocent får komma från tillsatt socker. Nyckelhålsmärkningen är inte ens i närheten att nå dit.