Om boken

Inspirationen till boken Ett sötare blod fick jag efter ett samtal med en person som har typ 2-diabetes. Hon berättade att hon hade blivit av med sina insulinsprutor på två dagar när hon lagt om till en så kallad lågkolhydratkost; när hon började äta mer fett och slutade äta ris, pasta, potatis och sötsaker. Förutom att hon slapp sina mediciner gick hon ner över 40 kilogram i vikt på två år. Läs om detta i bokens första kapitel. Samtalet var en tankeställare för mig – vad hade jag egentligen lärt mig under min utbildning i biokemi? En person som baserar sin kost på kaloririkt fett ska inte kunna gå ner i vikt. Allt detta ledde till att jag började granska de kostråd som vi har fått och det i sin tur öppnade helt nya perspektiv för mig.

Tidigare har jag sett på socker som onödiga kalorier; som något som gör att vi går upp i vikt. Jag har aldrig tänkt på socker som något direkt hälsofarligt. Det har ändrats. I boken tar jag upp alla de sjukdomar som är kopplade till farlig bukfetma och till diabetes: högt blodtryck, hjärtsjukdom, cancer, demens, fibromyalgi, fettlever, problem med ägglossningen och mycket mer. Modern forskning visar att många av dessa sjukdomar har sin grund i höga blodsocker och höga nivåer av det blodsockersänkande hormonet insulin. Vårt allt sötare blod verkar rubba en rad känsliga system. Kroppen blir inflammerad och vårt tillväxtsystem löper amok. Detta kan trigga allt ifrån en förtidig pubertet hos barn till cancercellers ohämmade tillväxt.

Provläs boken

Köp boken