Nytt EU-beslut kommer få fetmaepidemin att skena

18 oktober, 2013

Om ett företag minskar halterna glukos eller sukros (vitt socker) i en produkt med 30 procent, genom att ersätta det med sockerarten fruktos, är det okej att märka produkten med ett hälsopåstående. Detta enligt ett nytt beslut från EU, som the Guardian skriver om idag: Obesity experts appalled by EU move to approve health claim for fructose | Society | The Guardian.

Orsaken till att EU tycker att fruktos är nyttigare än glukos, är att fruktos inte höjer blodsockret lika mycket. Målet att få ner blodsockernivåerna i befolkningen är i och för sig väldigt lovvärt. Men den väg EU nu väljer att gå kommer leda oss åt pipan fel. Mycket sannolikt är det just sockerarten fruktos som är orsaken till att närmare en miljon människor i Sverige lider av bukfetma, prediabetes och typ 2-diabetes, det som forskare kallar för metabolt syndrom.

Socker ger en fettbildning i levern

Vi brukar ju kalla fruktos för fruktsocker. Men i vitt socker finns både glukos och fruktos. Sötsaker är vår största källa till fruktos. Det krävs nio äpplen för att få i sig samma dos fruktos som det finns i smågodis för cirka 16 kronor (200 gram).

Fruktos är en dålig energikälla för kroppens alla celler. De vill helst inte befatta sig med den sockerarten. Det är istället levern som får ta hand om alla fruktos. När doserna fruktos i levern blir höga, kommer levern behöva omvandla det till fett, triglycerider. Fettet packas tillsammans med kolesterol i partiklar som far ut i blodet. Det är dessa partiklar som så småningom blir de onda kolesterolpartiklarna. Forskning visar att när en person äter mycket fruktos, blir de onda kolesterolpartiklarna mindre till storleken och de blir farliga för kroppen. De fastnar lättare på insidan av blodkärlen och blir till en grogrund för åderförkalkning. När vi äter fruktos stiger alltså halterna triglycerider i blodet, de onda kolesterolpartiklarna blir farligare och dessutom sjunker halterna av det goda HDL-kolesterol i blodet. Du kan läsa mer om denna rubbade trio till blodfetter i kapitel fyra i Ett sötare blod

Fruktos ger höga blodtryck och gikt

Processen där levern suger upp fruktos från blodet, leder också till att det bildas urinsyra. Personer med metabolt syndrom har ofta höga halter urinsyra i blodet. Syran verkar hämma blodkärlens förmåga att slappna av när hjärtat pumpar ut blodet. Det är en orsak till varför många personer med metabolt syndrom lider av högt blodtryck, menar vissa forskare.

Dessutom bidrar höga halter fruktos i maten till gikt. Urinsyra kristalliserar i lederna och när immunförsvaret reagerar på dessa kristaller får personen smärtsam gikt.

Den onda spiralen börjar i leverförfettning

En del av det fett som levern producerar från fruktos, kan fastna inuti levercellerna. När det händer är en person illa ute. Då slutar levern reagerar på det blodsockersänkande hormonet insulin. Blodsockret stiger till skyhöga nivåer. Just samma blodsocker som EU nu vill sänka genom att öka halterna fruktos i maten. Gissa om det kommer att bli kontraproduktivt. Vi kommer vandra samma väg som den amerikanska befolkningen, där fruktosrikt ”high-fructose corn syrup” har varit det vanligaste sötningsmedlet i läsk. • nils

  Skall man tolka artikeln som att stort fruktintag inte är helt positivt om man har högt blodtryck. Det gamla uttrycket ett äpple om dagen gissar jag är inte fel men finns det en ”gräns” för hur mycket frukt det är nyttigt att äta. Som vanligt gissar jag att det varierar från person till person men finns det nåt riktvärde

  • Kattmoster

   ”Frukt är godis”, stod det på en plansch på Folktandvården när jag var liten. Jag delade inte uppfattningen då men nu har jag insett att påståendet är sant. Frukt ÄR godis och godis äter man ju inte. 🙂
   (Sade hon som äter några plommon på sommaren, ett äpple på hösten och en apelsin på vårvintern. MEN – då är det verkligen gooooodis.)

  • Ann Kristin

   För mig handlar alla födoämnen om hur mycket de höjer blodsockret, och på så sätt skapar sjukdom i koppen. Sedan handlar det mycket om hur man orkar/hinner träna, då det sänker blodsockret. Så det är verkligen mycket individuellt.

 • Emma

  Som vanligt, mycket väl skriven! Men hur mycket är smågodis för 16 kr? Kan inte låta bli att tänka att smågodis från billiga affärer måste vara nyttigare då 😉

 • Fundersam

  Det är sällan jag ger upp eller känner uppgivenhet men nu tog jag ett riktigt djupt andetag! Hur kan politiker fatta så kontraproduktiva beslut? Vad jag heller inte förstår är att de som sysslar med livsmedelspolitik överhuvudtaget inte följer forskning och att de inte har snappat upp att det finns low carb eller paleo alternativ som många människor väljer idag.

