Om tarmfloran, diabetes och hur mycket socker vi äter

30 maj, 2013

Idag publicerar svenska forskare en studie där de har visat att personer med diabetes och prediabetes har en speciell tarmflora. Bland annat Vetenskapsradion har tagit upp detta:

Tarmfloran hänger ihop med diabetes typ 2 – Vetenskap & miljö.

Just nu är det väldigt inne att studera tarmflorans kopplingar till diverse sjukdomar. Forskarna tänker att man ska kunna använda probiotika för att behandla diabetes. I vetenskapsradion ställer göteborgsprofessorn Fredrik Bäckhed också frågan om: ”Tarmfloran förändras på grund av diabetesen eller om det är bakterierna som påverkar diabetesen?”

Den fråga jag skulle vilja ha utredd är om tarmfloran inte bara ändras av vad vi äter. Vad är egentligen hönan och ägget? Jag har tidigare skrivit om forskare som har visat att bakteriefloran i våra munnar har utarmats av allt det socker som vi äter: Rikare och bättre bakterieflora i munnen under stenåldern. Personligen tror jag att samma sak händer i våra tarmar. • Egil

  Får en att undra hur produkter som Proviva och A-fil påverkar en i långa loppet!

  • AnnFernholm

   Det är så lite bakterier i sådana så det gör nog varken till eller från, om jag har uppfattat saken rätt…

 • Bente

  Håller med dig Ann, varför inte börja med basics och titta på vad vi tillför tarmfloran och därefter utgå från det. All logik säger att det måste börja där.

  Jag kan känna mig så frustrerad över att forskningsresurser hela tiden skall ta fram nya produkter innan vi har tittat på hur vi håller oss friska. Vi verkar vara fast ett systematiskt feltänkande, som bara slukar resurser. Självklart skall man ta fram bot för den som redan är sjuk men om vi hela tiden eldar på andra änden tar det ju aldrig slut.

  Det är märkligt att forskarsamfundet själva inte reagerar. Det borde ju finnas massor med sjukdomar att forska på om nu det metabola syndromet och diabetes typ 2 skulle ”ta slut”.

  • AnnFernholm

   Det är inte utan att jag har känt samma sak några gånger…

 • Name

  Håller med. Problemet med studierna på tarmfloran är att veta vad som är hönan och ägget. Samtidigt finns intressanta djurförsök där man testat probiotiska preparat där man fått spännande resultat. Ett av de mer intressanta tycker jag handlar om infektionskänslighet, där man bl a kunnat göra möss motståndskraftiga mot en typ av malaria. Uppenbarligen kan immunförsvaret tweakas och inte bara lokalt i tarmslemhinnan. Man har också hittat tydliga samband mellan kostens och tarmflorans sammansättning så det känns logiskt att man skulle kunna nå liknande resultat genom att ändra kosten.

 • Björn Hellström

  Ja, påverkas bakterierna i munnen av socker är det ju inte helt ologiskt att tro att även tarmbakterierna påverkas.