Analys visar: påsar med grönt te är fulla med socker

17 mars, 2014

Den norska kanalen TV2 skriver nu att grönt te från de stora tillverkarna Lipton och Twinings innehåller vitt socker utan att det står utsatt på påsarna: Grønn te er tilsatt sukker – TV2.no. Mest innehöll Twinings Green Tea & Lemon enligt analysen. En femtedel av påsens innehåll var sukros. Det här är riktigt dolt socker. Expressen skriver också om undersökningen: Test avslöjar: Grönt te kan vara en sockerbov. • Jonas Karlsson

  Det är ju faktiskt helt vansinnigt att innehållet är inkorrekt deklarerat. Det är ju inte bara fullständigt omoraliskt, det kan ju egentligen vara direkt farligt.

  Näringsförbud.

  • Logisk

   Fast en tepåse inhåller 2 gram te varav 0,4 gram alltså är socker, en kopp färdigt te på 200 gram innehåller alltså 2 promille socker!

   Om man dessutom beaktar att det nog är lite socker kvar i tepåsen när man slänger den så är sockerhalten alltså lägre än så till och med!

   Jämför denna sockerhalt på mindre än två promille med valfritt livsmedel
   Så förstår ni att mängderna är nära noll och fullständigt harmlösa även för diabetiker!

 • Sandras LCHF-blogg

  Usch, det var ju inte alls bra. Jag dricker mycket te. Och ofta Liptons Green tea orient. Vissa av påsteerna smakar ganska sött, så det är nog socker i dem. I Liptons Forest fruit är det maltodextrin, så det har jag slutat dricka. Men på de andra förpackningarna står det inte nåt om socker. Nä, nu får det bli riktigt jasminte framöver.

 • Fundersam

  Bolagens svar är ju milt sagt märkliga. Vi har ”bara” 10 % socker i vårt te. Bara?! Jag vill inte ha tillsatt socker alls och vill kunna läsa på paketet och lita på innehållsdeklarationen. Förtroendet för Big Food blir allt mindre och då skall man veta att konspirationer ligger inte för mig.

  Stämmer verkligen deras egen förklaring att de inte behöver redovisa allt innehåll?

 • Ullis

  Friggs har också sötningsmedel i vissa teer.

  http://www.friggs.se/sv/Produkter/Te/te/Te-ENERGI/ (mannitol)

  http://www.friggs.se/sv/Produkter/Te/te/Te-IMMUN/ (maltodextrin). Det teet innehåller även vete, så är man glutenallergiker så får man se upp.

 • Erika

  Även om sukros också förekommer så är det normala svenska namnet sackaros (eller rörsocker).

 • Sandras LCHF-blogg

  Jag klippte upp en påse Lipton Green Tea Orient igår – det låg vita bitar som såg ut som riskorn i påsen. Så jag smakade på ett ”riskorn”. Det smakade kryddigt och sött, som en halstablett. Antagligen socker och aromer… Det blir nog inte så mycket när det är utspätt, men min sambo är diabetiker och dricker också ganska mycket av det teet i tron om att det är hälsosamt.

  Och Liptons Forest Fruit innehåller maltodextrin, så det har jag slutat dricka. De andra fruktteerna är nog också sötade på nåt sätt.

  Varför kan de inte bara ha i te och ev. aromer utan att blanda i en massa sötningsmedel och jox?? Blir så trött…

 • AnnFernholm

  Intressant! Måste köpa en och kolla också. Men så onödigt!

 • AnnFernholm

  I totalt 4,5 liter blod har du cirka 4-5 gram socker. Det krävs typ ett par sockerbitar för att mätta blodet med socker. Jag håller med om att 0,4 gram inte är så mycket, men det är absolut inte nära noll. För vissa diabetiker krävs ett halvt äpple för att blodsockret ska stiga till för höga nivåer.

 • Anna

  Testades några svarta tesorter? Jag har funderat tidigare över om de innehåller socker/sötning.

  • AnnFernholm

   Inte vad jag såg. Men man börjar ju undra…

 • Bosse

  För storkonsumenter av grönt te kan jag rekommendera köpa det via Amazon istället.
  Japansk lösvikts-te av ”Sencha” variant, en sort underställd rigorösa krav runt hur det får odlas, skördas och behandlas av hög kvalité lämpad för te-ceremonier eller andra högtider, går på knappt 300:- för ett halv kilo.
  Förutom avsaknaden av tillsatser gör renheten man utan problem kan brygga både två och tre kannor på samma mängd som knappt räcker till en med det som vanligtvis hittas i butikerna här.

  Grönt te av Twinings typ eller motsvarade stormärke i påse, allmänt känt vara av sämre kvalité eftersom det går fylla det med tidigare nämnda utfyllnader samt bark och stambitar eftersom det inte går visuellt inspektera innehållet i alla fall, ligger på 30kr för 50g vilket ger ett kilopris på 600:- (!). Men då får man å andra sidan diabetes på köpet.