Peter Jihde och Kostfonden satsar tillsammans på typ 1-diabetes

12 december, 2015

PJ_insulinIdag berättade Peter Jihde om hur det är att ha typ 1-diabetes på Nyhetsmorgon. Titta klockan 10.15. Samtidigt sparkar Kostfonden igång ett samarbete med honom. Under 2016 kommer vi gemensamt att samla in pengar till en studie som ska utvärdera hur kosten kan användas för att stabilisera blodsockret vid en låg och jämn nivå vid typ 1-diabetes.

Det känns faktiskt smått overkligt. För 1,5 år sedan grundade vi Kostfonden, med en liten förhoppning att kunna åstadkomma bättre vetenskap på kostområdet. Tack vare alla fina människor som har donerat pengar till fonden, kunde vi inom loppet av bara ett år finansiera vår första studie: en utvärdering av kolhydraters roll vid IBS. Kostfonden satsade 600 000 kronor och Skandias forskningsfond bidrog med närmare 2 miljoner. För varje 100 kronor ni har stöttat oss med, har alltså totalt 400 kronor gått till kostforskning.

Nu är vårt mål att göra samma sak med typ 1-diabetes. En stor och välgjord studie som utvärderar blodsockerstabiliserande kostbehandlingar vid typ 1-diabetes kan förlänga livet på alla de 70 000 personer i Sverige som har sjukdomen. Marie Nehagens bortgång är en viktig orsak till varför Kostfonden satsar på typ 1-diabetes just nu: Typ 1-diabetes – vårdens gissningar kan orsaka tidig död. Hon avled endast 38 år gammal, eftersom hennes njurar hade tagit för stor skada av sjukdomen. Ett högt blodsocker ledde hennes fall till en alldeles för tidig död.

Kära bloggläsare, arbetet med Kostfonden har aldrig känts viktigare än nu. Stöd fonden. Ge en donation, julgåva eller – ännu hellre – bli månadsgivare så att vi kan bedriva det långsiktiga arbete som krävs för att stärka kostens roll i vården!



  • Thomas Häggberg

    Jättebra! Pratade häromdagen med en person som efter sin pension konstaterades ha diabetes I och tydligen har hon problem med sitt blodsocker. Skall tipsa henne om detta blogginlägg och andra LCHF- bloggar, 🙂

  • Jättekul att typ 1-diabetes äntligen uppmärksammas. Jag försöker få en cgm från sjukvården. CGM är till för att följa vilken riktning ditt blodsocker är på väg och hur snabbt det förändras. Man har en sensor på kroppen vilket gör att man hela tiden ser hur sockret ligger UTAN att behöva sticka sig i fingrarna. Men för att få en sådan måste man uppfylla vissa kriterier, som jag inte har fått klart för mig än. Men troligtvis måste man ha väldigt dåliga värden. Dvs oftast är det de som missköter sin sjukdom eller har en svårhanterad diabetes som får tillgång till den senaste tekniken. Tyvärr räcker det inte att man haft sjukdomen i ca 30 år och stuckit sig i fingrarna ca 10 ggr/dag. Anledningen till att det är svårt att få är såklart en kostnadsfråga. Men om de pengar som senare får läggas på kostnader för behandling av komplikationer istället lades på förebyggande vård….. 🙁

    Diabetiker eller ickediabetiker – kolhydrater ger svängigt blodsocker, vilket inte är bra för någon.

    http://yeni-biz.blogspot.se