TV4:s Nyhetsmorgon om socker och barn

2 oktober, 2014

I morse var barnläkaren Kajsa Palmkvist Kaijser och jag på TV4 och pratade om socker och växande kroppar: Så skadas barn av för mycket socker. • Kim-X

  Jämfört med riktig mat är det väl inte så jättemycket vitaminer i frukt, men vill gärna tacka för ett mycket bra inslag i debatten! 🙂

  http://www.kostdoktorn.se/wp-content/2008/01/vitamin-frukt-agg-lever-makrill5000d.jpg

  • Ann Fernholm

   Nä, inte jämfört med ägg, däremot jämfört med godis. O fibrer finns i, så mättnadskänslorna fungerar bättre på frukt än på godis. Men håller med.

 • Thomas Jansson

  Mera pedagogiskt än så går det nog inte att få det – ett fantastiskt bra inslag vars enda fel var att det var för kort!

  • Bosse

   Köp Anns bok ”Ett sötare blod” och läs den så får du svaret på om du kan frossa i glukos och mycket annat.

 • Lotta

  Skönt att detta var med på morgonTV. Har fått så mycket negativ kritik för att jag inte vill att mitt barn ska fika med bullar, kakor och saft, äta glass och godis mer än en dag i veckan för hälsans skull. Inslaget var tydligt och konkret. Härligt!

 • Erik 2

  Hej Ann,

  Vi har ju haft en diskussion om detta förut men jag vill fråga en gång till med anledning av ditt tv framträdande.

  Jag undrar om du menar att om vi bara utesluter fruktos (som blir fett i levern) så kan vi frossa i glukos? Med andra ord kan vi tex frossa i bröd (Amylopektin A brödstärkelsen är strängar av glukos som i kroppen blir ren glukos och brödsäd har ingen fruktos vad jag vet) utan risk så länge vi inte äter fruktos som finns i tex socker, frukt osv?

  Det hade varit mycket bättre om du hade fått svara på de frågor som läkaren svarade på och om du hade fått redogöra för allt det som drabbar våra barn pga socker. Jag tycker läkaren är hopplös, hon har bla i tidigare inlägg sagt att barn inte ska vara i solen – kan hon någonting om d-vitamin undrar jag ?

  • Ann Fernholm

   Jag tror jag får svara på din fråga i ett inlägg.

 • Erik 2

  Tack Ann. Det skulle vara väldigt uppskattat. LCHF rörelsen bygger ju på att lågkolhydrat är melodin, men om man kan äta kolhydrater utan restriktion så länge man inte får i sig fruktos så klingar den melodin inte helt rent. De som anser att insulin är det stora problemet skulle väl också vara fel ute eftersom man triggar insulin rejält på bröd (se GI tabell) men så länge man inte också får fruktos inget problem alltså. Eller?

  Och Bosse jag har läst ett sötare blod och har precis börjat med det sötaste vi har.

  • Ann Fernholm

   Hoppas jag hinner svara snart. Men kort kan jag säga att stärkelse bör man undvika när man har bukfetma, typ 2-diabetes och metabolt syndrom. Socker ska man undvika i förebyggande syfte, för att inte få metabolt syndrom. Det är två skiljda saker.