  Ju mer jag äter lågkolhydrat och lär mig om mekanismerna bakom livsmedelspolitiken förstår jag att mitt matval tyvärr måste bli politik. Den enda vägen blir att hjälpa till i bloggvärlden samt att konsekvent köpa rena råvaror och laga mat ifrån grunden. Bojkotta alla processade produkter som innehåller socker.

  • Lars

   Låter sunt tycker jag. Om man då även går hela vägen och köper ekologiskt så kanske man får en bättre fördelning av fettsyror, mindre risk för rester av bekämpningsmedel och hjälper naturen!

 • Modesty007

  Om någon undrar vilka dessa stollar är, så kan man både se deras declaration of interest och vilken forskning de ägnar sig åt – https://ess.efsa.europa.eu/doi/doiweb/wg/638178

 • Nån

  Usch då vilka dåliga nyheter.
  Folk kommer ju att bli jättesjuka om de går på att det är okej med marmelad/sylt/saft/lösgodis/läsk sprängfyllt med fruktsocker…

 • Lars

  Två frågor från en lekman:
  1) Är leverförfettning möjlig att ”bota”?
  2) Är det en bra idé att, i samband med kontroll av t ex kolesterolvärden även kontrollera halten av urinsyra?

 • Nostents4me

  ILSI, ”forskningsinstitut” uppsat och sponsrat av USAs livsmedlesindustri har ju fått uppdrag av EU att ”utreda framtidens kostråd”. Mot betalning får de alltså rekommendera de produkter de tycker passar oss bäst.
  Utan socker överlever inte skräpmatsindustrin. Så enkelt är det. Dom slåss inte riktigt för sin överlevnad, men det kan många av oss bli tvingade till med dom nya rekommendationerna. Korruptionen är ofattbar!

  Vinklingen att ”fruktos inte höjer blodsockret” kommer väl härnäst upprepas av Hellenius, främsta svenska vapendragare för USAs livsmedelsindustri i Sverige, som jag ser det.

 • Cherra

  Bra med nyckelhålsmärkning så man vet vad man ska undvika i butiken 😉

 • AnnFernholm

  Går du ner i vikt, ryker fettet i levern ganska snart. Så det är absolut möjligt att bota. Vet inte om det är någon idé att mäta urinsyra.

 • AnnFernholm

  När man äter frukt, följer en del vitaminer och fibrer med. Äter man bara godis, får man inte i sig något alls av kroppens smörjmedel.

 • Pingback: Fruktos inte bättre än vanligt socker | Olssons universum()

 • anna rosen

  Canadian CBC aired an excellent documentary just two weeks ago on ”The
  Secrets of Sugar”: http://www.youtube.com/watch?v=xDaYa0AB8TQ

  It shows how the sugar industry deliberately concealed the health risks
  known to them already back in the 70s.

  Sounds like tobacco tactics?

  Sounds like some historically unprecedented legal and financial claims?

  Sounds like Coca Cola will only be allowed to advertise mineral water at
  Olympic Games and soccer world cups?

  I think so.

  Have you ever wondered why ”life-style” diseases started spreading only once
  sugar consumption surpassed the metabolically safe levels of max.
  50g/day (acc. to WHO) back in 1900?

  And why they exploded only since sugar is
  found in almost every processed food?
  (http://www.indiana.edu/~oso/Fructose/Fructose.html).

  Have you ever wondered why ADHD became the number one performance killer in our
  schools? http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21904085

  Have you ever wondered why insulin-dependent forms of cancer are on the rise?
  http://www.cbc.ca/fifth/blog/the-warnings-from-a-cancer-doctor

  Because sugar and HFCS both contain fructose, which messes up the whole
  metabolic system.

  Evolutionarily, it was meant as a fruity calorie boost once a year prior
  to winter.

  Today, it’s the all-year number one calorie source in the US, and on the
  rise worldwide.

  Something went wrong.

  Something has to change.

  As a first step, the EU must withdraw their ”health claim” and issue a
  ”health warning” of fructose and sugar in general.

  Only then will we be back on the right track.

  We can change legal laws any time – but we cannot change biochemical laws.

  Please spread the word.

 • Nostents4me

  Ger denna annorlunda studie av Mexico ger en inblick i vad de amerikanska företagen hoppas lyckas med även i EU ?

  http://www.foreignpolicy.com/articles/2013/09/03/make_them_eat_cake_america_exporting_obesity_epidemic?page=0

 • Annika

  Men HUR kan det bli så här knasiga beslut? Ibland vill jag bara sätta mig ner och gråta en skvätt.